Petr Havlík: Česká omerta

01.06.2013 22:04

Rozhodující část našeho domácího establishmentu ovládá svérázná pospolitost, která funguje v režimu specifické české omerty.

Petr Havlík: Česká omerta
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Omerta je část kodexu mafie, podle kterého je člen organizace povinen vůči policii a úřadům zachovávat mlčení o všech aktivitách organizace a jejích členech, i kdyby se mělo jednat o jeho nepřátele. Platí to i v tom případě, kdy je spojenec organizace zároveň příslušníkem policie či zaměstnancem dotčených úřadů.

V našem prostředí jsme si již zvykli na to, že sorta vyvolených umí své případné kauzy promlčet, odklonit či nechat vyšumět do ztracena. Uvnitř svého kruhu se drží zásady – „ty víš na mně a já na tebe, tudíž oba nevíme nic“. A kdyby bylo nejhůř, tak se nebezpečnému a riskantnímu procesu nalepí štítek „top secret“.

„Však ony nás naše spřízněné služby dobře ochrání, že ano.“

Žádná přímá demokracie, žádná občanská kontrola moci, žádný přísný zákon o státní službě, žádné kontroly drzé EU, žádné nekontrolované mediální masáže, žádná přílišná nezávislost nějakých agilních vyšetřovatelů, atd. Naopak – anonymní akciovky v daňových rájích, majetková přiznání budiž, ale bez sankcí, neveřejné veřejné zakázky, předražené poradenské a právní služby pro spřízněné firmy a firmičky, a hlavně – ucpat všechny díry před zvědavými čmuchaly.

Můžeme tomu třeba říkat třeba demokracie a svoboda po česku.

Pro případ nouze nejvyšší jsou tady k dispozici ještě milosti a kolektivní milost, tedy amnestie, s případnou lahůdkovou abolicí, samozřejmě ovšem za zvláštní příplatek.

Neuškodí občas lačnému publiku předhodit nějakou tu mediální potravu. Co třeba Rath nebo Pekárek? Jeden oranžovej a druhej modrej, aby bylo vidět, že to padá, komu to padne. Fajn. To zabere. Ostatně oba hráli jen na vedlejším tréninkovém hřišti a velké kluky to ohrozit nemůže.

Plíživá privatizace správy země někdy plodí až neuvěřitelné příběhy. Třeba ten, kterak víceúčelová asistentka významného ústavního činitele dosazuje figury do klíčových orgánů.

A zvláště zábavný je ten, jak jeden nenápadný poslanec chce navrhnout, aby se zákonem zakázalo používání slov kmotr a korupce. Ale kdo ví, třeba to chápe tak, že tím naši pašáci urážejí slovutnou mafii.

Legendární nebožtík Franta Mrázek rád říkával, že vlastně nic nevlastní, že jen řídí a ovlivňuje. Konec konců i ti dnešní a včerejší odkláněči a ovlivňovači také oficiálně často nic nevlastní. Jejich živnosti jsou nezřídka v mínusu, ale oni si pořizují všechny potřebné atributy luxusu po vzoru ruských oligarchů.

Významné restituční nároky se podepisují tajně za zavřenými dveřmi, amnestie dokonce neznámo kde a neznámo kdy. O co více se zvyšoval státní dluh v posledních letech, o to více rostla zahraniční konta některým mimořádně schopným prostředníkům.

Stát jakoby dobrovolně rezignoval na některé své základní funkce. Nemohl prý jinak, má prý nohy v betonu, může za to prý koalice a jindy zase opozice a tak pořád dokola. V režimu české omerty to ani nemůže být jinak. Organizovaný zločin bílých límečků setřel rozdíl mezi legálním a nelegálním, mezi reálnou a šedou ekonomikou a vysává veřejné zdroje ze všech možných i zdánlivě nemožných míst. Barvy poltických dresů jsou často jen předvolebním marketingovým nátěrem. Ostatně přeci platí, že slibem nezarmoutíš. Však on se někdo chytne a zase zvolí to své menší zlo. Můžeme tomu říkat politika a ideologie po česku.

V jistém slova smyslu jsme se opravdu stali světoví. Jsme zemí neomezených možností. Všimli si toho i v zahraničí a naučili se toho využívat.

Stali jsme se nesrozumitelnou zemí promarněných příležitostí. Škoda. Případná zásadní korekce tohoto stavu bude dlouhá a nebude bezbolestná. Začít by se muselo velmi důkladným a všestranným auditem uplynulých dvou dekád. Témat je více než dost, třeba se tím podaří prolomit režim české omerty. Třeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.