Petr Kolman: Ženy za stejnou práci berou nižší plat. Skutečně?

09.08.2018 13:17

Často se v mediích můžeme dočíst , že ženy v ČR vydělávají o 15-21 procent méně než čeští chlapi. Důležité je tu podtrhnout, že citovaný o cca pětinu nižší plat pobírají ženy údajně za stejnou (!!) práci.

Petr Kolman: Ženy za stejnou práci berou nižší plat. Skutečně?
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jelikož jde o tvrzení, které se v české mediální krajině objevuje relativně často, pokusím se nad ním kriticky zamyslet.

Se zákazem diskriminace z důvodu pohlaví přirozeně nutno souhlasit, ostatně je již mnoho let prvkem českého  právního řádu, ne že ne. Diskriminace z důvodu pohlaví je samozřejmě i protiústavní.

Jestliže dva dělají „totéž“…

V praxi neexistují dva navlas stejní zaměstnanci a zaměstnankyně se stejnou kvalifikací, výkonem, zkušenostmi, zručností, sociálními a komunikačními obratnostmi, efektivností, šikovností , pracovitostí a chybovostí, byť jsou formálně třeba ve  stejném pracovním postavení.

In medias res: nenalhávejme si  že mnoho žen (ale i mužů) své objektivně horší pracovní výsledky (a z nich plynoucí nižší platové ohodnocení) vykutáleně nesvádí na populární pohlavní diskriminaci.

Z jakého důvodu se nikde v českých médiích nedočtu, proč české podniky nepřijímají do práce jen ženy, pokud opravdu konají stejnou práci ve stejné kvalitě za cca 80 procent platu. Opravdu nelogické!

Proč  ještě naše krásnější polovičky nevytlačily přeplácené muže z trhu práce? Ostatně  proč jsou čeští a moravští podnikatelé tak nechápaví? Dvacet procent úspor na platu je jim málo?

Nota bene kterak se realizuje platová genderová diskriminace v české veřejné správě, kde jsou tabulkové platy?  Je snad v nějaké tabulce zaneseno, že muž má příplatek skoro 20 procent za to, že je to pán tvorstva, tedy muž?

Ve veřejném sektoru je zaměstnáno přes půl milionu lidí, takže určitě nejde o opomenutelnou  výseč našeho trhu práce. Logicky v soukromém sektoru by pak musela být zmíněná platová nerovnost ještě vyšší než avizovaných 20 procent, aby „dorovnala “ diskriminační čísla za „korektnější“ sektor veřejný.

Ergo kladívko, a co desetitisíce našich OSVČ? Ženy-OSVČ  diskriminují samy sebe, že raději méně vydělávají?

Domnívám se čím dál tím více , že se ve veřejném diskurzu  nedbalostně (a možná leckdy i úmyslně) směšují dvě rozdílné věci. Ženy patrně vydělávají méně peněz, navíc jen v části soukromého sektoru, ale určitě ne za identickou práci.

Skutečný „pradůvod“  citovaných platových rozdílů je většinou v tom, jaké pracovní pozice muži a ženy zastávají. Takže z povahy věci nemůže jít o diskriminaci, kterou by mohla napravit nějaká (ne)ziskovka či novelizace zákona.

Závěrem podtrženo a sečteno : Opravdových případů, kdy žena dostane nižší plat za stejnou práci pouze proto, že není mužského rodu ,  jsou vážně promile.

Přestaňme vytvářet problémy, tam kde v zásadě  nejsou.

Petr Kolman, publicista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…