Petr Holub: Homolka je pod vyšší ochranou

08.09.2014 21:05

Stalo se už před prázdninami, že policie zatkla bývalého ředitele nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a ještě jednoho dlouholetého manažera. Policie to zdůvodnila údajným přijímáním úplatků.

Petr Holub: Homolka je pod vyšší ochranou
Foto: homolka.cz
Popisek: Nemocnice Na Homolce

Dávno předtím, už počátkem roku, vyzval tehdejší ministr zdravotnictví Martin Holcát současného ředitele nemocnice Michala Šetlíka, ať nemocnice zruší dceřiné firmy Holte a Holte Medical, které byly zřízeny na obcházení zákona o veřejných zakázkách, tedy na netransparentní nákupy zdravotnického materiálu a léků.

Na skandální případ dceřiných firem upozornila i Evropská komise a Šetlíka k jejich zrušení vyzval i současný ministr Svatopluk Němeček.

Přesto se na Homolce nic nemění. Zadluženou nemocnici stále vede ředitel Šetlík, který převzal manažery od dřívějšího ředitele Dbalého.

K ruce má ještě ekonomického náměstka Jiřího Havla, který se spolu s někdejším ministrem obrany Martinem Bartákem podepsal pod megalomanským projektem ubytovny pro sestry v Ústřední vojenské nemocnici. Společnosti Holte i Holte Medical nadále fungují a nakupují.

Přitom by bylo tak snadné něco změnit. Ministr zdravotnictví může ředitele státní nemocnice odvolat ze dne na den a dosadit tam svého člověka. Člověk nezávislý na dosavadním vedení by mohl rychle vyměnit všechny manažery, zrušit dceřiné firmy, odhalit všechny nepořádky a zahájit novou kapitolu.

Ministr Svatopluk Němeček však váhá, i když v případě mnohem důležitější nemocnice v Plzni odvolal dlouholetou ředitelku ihned, jen ho o to požádal kolega z vnitra Milan Chovanec. Proto se schází kontrolní výbor sněmovny a žádá Němečka, aby s Homolkou něco udělal, zatím však marně.

Ministerským váháním se otevírá prostor ke spekulacím a spikleneckým teoriím. Nutno říci, že média se v nich právě v případě Homolky vyžívají.

Za vším může být legendární „kmotr Rittig“ a jeho „právníci z Mordoru“, kteří s nemocnicí úzce spolupracovali.

Anebo všechno řídí tajemná „mafie neurochirurgů“. Není přece náhodou, že neurochirurgem je Dbalý, Šetlík, a dokonce i exministr Barták, z jehož okolí přišel na Homolku náměstek Havel.

Kmotři a mafie jsou v Česku za vším, není však jasné, jak přiměli Němečka, aby v nemocnici nezasáhl.

Popravdě řečeno, k tomu nejsou mafie vůbec potřeba. Vedení každé nemocnice může snadno přežít, pokud nabízí speciální a drahou péči. Takovou péči, o kterou čas od času musí žádat vysoce postavení politici či jejich příbuzní.

Když jim péči zprostředkuje ředitel nebo jiný manažer, pak se může spolehnout na podporu, když se také on ocitne v krizové situaci. Záchrana pracovního místa není za záchranu zdraví tak vysoká cena.

„Klidně ať kradou, jen když pomůžou,“ tak zní imperativ, proti kterému se v naší společnosti těžko hledají argumenty.

Případ Homolka testuje, do jaké míry jsme ochotni nechat se podle něho řídit, a také, do jaké míry mu podléhá současný ministr zdravotnictví.

Není nejmenší důvod ministrovi závidět do té doby, než se případ s údajně zkorumpovanou nemocnicí nějak vyřeší. Nepochybně totiž dostává telefonáty z nejvyšších míst, ať, proboha, těm doktorům na Homolce nezkřiví ani vlas.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…