Petr Meduna: Máslo je nezdravé? Lépe snesete, že je pro vás drahé

11.10.2017 18:00

Dočetl jsem se, že konzumace másla už zase není zdravá. Přiznám určitou zmatenost z takových zpráv. Nevím na čem jsem. Jaké souvislosti má takové tvrzení? Možná to je jednoduché.

Petr Meduna: Máslo je nezdravé? Lépe snesete, že je pro vás drahé
Foto: David Hora
Popisek: Máslo, ilustrační foto

Máslo bylo dlouho oblíbenou „pochoutkou“ na krajíci dobrého chleba. Poté jsme se ovšem dověděli, že je potravinou ryze škodlivou a zvedá nám ten špatný cholesterol. Na scénu přišly margaríny, kvalitnější pokračovatelé válečné německé náhražky. Před třemi roky se zase všechno otočilo a odborníci máslo vrátili na scénu zdravé výživy. Doby se mění. Ostatně nejen ve vztahu k máslu. Vezměte si takové „vraždící“ sádlo. Není to tak dlouho od zprávy amerických vědců o jeho téměř neškodnosti, když nenapíšu zdravosti.

Vede mě to k určitým vzpomínkám. Třeba si dejme do souvislosti letité propagování Sunaru, toho nejlepšího, co mohla maminka svému děťátku dát. Později se stejným zaujetím zaznívala slova o pozitivním vlivu kojení. Netvrdím, že tomu tak není. Jen je divné, že se pozitivním stalo poté, co vypršela smlouva o propagaci kladného vlivu sušeného kojeneckého mléka.

A vzpomínám si ještě na jednu záležitost z předlistopadových dob. Mléko se tehdy prodávalo v sáčcích a na některých se skvělo, že má tučnost 0,5 procenta. Snad to tehdy byla první socialistická reklamní kampaň, která měla přesvědčit, že právě tato tekutina vzdáleně mléko připomínající, je to nejzdravější, co se dá pít.

Nešlo samozřejmě o zdraví národa, jen o „nedostatek“ mléčného tuku. Možná si tehdejší mocipáni usmysleli, že vývozem nezdravého tuku se vypořádají s imperialistickým nepřítelem. Reklama na zdravé půlprocentní mléko nakonec skončila a z trhu zmizelo i ochuzené mléko samotné. Lidem, kteří se oprávněně ptali, proč není na trhu, nikdo neodpověděl.

Po dvou letech se dovídáme, že máslo není žádná superpotravina, ale je zdraví neprospívající poživatinou. Pociˇuji účelovost takoých informací. Lépe se lidu obecnému bude snášet, že máslo se pro něj stalo téměř nedostupnou lahůdkou.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…