Petr Příhoda: Ředitel ÚSTR odvolán

11.04.2013 13:53

Ústav pro studium totalitních režimů nebojuje o samotné přežití, ale o svou příští podobu. Stal se totiž barometrem, který vypovídá o celospolečenské atmosféře včetně aktuálního rozložení politických sil a jeho veřejné podpory.

Petr Příhoda: Ředitel ÚSTR odvolán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Původní idea na jeho založení vznikla kolem tzv. Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, kterému šéfoval disident Václav Benda. Ten dosud podléhá Ministerstvu vnitra. Žil z polistopadového étosu, kdy komunismus platil za zločinný. Zpřístupňoval agendu StB, o niž byl tehdy zájem. Ale také vadil, hlavně politické levici, protože lidé, které mohla ohrozit jejich odtajněná minulost, se vyskytovali v jejích řadách častěji než jinde.

Odtud snahy Úřad usměrnit, aby nebyl zdrojem politického napětí. Proto v roce 2007 vznikl Ústav s veřejnoprávním statutem. Jeho vedení je podřízeno Radě. Tu volí Senát Poslanecké sněmovny. Potížím však není konec. Zdrojem těch největších je samotný fakt, že Ústav nadále zpřístupňuje archivy StB. Kdekdo v tom vidí účinnou politickou munici. Podobné přistřižení křídel potkalo srovnatelné instituce v Polsku a na Slovensku. Nevůle politické levice ale není jediný důvod nespokojenosti s Ústavem. Jeho renomé poškodily i úniky jeho nezpracovaných poznatků do médií. Příkladem za všechny budiž skandalizace spisovatele Milana Kundery. Zdroj nesnází Ústavu vidím i v méně nápadné okolnosti, jíž je generační směna.

Lidí, kteří se právem pokládají za oběti komunistických represí, mezi námi ubývá. Zájem o tzv. vyrovnání se s minulostí u nás nikdy nebyl všeobecný a tito lidé působili jako memento. Jejich hlas zeslábl. Ústav, který je stále zaměřen na komunistickou represi, předkládá veřejnosti fakta, která ona nestačí (a snad ani nechce) zpracovat. Ústav se nesetkává s potřebnou společenskou objednávkou.

Naše polistopadové problémy frustrují víc než předlistopadová minulost. S tím souvisí i to, že v mladší generaci historiků přibývá těch, kdo vnímají naši minulost členitěji. Nejen jako zločinnou, ale spíše jako problematickou. Mají svým způsobem pravdu. Přesto by ta zločinnost neměla být bagatelizována. V tuto chvíli už ale víme jistě, že současnou krizi nepřežil ve své funkci dosavadní ředitel Ústavu Daniel Herman. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…