Petr Hartman: Těžko uvěřitelné problémy Davida Ratha

19.05.2015 11:04

Smůla se lepí Davidu Rathovi na paty. V květnu 2012 se mu víno v krabici přímo před zraky policistů proměnilo v peníze. V době, kdy kvůli tomu stojí před soudem a čelí obžalobě z korupce při zadávání veřejných zakázek, došlo k nejrůznějším onemocněním a omluvám, které protáhly celý proces.

Petr Hartman: Těžko uvěřitelné problémy Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Davidem Rathem dospěl do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, podle státního zástupce Petra Jiráta se Rathova vina v korupční kauze prokázala

Případ Davida Ratha byl kvůli tomu vyčleněn k samostatnému projednávání. Na rozdíl od většiny obžalovaných tak na soudní verdikt stále čeká. Patrně to neprospívá jeho psychice.

Svědčí o tom nehoda při projížďce na kole, která skončila dramatickým pádem. Bývalý středočeský hejtman a vlivný politik sociální demokracie při něm sice neutrpěl podle soudního znalce žádné šrámy ani pohmožděniny, ale na základě lékařské zprávy prodělal otřes mozku.

Pod silnými utišujícími léky přesto musel absolvovat jednání u soudu. V momentu, kdy se jeho zdravotní stav zlepšil, si s jasnou myslí uvědomil, že postup jeho dosavadních právních zástupců při jeho obhajobě nebyl účinný.

Těsně před závěrečnou řečí, kterou měli pronést, se rozhodl přistoupit na nabídku strýce současného soudce, že ho bude hájit on.

Advokát svoji nabídku na poslední chvíli odvolal a bývalý středočeský hejtman se v soudní síni ocitl bez pomoci obhájce. Navíc s pocitem, že se stal obětí spiknutí.

Strýc v roli nového právního zástupce prý získal citlivé informace, které by mohl využít jeho synovec v pozici soudce.

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce přichází ke Krajskému soudu v Praze - Foto:  ČTK

Tento Rathem vylíčený komplot nic nezměnil na tom, že během 24 hodin si bude muset sehnat nějakého obhájce.

Napínavý seriál proto nabídne další díly a nikdo kromě Davida Ratha a jeho nejbližšího okolí netuší, jakým směrem se bude ubírat a jaké nečekané zápletky přinese. Byť autoři scénáře jsou přece jenom omezeni určitými mantinely.

Po nepravomocných trestech odnětí svobody na sedm a půl roku pro Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu, dříve Pancovou, je prakticky vyloučené, že by soud první instance Davida Ratha osvobodil.

Všichni tři jsou totiž státním zástupce považováni za hlavní organizátory systému manipulace s veřejnými zakázkami.

A jak ukázal rozsudek v první části této kauzy, soudce jeho argumenty podložené důkazy přijal. Podobně by měl postupovat i v případě verdiktu, který se bude týkat Davida Ratha.

Neznámou tedy zůstává pouze výše trestu a hlavně moment, kdy bude vynesen. Bývalý středočeský hejtman si testuje různé možnosti, jak ho oddálit. Soud první instance může považovat za cvičiště, ze kterého se jednou bude muset přesunout na bojiště.

Tím bude odvolací soud. K němu by měla směřovat taktika jeho obhajoby. U něj se může různými průtahy pokusit získat výrazně nižší trest, nebo se dokonce domoci osvobozujícího verdiktu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla