Petr Mrázek: Vojáci byli z hlediska profesního složení vlastně nejpostiženější skupinou obyvatel

01.08.2016 7:35

Blíží se datum 21. srpna a nechce se mi nazývat to výročím. Byl a je to jeden z nejtemnějších okamžiků naší moderní historie. Za nejotřesnější nepovažuji skutečnost, že nás okupovali naši nejbližší spojenci, a to už proto, že se nejednalo o žádné rovnocenné partnery. Celá Varšavská smlouva i slavné RVHP byl jen krycí název pro ruské imperiální choutky neměnící se od středověku po dnešek. Otřesné bylo to, jak se značná část obyvatel naší republiky snadno a rychle přizpůsobila a jak mnozí z tohoto faktu ponížení dokázali v příštích letech vytěžit bez jakýchkoliv skrupulí maximum osobního zisku.

Petr Mrázek: Vojáci byli z hlediska profesního složení vlastně nejpostiženější skupinou obyvatel
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pochodující jednotka

Přesto se našlo dost těch, kteří se dokázali jak okupaci, tak normalizaci vzepřít či alespoň nepodlehli tlaku na přizpůsobení se požadavkům okupantů a normalizátorů. Rád bych v této souvislosti poukázal na jednu malou skupinku těch, kteří ve vyhrocených okamžicích zaujali pevná stanoviska a dokázali v nich vytrvat dodnes.

Byla to kupodivu řada vojáků z povolání a občanských zaměstnanců vojenské správy. A nebylo jich tak málo - kvůli těmto svým postojům bylo z armády vyhozeno téměř 13 000 lidí. Nikdo si neuvědomuje, že vojáci tak byli z hlediska profesního složení vlastně nejpostiženější skupinou obyvatel.  A to jim slouží ke cti. A také jim to ti, kteří selhali, nikdy neodpustí. V září - hned měsíc po vzpomínce -  bude parlament projednávat možnost přilepšení k důchodům těmto vojáků či vdovám po nich. Žije jich už jen něco málo přes jeden tisíc a jejich průměrný věk je 85 let. 

Doporučuji všem, aby pečlivě sledovali průběh tohoto jednání a především hlasování svých volených zástupců. Tady vůbec nejde o těch pár bývalých vojáků, tady jde o naši budoucnost. Obávám se, že naše země stojí před daleko vážnější a složitější situací, než byl vpád Sovětů. Dívejte se, jak se chovají politici k těm, kteří se za svou vlast postavili tehdy a ptejte se, jak se budou chovat v okamžicích ohrožení a nebezpečí k nám všem. 

Autor je člen Vojenského sdružení rehabilitovaných, bydlí v Praze 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…