Petr Paulczynski: Rozkoš bez rizika? Proč ale z našich daní?

14.03.2012 18:12

V jednom z minulých blogů jsem jako příklad mrhání veřejnými penězi uvedl dle mne obskurní dotaci na projekt Jihočeská rozkoš...

Petr Paulczynski: Rozkoš bez rizika? Proč ale z našich daní?
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Registrační číslo: CZ.1.04/3.1.02/43.00119
Částka: 5 359 736,00 Kč, Doba realizace projektu: 1. květen 2010 až 30. duben 2013,
Cíle projektu: Cílem projektu je motivovat sexuální pracovnice k odchodu ze sexbysnysu a návratu do společnosti a na trh práce.
http://paulczynski.blog.idnes.cz/c/248458/Pry-zadne-drasticke-skrty-aneb-promrhane-penize.html

Netrvalo dlouho a obdržel jsem nesouhlasný leč slušný mail, snažící se tuto dotaci obhajovat. Pro pochopení mého pohledu na tuto věc si dovoluji ho otisknout v plném znění, vynechám však osobní údaje, které autorka uvedla. Zde je:

---------------------------------------

Dobrý den,
přečetla jsem si váš příspěvek a musím říct, že mnoho myšlenek a pochybností s vámi sdílím. Rozčilují mne stejné věci a nejhorší je pocit, že nevím, co s tím dělat, jak situaci zlepšit. Snažím se alespoň dávat dobrý příklad dětem a lidem okolo mne. Je skvělé, že se o takovýchto věcech píše, čím více, tím lépe. Jiná věc je ale úplná informovanost. Pokud chcete, aby vaše články byly opravdu úderné a nebyly ničím "shazovány", je právě dostatečná informovanost nezbytná. Pravděpodobně došlo k tomu, že jste zaslechl název naší organizace a přečetl si pouze část žádosti o grant. Naše hlavní činnost, poslání, spočívá úplně jinde. Je jím především prevence šíření HIV/AIDS a dalších sexuálně přenosných chorob. Naší cílovou skupinou jsou sice sexuální pracovnice, ale je tomu tak proto, že je to jedna z rizikových skupin (stejně jako např. narkomani atd.) Bohužel dnes nejde již jen o cizinky z východu, Romky apod., ale hlavně o české ženy, dívky a matky. Ano, matky samoživitelky tvoří téměř 40%. Zákazníci nejsou pouze "podivná individua", naopak, často jsou to otcové od rodin, převážně s malými dětmi. Takže si již dovedete představit, jakým způsobem a do jaké míry může k nákaze u nás docházet. Na začátku celého procesu stojí tak "obyčejná" věc, jako je prevence a poskytování informací. Doufám, že teď již budete na naši činnost shlížet objektivněji, až nás případně v budoucnu budete chtít zmínit v některém z vašich příspěvků. Děkuji za vaši pozornost, přeji pěkný den.

Jméno
 PR manažerka a fotografka R-R
 ROZKOŠ bez RIZIKA, o.s.
 Bolzanova 1, Praha 1
www.rozkosbezrizika.cz

-----------------------------------------------

Je mi líto, ale tento mail mne i po návštěvě stránek uvedeného spolku nepřesvědčil o tom, že v době kdy se sahá na životní úroveň lidí by stát měl rozdávat peníze na řešení problému lehkých ženštin a jejich klientů. Dokonce mne ani trochu nedojímá tvrzení, že 40% lehkoženek tvoří matky samoživitelky. Jsem názoru, že za svůj život je odpovědný každý sám a o matkách samoživitelkách si myslím svoje. A jejich osud mne vůbec nedojímá, protože za jejich osud jistě nemohu ani já ani stát. Matka samoživitelka je jenom eufemistický popis stavu který se za mých mladých let nazýval svobodná matka což mnohem lépe vystihovalo odpovědnost této ženy za svůj osud. Ostatně zákony určují dost přesně nemalé nároky těchto žen. To, že se vedle podpor dají na dráhu sexuální pracovnice podle mne neznamená, že by stát měl dotovat její ochranu před pohlavními chorobami včetně AIDS.

Rovněž otcové od rodin docházející řešit své problémy v erotické oblasti do domů s fujtajblovými šantánovými lucerničkami jsou za to že chytnou breberky jimž odborníci říkají filcbrouk či jiný kapavý neduh odpovědní zas a jenom sami. Proč by se jejich vzdělávání jak se před tímto chránit mělo řešit třeba právě zvyšováním DPH?

Pravda, řeknete že zveličuji a já to přiznávám. Jenomže vážení, takových kapek které odtékají tu na tento, tu na jiný rádoby charitativní projekt je tolik, že ve výsledku dělají pěkný ranec peněz.

Myslím, že kupa těchto obecně prospěšných společností by měla namísto natahování ruk ke státní kase o prospěšnosti své činnosti kterou si zvolili přesvědčit donátory a získat prostředky tam. A teprve tam se ukáže, jak moc je tato činnost coby veřejně prospěšná vnímána.

Co se mne týká, já bych přes pěkný dopis paní manažerky na prevenci rozkoše bez rizika nedal ani floka. Ať si laskavě svoji rozkoš hradí každý ze svého. Protože nikdo nežene ženský k silnici či do hampejzu, stejně jako tam nikdo nežene otce od rodin. Ať si laskavě mrouskají, ale za svoje.

P.S. Tento názor samozřejmě platí na všechny obecně prospěšné společnosti kterých je jako máku a které natahují ruce na dotace jak divé. Jako bývalý komunální politik vím, že když se přivře kohout ukáže se, že povětšinou jsou prospěšné jenom pro několik jedinců z vedení. Protože omezí-li poté co nedostanou co chtěli činnost, tak nějak nikomu nescházejí. Což samozřejmě, abych nebyl napaden, neplatí paušálně.

Psáno pro blog.iDnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…