Petr Hartman: Skončí sKarty?

31.03.2013 19:36

Ještě na začátku tohoto měsíce to vypadalo, že používání tzv. sKarty bude pro příjemce sociálních dávek povinné. Svědčila o tom alespoň novela zákona, kterou vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Petr Hartman: Skončí sKarty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Kdo by si kartu nevyzvedl a neměl k tomu objektivní důvody, riskoval by, že by o dávky přišel. Alespoň takovýmto způsobem byla novela ministerskými úředníky vysvětlována. Zároveň byla veřejnost uklidňována slovy o tom, že by sKarta byla využívána hlavně k identifikaci. Proč a jakým způsobem, to nebylo dopovězeno. A nemusela by se už nalézt příležitost k tomu, aby se tak stalo.

Premiér Petr Nečas se totiž na konci března vyslovil pro ukončení projektu sKarty, který se podle něj zdiskreditoval. Ani ne tak původní myšlenkou, ale způsobem, jakým byla uvedena v život. Odmítání platebních karet a bezhotovostního styku může působit v jednadvacátém století jako zpátečnictví. I když jejich prosazování nepředstavuje převratný objev. Problém je v tom, že autoři sKarty nedokázali přesvědčit odborníky ani veřejnost, proč by musela existovat jedna jediná varianta výplaty sociálních dávek.

Někteří lidé už je totiž bezhotovostně čerpají. Jsou jim posílány na účet a z něj si peníze mohou vybírat pomocí karty, kterou k ní mají zřízenu. Takže sKartu k tomu nepotřebují. Navíc pokud ji použijí, okolí okamžitě dostane sdělení, že daný člověk pobírá nějakou sociální dávku. Stát určitým způsobem nastavil pravidla pro získání sociálních dávek. Pokud je jednotlivec splňuje, měl by mít volnou ruku v rozhodnutí, jakým způsobem se k penězům dostane.

Pochopitelně úřady mohou motivovat lidi k určitému chování. Například tím, že bezhotovostní převod financí nějakým způsobem zvýhodní. K tomu však nutně nepotřebují sKartu. Pokud by měla sloužit jen k identifikaci, potom byl celý projekt nastaven špatně. Proč do něj byla zapojena Česká spořitelna? Ta na svá bedra převzala veškeré finanční náklady na výplatu dávek prostřednictvím sKarty. Vzhledem k tomu, že nejde o státní podnik, musí na tom vydělat.

Spořitelna chtěla získat určitou sumu pomocí poplatků za opakované výběry hotovosti, za případnou ztrátu karty a podobně. Navíc, kdyby se systém rozšířil i na důchody, zmiňované finanční objemy by se několikanásobně zvýšily. Což už by mohl být zajímavý obchod. Prosadí-li premiér svůj názor a projekt sKarty skončí, Česká spořitelna bude muset být nějakým způsobem odškodněna. Bude-li v pozměněné podobě pokračovat, bude to pro ni ztrátový projekt a měla by po státu požadovat náhradu.

Zkrátka nedomyšlené zavedení sKarty se zařadilo mezi projekty, které místo slibovaných úspor přinesly státní pokladně ztrátu. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…