Petr Paulczynski: Disident nebo vandal?

18.02.2012 7:36

Jistý pan Smetana, řidič MHD se rozhodl čmárat po předvolebních plakátech politických stran. Ke cti mu budiž, že žádnou nepreferoval a vzal to šmahem. Jestli politikům přimalovával tykadýlka nebo na ně maloval kosočtverce je vedlejší.

Petr Paulczynski: Disident nebo vandal?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Co je podstatné, ničil cizí majetek. Jestli to byl majetek reklamky nebo politické strany je taky šumafuk. Rozhořčený pan Smetana prostě čmáral po cizím. Stejně jako pomatení pouliční umělci co musí poničit pokud možno novou fasádu nějakým klikyhákem. Pro mne je pan Smetana čmáral ze stejné bečky.

Pan Smetana byl žalován, souzen a odsouzen. K veřejným pracem. Pan Smetana se hrdě vzbouřil. Rozhodl se že veřejně pracovat nebude, pokutu což je další stupeň po veřejných pracech že nezaplatí a raději si půjde sednout do basy. Jako malý trucovitý synek. Nu což. Je to jeho rozhodnutí a asi si zažívá onu pověstnou čtvrthodinku mediální slávy. Takový novodobý disident s fixkou. Možná zakladatel čtvrtého odboje. Vsadím nos mezi očima, že pan Smetana za chvíli přestane všechny zajímat a výsledek jeho hrdého postoje bude, že si chvilku posedí, když už holt nechce zametat ulice.

Co mne zaujalo, je množství blogerských právních znalců, kteří se rozepsali na obranu povedeného čmárala a množství těch, co kladně hodnotí "hrdinský čin" uvedeného vzbouřence. Dokonce na jeho podporu založili FB stránku. Cosi to o nás vypovídá. Rozumím rozhořčení pana Smetany, rozhodně se mi také nelíbí současné politické klima. Abych ovšem vyjadřoval svoji nespokojenost tím, že půjdu a počmárám cizí majetek či to alespoň schvaloval mne ani ve snu nenapadne. Všechny tyto čmáraly mám interně zařazeny do kategorie "úchylní patlalové".

Protože je jedno, jestli čmárá na předvolební plakáty či znehodnocuje veřejný prostor idiotskými čmáranicemi( tagy), nálepkami, abstraktními obrazci a v neposlední řadě polepováním města plakáty na cizím majetku - sloupy, rozvodné skříně, domovní rozvodnice či cizí ploty.

A do této kategorie u mne patří i pan Smetana. A když nechce z trucu pracovat 100 hodin, tak ať si jde čmáral sednout. Hrdina.

A těch , co si myslí, že je to hrdina se ptám: až vám takový hrdina počmárá novou fasádu, taky tomu budete dávat karmu, nebo budete mít chuť mu přerazit pracky? Já to druhé!

Psáno pro blog.iDnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …