Petr Meduna: Ukrajinská pučistická vláda nasazuje proti vlastním občanům armádu

14.04.2014 12:31

Ukrajinskou „revolucí sniperů“ dosazený tzv. prozatímní prezident Oleksandr Turčynov oznámil, že Kyjev zahájil "rozsáhlou protiteroristickou operaci" proti občanům země v jejích východních regionech. Zde totiž žije ruské či ruskojazyčné obyvatelstvo, které se již týdny pokojným způsobem dožadovalo práva vyjádřit se k postavení svých regionů v rámci jednotné Ukrajiny.

Petr Meduna: Ukrajinská pučistická vláda nasazuje proti vlastním občanům armádu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Není se co divit, že na nové vládce z Kyjeva se východ země dívá s obavou, když celé zprvu jen proevropské a protioligarchistické dění v hlavním městě se přeměnilo v hnědý sabat pod prapory fašizující Svobody a banderovskými zástavami. Ukrajinští nacionalisté nedocenili, že horníci a průmysloví dělníci nevytáhli na hlavní město, aby tam udělali pořádek, ale naopak nechali na holičkách Viktora Janukoviče. Místo toho jedním z prvních kroků nových vládců bylo zrušení platnosti jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech, kde žije víc než desetiprocentní národnostní menšina.

Nyní tedy přišla chvíle, kdy proti lidem je nasazována nejen policie, ale bezprecedentně také armáda. Turčinov a i pučistická „vláda“ Arsenije Jaceňuka zřejmě cítí velkou podporu NATO, Evropské unie i Spojených států, když si dovolí k takovému kroku sáhnout. Jistě budou použití armády proti občanům země odůvodňovat „zahraniční intervencí“, tedy přítomností těch či oněch sil z Ruska. Možná zase budu argumentovat americkými snímky ruské armády dislokované poblíž ukrajinské hranice, které se ukázaly být ovšem dva roky staré. Argumentovat se ovšem dá mnohým, například facebookovým profilem údajné ruské agentky, která byla zadržena bdělými ukrajinskými orgány. Takový blábol ale může spolknout jen chovanec nějakého zvláštního ústavu.

Nemá si však cenu nalhávat, že by Rusové v nějaké podobě na Ukrajině neoperovali, když v sousední zemi zmítané rozkladem sedí ve vládě skuteční fašisté z masa a kostí, jak prohlašuje bývalý významný člen Evropské komise Günter Verheugen. Navíc, jestliže to vůbec neirituje Evropskou unii, která kdykoli může, připomíná, že její kořeny jsou ve vůli nepřipustit opakování hrůz vyvolaných fašismem v poslední světové válce

Kandidát na prezidenta Ukrajiny Oleg Carev k situaci říká: „Už měsíce lidé vycházejí do ulic a požadují federalizaci země, avšak zástupci kyjevského režimu nechtějí přistupovat na jakákoliv jednání. „Jednání“ vedou výhradně formou zatýkání, zastrašování a vydírání. Dnes použili ozbrojené síly. Domníváme se, že režim překročil hranici“. To je rozhodně zcela jiný obraz situace, než který se snaží navodit mainstreamové sdělovací prostředky.

Situaci na Ukrajině je snad možné ještě vyřešit u jednacího stolu s přihlédnutím k zájmům všech částí tohoto rozpolceného státu. Jestliže ale chce Kyjev vyvolat občanskou válku, a v současnosti k tomu činí aktivní kroky, je to nejkratší cesta k zániku Ukrajiny jako státu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…