Petr Schwarz: Politickým programem je prostě to, co majitel řekne. Události týdne

08.03.2015 15:04

Sjezd podle voličských preferencí v současnosti nejsilnějšího českého politického uskupení, hnutí ANO, zvolil nijak překvapivě za předsedu otce zakladatele, vicepremiéra a ministra financí Babiše a do užšího vedení jeho nejvěrnější.

Petr Schwarz: Politickým programem je prostě to, co majitel řekne. Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Různí hnidopichové sice kritizovali, že na sjezdu nějak nezbyl čas na diskusi o programu hnutí, ale nemají pravdu. Delegáti sjezdu přece odsouhlasili program už při hlasování, ve kterém potvrdili Babiše ve svém čele plným stem procent hlasů, tudíž stále platí, že politickým programem je prostě to, co majitel hnutí Babiš řekne.

Takže diskuse se podle předlohy Babišova projevu omezila především na kritiku vládně koaličních partnerů ČSSD a KDU-ČSL, což tyto strany nenesly zrovna s pochopením. 

Jak upozornil lidovecký předseda Bělobrádek, Babiš dal hlavně najevo, že nejlépe by se mu vládlo bez jakýchkoli koaličních partnerů, protože ho demokratická diskuse s těmi, kdo mají jiný názor, prostě vyčerpává.

Možná by příští sjezd ANO mohl po vzoru katolické církve ještě zahrnout do svého programu odsouhlasení klauzule o Babišově neomylnosti.

Prezident Zeman se vydal na skok do USA, kde sklidil ovace ve stoje po svém projevu na konferenci AIPAC, asi vůbec nejvlivnější americké lobbystické skupiny, jejímž cílem je podpora Izraele.

Zemanova řeč, ve které mimo jiné po vzoru Kennedyho vyznání „Jsem Berlíňan“, prohlásil, že on, Zeman, je Žid, si zaslouží uznání, na druhou stranu nelze přeceňovat aplaus od lidí, kterým řekl, že podporuje totéž co oni, a je třeba si také všimnout, že se se Zemanem nesetkal vůbec nikdo z předních amerických politiků.

Po návratu domů Zeman jen tak mimochodem nepřímo zkritizoval svého dosavadního politického spojence Babiše a ten mu to vrátil, když rovněž nepřímo zkritizoval Zemanovu politiku v otázce Ukrajiny, čímž oba vyvolali otázky, zda končí dosavadní dobré vztahy dvou person, kterým se nechce poslouchat názory někoho jiného, nebo jestli si jen tak čechrali peří.

V Moskvě byl pohřben Boris Němcov, na sklonku minulého týdne uprostřed města a na veřejnosti zavražděný kritik současné ruské elity.

Vraždu charismatického bývalého vicepremiéra, asi nejvýraznější postavy opozice, označil prezident Putin za hanebnou, jenže právě Putinova politika hledání nepřátel vnitřních i vnějších nedává naději, že by dalších politických vražd v Rusku nepřibývalo.

Němcov kromě jiného chystal velký materiál dokazující ruskou účast v bojích na Ukrajině, kde tento týden stále platilo napjaté příměří, ve kterém se obě strany obviňovaly z jeho porušování, ale přece jen lidí umíralo méně.

Moskevský list Novaja Gazeta přinesl rozhovor s ruským profesionálním tankistou, který byl děsivě popálen v bojích u Debalceve.

Voják popsal, jak odjel s jednotkou a přemalovanými tanky bojovat za ruskou svobodu na Ukrajinu a trochu si postěžoval, že vzbouřenecká domobrana moc chuti nasazovat život nemá, takže boj zůstává v podstatě pouze na ruských vojácích.

Před odjezdem na frontu ale byl z armády propuštěn, takže je moc hezké, že ruská armáda dává svým vojákům možnost, aby si jako výsluhu brali nejmodernější tanky, moc armád není ve světě tak přejícných, dalo by se říci, že to je nadstandardní zabezpečení. Zvláště když víme, že žádní ruští vojáci na Ukrajině vlastně nejsou.

Barbaři z takzvaného Islámského státu se pár dní po zničení starověkých památek v Mosulu dali do likvidace více než tři tisíce let starých asyrských artefaktů v Nimrúdu, do kterých se pustili buldozery.

UNESCO to označilo za válečný zločin, určitě je to zločin proti celému lidstvu, ze strany Islámského státu bohužel ne první ani poslední.

Sudetoněmecký landsmanšaft vypustil ze svých stanov požadavek na navrácení majetku zabaveného podle Benešových dekretů.

Podle tento týden zveřejněného každoročního respektovaného žebříčku společnosti Mercer je nejlepším městem pro život na světě opět Vídeň, Praha je až šedesátá osmá a třeba Moskva sto šedesátá sedmá z dvou set třiceti hodnocených měst.

Ať se všem žije co nejlépe, ať žije, kde žije, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…