Petr Rýdl: Co je projekt VaV a kdo to posoudí?

03.11.2014 20:48

Příští rok to bude již deset let, kdy si české firmy mohou využitím daňového odpočtu na výzkum a vývoj (VaV) snížit daňovou povinnost o náklady, které interně vynaloží na řešení inovativních projektů.

Petr Rýdl: Co je projekt VaV a kdo to posoudí?
Foto: ALMA CG
Popisek: Specialista na problematiku VaV odpočtu Petr Rýdl.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu zájem českých firem využívat daňový odpočet jako nástroj svého rozvoje a zvyšování konkurenceschopnosti na globálním trhu stále roste. Celkové výdaje na VaV v roce 2013 činily již 77,9 mld. Kč.

Současně však, zejména v souvislosti s aktuálním sporem státu a několika firem o uznatelnost daňového odpočtu na VaV, který skončil u Nejvyššího soudu, a jeho medializací, firmy zvažují rizika jeho využití. Nastal tak problém, který v současnosti paralyzuje vedení lokálních firem.

Zásadní otázka celého problému zní, co je a co není vhodný projekt a kdo to posoudí (nyní posuzují oprávněnost daňového odpočtu úředníci finančních úřadů). Pravidla pro jasné určení uznatelnosti ani po deseti letech v České republice neexistují.

Na druhou stranu tu existuje téměř desetiletá lokální zkušenost: 1029 firem v roce 2012 uplatňujících odpočet a napříč republikou možná stovky finančních kontrol s výsledkem „bez připomínek“, které se na VaV odpočet zaměřily. A tak by jeho uplatnění nemělo dopředu vzbuzovat obavu, že zítra přijde finanční úředník a zpochybní projekt jenom proto, že nejsou daná pravidla a technicky tomu nerozumí. Na místě naopak je usednout ke stolu a vytvořit nová pravidla. Do té doby bychom měli vycházet z dosavadních lokálních zkušeností a přistupovat k uplatnění i kontrole daňového odpočtu VaV stejně jako doposud.

Inspiraci můžeme nalézt v zahraničí

V zahraničí, například ve Francii, Belgii nebo v Portugalsku, se tato problematika vyvíjela podobně. Postupně se vytvářela pravidla a nyní se pro posouzení uplatnitelnosti využívají různé nástroje. Přesto se i tak ukazuje, že prostor pro rozdílný výklad metodiky, pro uplatnitelnost projektů VaV, tu bude vždy.

Ve všech zemích je však patrný sjednocující prvek, a to aby vhodnost projektů posuzovaly osoby s technickou kompetencí, ideálně v daném oboru podnikání firmy. V případě kontroly je posuzování projektů svěřeno odborným orgánům, jakými jsou Ministerstvo pro vědu a výzkum ve Francii, Agentura pro inovace v Portugalsku nebo Federální vědecká agentura v Belgii. Ve Velké Británii využívají finanční úřady pro spolupráci technické experty.

Nejednoznačný výklad legislativy není tedy ničím neobvyklým. Možným řešením pro budoucnost v České republice je vytvoření konkrétnější metodiky stanovování VaV projektů. Dalším krokem je postupné upřesňování vhodných činností tak, aby tento daňový odpočet sloužil ve prospěch inovativních firem a ke zvýšení konkurenceschopnosti státu, nikoli naopak.

Petr Rýdl, specialista na problematiku VaV odpočtu, ALMA CG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…