Petr Hartman: Rozpočet a stát jako firma

06.12.2013 22:26

Řídit stát jako firmu. S tímto líbivým heslem málem vyhrál Andrej Babiš předčasné volby. Pokud nešlo o chladnokrevně vypočítaný a dopředu vědomě nesplnitelný slib, může se nyní přesvědčit o tom, že se stát jako firma řídit nedá.

Petr Hartman: Rozpočet a stát jako firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V podnikání by se asi bezhlavě nepustil do schválení nejdůležitějšího finančního plánu roku, aniž by se s ním dopředu podrobněji seznámil. Ve sněmovně naopak přiznal, že nikdo z poslanců nemohl stihnout pročíst několikasetstránkový návrh státního rozpočtu na příští rok. Jeho kolegové z ANO rovněž připustili, že budou hlasovat pro rozpočet, do kterého úplně nevidí.

Lze si jen obtížně představit, že by se podobně chovali ve své firmě, ve které by rozhodovali o vlastních financích. Pokud ano, potom by mohli počítat s tím, že jejich podnikání brzo zkrachuje. Při nakládání se státními penězi postupují méně obezřetně.

Do druhého čtení ve sněmovně pustili návrh rozpočtu a v následujících dnech teprve budou zjišťovat, co se v něm skutečně nachází a zda se dá věřit lidem z ministerstva financí. Právě na jejich erudici se odvolával Andrej Babiš. Podle něj snad náměstek ministra ví, co říká.

V této souvislosti také zmínil jeho varování před snížením ratingu v případě nepřijetí rozpočtu. Což je pravda jenom z části. Hrozilo by to v případě, že by země hospodařila na základě rozpočtového provizoria řadu měsíců. Zároveň by se ukazovalo, že se nedaří vytvořit vládu, která by mohla normálně fungovat a regulérní rozpočet prosadit. To však není případ České republiky. Pokud by vůbec k rozpočtovému provizoriu došlo, potom by se jeho délka pohybovala spíše v řádu několika týdnů.

Takže politici by měli věřit vlastnímu úsudku a hlavně podkladům, na základě kterých by se měli rozhodovat. Ty by jim však neměli vytvářet ministerští úředníci, ale odborný aparát jednotlivých stran nebo jejich poslaneckých klubů. Na prostudování návrhu rozpočtu měly mít expertní týmy dostatek času a mohly svým poslancům potřebné podklady vytvořit.

Potom by zákonodárci mohli například argumentovat tím, že příliš odlišných variant podoby rozpočtu na příští rok reálně neexistuje. Souboj o to, zda by plánovaný deficit měl být o zhruba deset miliard vyšší nebo naopak nižší, by mohli ukončit konstatováním, že se jedná o necelé jedno procento celkových výdajů. Což pro celkové vyznění hospodaření státu není zásadní problém. Tím spíš, že rodící se vládní koalice stejně plánuje část financí na provozní výdaje dočasně zmrazit a rozhodnout o jejich osudu až v následujících měsících.

V neposlední řadě návrh rozpočtu předložila prezidentská vláda bez řádného mandátu a další verzi by musela vypracovávat rovněž ona. Nový kabinet totiž ještě jmenován nebyl a patrně do konce roku ani nebude. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …