Petr Hartman: Ústavní soud bude kompletní

26.04.2013 19:27

Prezident republiky získal podle očekávání nezbytný souhlas Senátu a může jmenovat nové ústavní soudce. Znamená to, že tato instituce bude po delší době kompletní.

Petr Hartman: Ústavní soud bude kompletní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Zároveň existuje jistota, že v červnu, kdy skončí funkční období Miloslavu Výbornému, bude jím uvolněné křeslo hned obsazeno.

Miloš Zeman tak bez problémů zvládl první významný úkol v prezidentské funkci. Bude-li nadále stejně úspěšný, potom by mohla začít fungovat plynulá obměna Ústavního soudu. Ta by měla být zaručena tím, že hlava státu nalezne shodu s horní parlamentní komorou na jmenování nového soudce v momentu, kdy tomu původnímu ještě nevypršel mandát.

V minulosti tomu tak vždy nebylo. Například Václav Klaus vedl se Senátem dlouhodobý spor. Navrhoval kandidáty, kteří v horní parlamentní komoře neprocházeli. Situace se vyhrotila natolik, že ke konci prezidentského období na další návrhy rezignoval. V praxi se to projevilo tím, že místa zůstala neobsazena. Pokud by tento trend i nadále pokračoval, zůstalo by z Ústavního soudu neprovozuschopné torzo. Zároveň je potřeba zdůraznit, že v současné době působí v této instituci dvanáct soudců a všichni byli jmenováni Václavem Klausem. I když jeho vztahy se Senátem byly často napjaté, přesto s ním dokázal nalézt schodu a soudce jmenovat.

Miloš Zeman je momentálně na začátku funkčního období. Převážně levicový Senát je mu příznivě nakloněn. Zároveň dokázal vybrat špičkové odborníky, kteří byli přijatelní pro politiky napříč spektrem. Navíc jsou to výrazné osobnosti, u kterých by nemělo hrozit, že budou podléhat nejrůznějším tlakům. Což automaticky neznamená, že stejně úspěšný bude i při další obměně ústavních soudců. Těm postupně vyprší funkční období během letošního a následujících dvou let. Po senátních volbách na podzim 2014 se může částečně obměnit složení horní parlamentní komory. Mohou se objevit konflikty, případně se prezident nemusí strefit do výběru vhodných adeptů. V neposlední řadě některé budoucí výroky Ústavního soudu nemusí být podle představ prezidenta republiky.

Zkrátka první hladké obsazení uvolněných křesel ústavních soudců automaticky neznamená, že se z tohoto procesu stane formalita a že Miloš Zeman musí být pokaždé se svým návrhem úspěšný. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…