Petr Hartman: Většina lidí považuje tzv. poslanecké trafiky za korupci

27.09.2013 19:15

Pouze každý pátý člověk v této zemi si myslí, že tzv. trafiky pro bývalé poslance nejsou korupcí. Vyplývá to alespoň z průzkumu provedeného společností STEM. Mezi osmdesáti procenty těch, kteří zastávají opačný názor, se však najde pouze menšina, která by počítala s tím, že zmiňované jednání bude prokázáno jako korupční a aktéři této kauzy budou odsouzeni.

Petr Hartman: Většina lidí považuje tzv. poslanecké trafiky za korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Vzhledem k tomu, že sběr dat probíhal na přelomu srpna a září, byli dotázaní ve svých postojích ovlivněni konkrétní zkušeností. Tou je verdikt Nejvyššího soudu, který trojici bývalých poslanců Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi přiznal imunitu týkající se jejich rozhodování o vzdání se mandátu a jednání o nabídce postů ve státem ovládaných firmách. Právě verdikt soudu jejich stíhání de facto zastavil. 

Experti na trestní právo se většinou shodují v tom, že snaha státních zástupců a vyšetřovatelů dostat je před soud je předurčena k nezdaru. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván je navzdory tomu přesvědčen o tom, že tyto tři poslance nadále stíhat lze, a dokonce by se okruh obviněných mohl rozšířit o bývalého premiéra Petra Nečase. Záležet bude na postoji Nejvyššího soudu. Právě na něj se Ištván obrátil, aby znovu posoudil rozsah poslanecké imunity. Podle státního zástupce se řada schůzek o tzv. trafikách odehrála mimo dolní parlamentní komoru. Proto se domnívá, že by neměli být imunitou chráněni a mohli by být dále stíháni. 

Klíčové bude stanovisko Nejvyššího soudu. Zahrne-li do imunity i jednání mimo parlament, potom kauza tzv. poslaneckých trafik definitivně skončí. Když se v červnu rozbíhala, měla být jedním z vedlejších produktů rozsáhlé policejní akce. Vedle ní se vyšetřovatelé ještě zaměřili na zneužití vojenského zpravodajství Janou Nagyovou a hlavně mapovali propojení tzv. zákulisních hráčů s politikou a státní správou, které mělo umožňovat manipulaci při zadávání veřejných zakázek. 

Na první pohled velký skandál, který vedl k pádu Nečasovy vlády, se postupně rozmělnil v jednu de facto z pohledu státních zástupců a vyšetřovatelů neúspěšnou kauzu. V jedno pro veřejnost málo zajímavé pokračování trestního stíhání kvůli manipulaci s tajnou službou a v jedno zatím nenaplněné očekávání, že se konečně podaří rozkrýt klientelisticko-korupční systém dusící tuzemskou politiku. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…