Petr Holub: Evropský zločin a trest

17.07.2012 17:25

Verdikt nad šéfem ústeckého dotačního úřadu Severozápad Petrem Kuśnierzem ukázal, že se poměry v oboru evropských dotací začínají měnit, a to dokonce správným směrem. Člověk, který měl na starosti rozdělování třiadvaceti miliard korun, dostal za přijímání úplatků trest ve výši sedm a půl roku.

Petr Holub: Evropský zločin a trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

To už je sama o sobě významná událost. Nepochybně však nezůstane izolována. Dá se dokonce předpokládat, že se otevřou a vyřeší také další problémy, které státní správa v minulých letech zametala pod koberec. 

Verdikt ústeckého soudu zbavil svobody lidi spojené s úplatkářskou aférou, přesto musí mít na většinu lidí osvobozující účinek. Konečně někdo se státní autoritou označil jeden z klíčových problémů české země pravým jménem. Když člověk inkasuje provize za to, že rozděluje svým známým evropské peníze, tak je úplatkář, tedy zloděj, a patří za mříže. 

Na dosavadním průběhu událostí bylo zneklidňující, že politici i úředníci vymýšleli nesmyslné projekty a pak přidělovali předražené zakázky spřáteleným firmám jako na běžícím pásu. Takové rozhodování se dalo vysvětlit pouze tím, že politici a úředníci průběžně brali provize, pokud nebyli přímo na výplatních listinách mafiánů. 

Pokud na vyhazování peněz ve velkém někdo upozorňoval, tak ho příslušné úřady usměrnily. Obvykle s argumentem, že evropská problematika je složitá a že je lepší, když se jí věnují pouze odborníci. 

Tímto způsobem postupoval Petr Kuśnierz, který byl šéfem úřadu regionální rady Severozápad. Stejným způsobem reagovali ústečtí politici v čele s exhejtmanem Jiřím Šulcem, kteří na rozdělování peněz dohlíželi. 

Nikoho nepřekvapí, že pokud jde o předraženost projektů a aroganci politiků, nebyl dotační program Severozápad výjimkou. Obdobně na kritiku toho, jak neprůhledně se přidělují předražené projekty, odpovídaly také jiné instituce, které měly rozdělování evropských dotací na starost, tedy kromě jiných regionálních úřadů také jednotlivá ministerstva. 

I když měli kritici k dispozici konkrétní důkazy o tom, že nějaké výběrové řízení bylo zmanipulováno nebo že se nakoupilo za příliš vysokou cenu, příslušníci úředníci si dali práci s tím, aby našli zase jiné důkazy, že všechno je v pořádku. 

Projekty tedy byly dokončeny, odeslány k proplacení ministerstvu financí, které je bez připomínek předalo do Bruselu. Samotné ministerstvo financí hájilo pochybné projekty a jeho kontrola nikdy nic nenašla. 

Policie některé zvlášť podezřelé případy vyšetřovala, obvykle je ale odložila. 

Bylo to velice nepříjemné sledovat, jak se bez jakéhokoli rozumného důvodu a bez kontroly rozhazují peníze. Člověk si logicky myslel, že se právě v evropských dotacích krade ve velkém, zároveň byl ale od všech představitelů státní správy průběžně ujišťován, ať se nestará, že je všechno v pořádku. Někdy politici a úředníci doporučovali, ať nad tím raději mávneme rukou, protože koneckonců jde o evropské peníze. Odhalovat některé případy předražení, rozkrádání a korupce nakonec není vlastenecké. Projekty tak jako tak platí Evropská unie, a pokud budeme upozorňovat na nějaké chyby, tak třeba ještě peníze z Bruselu nedostaneme. 

Jinými slovy, peníze se sice utratí za nesmysly, bude existovat vážné podezření, že je politici a úředníci ukradli, můžeme ale ještě být rádi, že je nezaplatíme my, čeští daňoví poplatníci, ale daňoví poplatníci jiných členských států prostřednictvím Bruselu. 

Při takovém stavu věcí se nemohl běžný občan České republiky opravdu cítit dobře. Zvlášť když Evropská unie přece jen zastavila Česku proplácení dotací a když se tím ukázalo, že zdejší daňový poplatník zaplatí za předražené projekty minimálně desítky miliard, které by nemusel platit, kdyby politici a úředníci postupovali podle předpisu. 

Proto působí osvobozujícím dojmem, když ústecký krajský soud zvolil jinou cestu než ostatní státní instituce a pojmenoval věci pravými jmény. Evropské dotace se kradou, to se ale nesmí, a kdo je bude krást, ten půjde za mříže. 

Navíc vzniká šance, že podobně bude justice postupovat i v dalších případech. V Ústeckém kraji byla vznesena další obvinění, která se už nemusí týkat jednotlivých korupčních případů, ale celého neprůhledného systému rozdělování evropských miliard. Ten byl podle dostupných informacích nastaven tak, aby o nich bez kontroly rozhodovali krajští politici. Na soud čeká také středočeský hejtman David Rath, vyšetřování běží v Jihočeském kraji. 

Otázkou zůstává, kdy se policie zaměří také na ministerské programy, kde se nakonec rozděluje mnohem více peněz než na krajích. Může k tomu využít auditní zprávy, které právě tento týden dokončuje Evropská komise o tom, jak se rozdělovalo celkem tři sta miliard v předražených a zmanipulovaných projektech v resortu dopravy a životního prostředí. 

Samozřejmě ještě všechno může dopadnout jinak. Přispět k tomu může dokonce Evropská komise, pokud například začne proplácet očividně předražené a zmanipulované projekty. Nutno ovšem připomenout, že tak bude činit na vlastní politickou odpovědnost. Po rozsudku nad Petrem Kuśnierzem nemůže ani bruselský politik či úředník tvrdit, že o nepořádku v celém českém systému evropských dotací nevěděl.  

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …