Petr Hartman: Šťastný opouští ODS

24.08.2013 13:37

Boris Šťastný si vyhodnotil svoji budoucnost v ODS takovým způsobem, že se ji rozhodl opustit. Vlastně neměl příliš na vybranou.

Petr Hartman: Šťastný opouští ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Boj o dominantní vliv na občanské demokraty v Praze už před několika měsíci prohrál s Bohuslavem Svobodou a jeho lidmi. Nečasova vláda padla a rovněž vyhlašovaná většina občanských demokratů, TOP 09 a LIDEM se rychle rozplynula. Tím výrazně zeslábla Šťastného pozice v ODS, která už nepotřebuje podporu od každého svého poslance. I když ho měla stranická organizace v Praze 10 prosazovat na kandidátku do sněmovních voleb, nebylo pravděpodobné, že by se na ni dostal.

Oživit svoji politickou kariéru se proto pokusí jiným způsobem. Z jeho slov vyplývá, že by chtěl vsadit na Václava Klause. Problém je v tom, že bývalý prezident nemusí mít chuť pouštět se do politického dobrodružství s velmi nejistým koncem. Jak dokazují sociologická šetření, poptávka po Klausově návratu do aktivní politiky není příliš velká. Patrně by nestačila k tomu, aby nově formovaná strana přilákala početnou skupinu příznivců. Navíc do předčasných sněmovních voleb by se jen těžko stihla zformovat.

Kvůli úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu by zase Václav Klaus nepotřeboval zakládat vlastní stranu. Najde se několik už fungujících, které by mu rády nabídly místo na kandidátce. Rozhodnutí Borise Šťastného opustit občanské demokraty není ani tak zajímavé z pohledu jeho další budoucnosti, ale kvůli možnému dopadu na ODS.

Šťastného mohou především v Praze následovat někteří kolegové. Vzniklý rozruch by mohl na veřejnost působit jako další důkaz toho, že se strana rozkládá.

Proto se v reakcích na Šťastného rozhodnutí nejčastěji objevovala slova o obavách z dalšího drobení pravice. Což názorně vypovídá o nízkém sebevědomí ještě nedávno nejsilnější vládní strany v zemi. Neochota stát si za svým názorem a hlasovat proti rozpuštění sněmovny zase dokazuje, že ODS není dostatečně akceschopná a působí bezradným a odevzdaným dojmem. Zatím proti tomu nic účinného nepodniká.

Přitom pravicoví voliči se masivně nepřesouvají k TOP 09. Momentálně uvažují o tom, zda vůbec volit a případně koho. Těžko však podpoří stranu, která nepůsobí sebejistě a nevyzařuje snahu ve volbách uspět. To občanské demokraty poškozuje daleko více, než odchod Borise Šťastného a jeho případných následovníků. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …