Petr Prokeš: Bůh Severočechů Most Jiří Zelenka má velký problém. Sáhly na něj ruce zákona. Už to přepískl

10.05.2016 11:19

Vždy „čistý“ a vždy „neomylný“ (prostě dokonalý) podnikatel a radní Jiří Zelenka ukončil svoje působení v Zastupitelstvu města Mostu. Složil mandát. Tím zároveň přestal být i radním.

Petr Prokeš: Bůh Severočechů Most Jiří Zelenka má velký problém. Sáhly na něj ruce zákona. Už to přepískl
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Pro někoho překvapení, pro mnohé ne. Sdružení Mostečané Mostu překvapené rozhodně není, takový vývoj předpokládalo. Vyplývá to z obsahu tiskového prohlášení, které SMM vydalo prakticky okamžitě po oznámení rezignace Jiřího Zelenky. Sdružení oficiálně reagovalo jako jediná volební strana zastoupená v mosteckém zastupitelstvu.

DŮVOD REZIGNACE

Pokud jde o důvod rezignace, lze konstatovat, že Jiří Zelenka se zachoval jako slušný otec vůči svým hodným dětem. Pochválil je za práci, jde jim prý dobře, a proto ho již není zapotřebí. Děti si umějí poradit se vším a povedou město i nadále dobře. Jak jinak si vysvětlit jeho slova o tom, že spolupráce nové vlády nad městem se hladce rozjela a už ho (pana Zelenky) není zapotřebí?

„Ve chvíli, kdy se tam (v koalici a magistrátu) vytvořilo dobré pracovní prostředí, všichni chtějí a táhnou za jeden provaz, si myslím, že nemusím chodit na zastupitelstvo a nemusím je vést za ruku,“ vysvětlil serveru iDNES.cz svou motivaci Jiří Zelenka.

´Důvody rezignace jsou podle jeho slov osobní. Nejde prý o žádný rozkol nebo rozepře. „Politici, kteří v zastupitelstvu za Severočechy Most sedí, to zvládnou beze mne. Věřím jim,“ řekl. Dál zůstává členem Severočechů Most a hodlá je i nadále podporovat,´ informoval server Aktuálně.cz.

„Podnikatel Jiří Zelenka, neoficiální vládce města Mostu, se stáhl z politiky. Tedy alespoň se vzdal mandátu zastupitele, čímž zanikla i jeho funkce radního. Prý už není jeho práce potřeba, protože mladí politici (jmenovitě primátor Jan Paparega a jeho náměstek Marek Hrvol) řídí město dobře. Prý své voliče nezrazuje, protože splnil svůj cíl. Odchod páně Zelenky a jeho slova však vypovídají o něčem jiném. Zaprvé už jeho vysvětlení rezignace zavání silnou arogancí, že bez jeho osoby by se v Mostě nikdo ani neuprdnul. Zadruhé jeho cíle byly vždy především osobní, ať už jde o skupování nemovitostí, změny územního plánu nebo účelové snižování daní. A zatřetí je to opojná vůně moci, což se projevilo na čistkách na všemožných místech, kam ruce tohoto spasitele dosáhly. Navíc se volební maratony staly v posledních letech Zelenkovým oblíbeným kasinem, takže uvidíme, zda se za dva roky znovu nevynoří jako Fantomas,“ zhodnotil server Kauza Sever.cz.

Jiří Zelenka (foto: Petr Prokeš). 

TRESTNÍ STÍHÁNÍ

„Policie stíhá bývalého zastupitele Mostu Jiřího Zelenku pro pomluvu. Obvinění souvisí s jeho výroky na adresu zastupitelky hnutí ANO a náměstkyně ministra pro životní prostředí Bereniky Peštové, informoval o kauze jako první ze sdělovacích prostředků server Neovlivní.cz.

„Mohu potvrdit, že ve věci pomluvy bylo sděleno obvinění a je vedeno trestní řízení,“ řekla tomuto serveru mostecká státní zástupkyně Katarína Danková, která případ dozoruje.

Podle dostupných informací a spekulací médií by se mělo všechno odvíjet od případu nahrávky na diktafonu z loňského podzimu, kterou tajně pořídil mostecký zastupitel z hnutí Severočeši Most Jiří Šváb. Tu ihned jeho stranický šéf Jiří Zelenka odnesl na policii kvůli podezření z korupce. Na nahrávce je zachyceno, jak zástupci ANO, KSČM a Sdružení Mostečané Mostu nabízejí Švábovi výměnou za politickou podporu funkce v městských firmách i bydlení. Šváb měl být tehdy údajně v tíživé životní situaci.

Policie případ odložila s odůvodněním, že trestný čin se nestal. Vzhledem k tomu, že se v Mostě v době nahrávky rozpadla původní koalice SčMo-ANO-KSČM, a tudíž padla městská vláda a zároveň se jednalo o sestavení nové, šlo podle policie o nabídky, jež během povolebního vyjednávání padají. „Účastníky schůzky nadto pojilo úzké přátelství. Šváb se ocitl ve složité životní situaci a policie se přiklonila k verzi, že mu letitý přítel prostě chtěl pomoci,“ uvedlo několik serverů.

„Klíčové bylo zjistit motiv; účel, k čemu byl diktafon v kapse. Víme, že v Mostě vznikala nová vláda, nabízely se posty a rozhodně to nebyla záležitost jen jedné strany,” řekla k případu pro server Neovlivní.cz dozorující státní zástupkyně Eva Vetýšková.

Jiří Zelenka nadto v komentářích i ve svých statusech na sociálních sítích připisoval celou aféru mostecké zastupitelce za hnutí ANO a rovněž náměstkyni na ministerstvu životního prostředí Berenice Peštové. Opakovaně tvrdil, že právě ona za celou kauzou stojí, že to ona se pokusila jeho lidi uplatit. Kromě toho podnikatel Bereniku Peštovou označil za hlavního viníka rozpadu koalice Severočechů Most, ANO a KSČM.

ČTK vloni v září Jiří Zelenka řekl, že o pokusu o údajné uplácení zastupitele Severočechů Most s předstihem informoval ministra životního prostředí Richarda Brabce. „Řekl jsem mu, Berenika Peštová uplácí zastupitele, zastav to, máš do pátku čas. Jestli ne, tak bude problém, protože to zveřejním. Tři dny předem věděl pan ministr Brabec, že Berenika Peštová uplácí. Neudělal s tím nic, naopak jim to schválil,“ řekl tehdy ČTK dnes již bývalý mostecký radní.

Berenika Peštová se bránila trestní oznámením. „Jako jeden z nejvýše postavených státních úředníků si nemohu dovolit, aby o mě někdo rozhlašoval takové nehorázné pomluvy,” komentovala svůj krok pro server Neovlivní.cz ministrova náměstkyně.

Té dala policie za pravdu a Jiřího Zelenku obvinila z trestného činu pomluvy.

Podle několika serverů Jiří Zelenka odmítá své obvinění komentovat.

Berenika Peštová novinářům sdělila, že v kauze figuruje jako poškozená osoba. K podrobnostem se ale zatím nechce vyjadřovat.

DOCVAKLO MU TO?

Ačkoliv Jiří Zelenka mlčí, server Kauza Sever.cz ne. Ten si do podnikatele a bývalého radního rýpl.

Zákulisní čachry Jiřího Zelenky možná skončí u soudu. Policie již podnikatele obvinila z pomluvy a vede proti němu trestní řízení. Možná i panu „Neohroženému“ docvaklo, že to se svým taháním na nitky už přepískl.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…