Petr Meduna: Obama je odstrašující příklad nositele Nobelovy ceny za mír

12.05.2014 19:20

Pravdu měli ti, kteří udělení Nobelovy ceny za mír Baracku Obamovi nepovažovali za příliš šťastné. Přišlo totiž na počátku jeho prezidentské dráhy a na misku vah byla a vlastně jen mohla být dávána líbivá slova. Přitom již v té chvíli měli pochybnosti ti, kteří Obamu sledovali delší dobu a povšimli si, s jakou lehkostí se zbavil svých dlouholetých spolupracovníků ve prospěch establishmentu své strany. Clinton, ale i jeho žena Hillary, Madelaine Albrightová či Richard Holbrooke rozhodně nejsou mírové holubice.

Petr Meduna: Obama je odstrašující příklad nositele Nobelovy ceny za mír
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Jak se má s mírovou cenou Obamova zahraniční politika např. ve vztahu k Libyi či Sýrii? Americký prezident  se povětšinou choval jakoby podle scénáře filmu Život a doba soudce Roy Beana. Stránka zákoníku, v tomto případě mezinárodního práva, která se Washingtonu nehodí, je prostě vytržena. Stejně tak se přihlásil k americké hodnotové tradici zahraniční politiky, která říká „je to čubčí syn, ale náš čubčí syn“. Obama tak před třemi roky říká: Vládní moc použila armádu proti vlastnímu lidu, proto musí civilizovaný svět zasáhnout. To tenkrát šlo o Libyi. Dnes v souvislosti s událostmi na Ukrajině zaznívá z Washingtonu, že vláda má právo použít armádu proti lidu k udržení pořádku ve své zemi. Není se co divit, že kyjevská pučistická vláda, cítící podporu z Bílého domu, nasazuje proti lidu Ukrajiny Národní gardu, ve které v nemalé míře působí lidé Pravého sektoru a další bojůvkáři z Majdanu, těžkou techniku a dokonce i rakety Grad. Vláda, ve které sedí fašisté a neonacisté, dělá vše pro to, aby pořádek byl. Podle Obamy na to má právo.

Nobelovu cenu za mír nelze nositeli, byť by se proti míru provinil, odebrat. Je v tomhle světě cosi shnilého.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …