Petr Schwarz: Události týdne

05.01.2015 13:58

Začal rok 2015. V naprosté většině světa, tedy té, která vychází ze stejného kalendáře jako my, se slavilo. Ve francouzských Alpách uvěznilo už před Silvestrem husté sněžení na silnicích tisíce aut, další necelou tisícovku aut ve Francii v rámci jakéhosi vskutku superhyperpostmoderního způsobu oslav zapálili, což je ale pořád o stovku zapálených aut méně než vloni, takže vlastně pokrok.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Ve Švédsku zase hořela už třetí mešita, to ale evidentně nemělo nic společného s oslavami, ale s lidskými ne zrovna potěšitelnými vlastnostmi. Mnohem horší to bylo v čínské megapoli Šanghaji, kde v slavícím davu zemřelo přes třicet lidí. Takže české oslavy s jedním mrtvým a jen pár zmrzačenými můžeme brát jako úspěšné, jen můžeme doufat, že příští rok někoho nenapadne, že bychom mohli slavit bouřlivěji.

Papež František na Nový rok vyzval k boji proti novodobému otroctví a za mír. Do Prahy se sjelo na třicet tisíc mladých křesťanů různých vyznání na setkání pořádané komunitou Taizé.

Jako nejbohatší pozemšťan přivítal Nový rok Bill Gates, který jen loni si přišel na dalších devět miliard dolarů, takže teď jich má už skoro devadesát, což je v přepočtu na koruny prostě obrovské číslo – pro představu, český rozpočet by Gatesův majetek pokryl prakticky na dva roky.

Na cestě za snem o lepším životě připlulo k italským břehům sedm stovek uprchlíků hlavně ze Sýrie na lodi pod moldavskou vlajkou, kterou posádka po cestě opustila a dál jí řídil autopilot. O dva dny později se u italských břehů objevila další loď opuštěná posádkou a se stovkami uprchlíků na palubě, tentokrát pod sierraleonskou vlajkou.

V mořích okolo Itálie bylo vůbec rušno – u Ravenny se po srážce s jinou lodí potopilo turecké plavidlo a na cestě z Řecka domů vyhořel italský trajekt, na kterém cestovaly stovky lidí - nejméně deset jich zahynulo, ale kolik přesně se neví, protože Řekové a Italové se nemůžou dohodnout, kolik cestujících na lodi vlastně bylo.

V jihovýchodní Asii zmizelo bez vyslání nouzového signálu indonéské letadlo, což vyvolalo vzpomínky na dosud nenalezené na jaře zmizelé letadlo malajsijské, nakonec se ale indonéský letoun našel havarovaný v moři, zahynulo přes sto padesát lidí.

S nástupem nového roku začala fungovat Euroasijská hospodářská unie, která spojuje Rusko, Bělorusko, Kazachstán a Arménii. Běloruský diktátor Lukašenko ještě předtím vyměnil premiéra a další klíčové hospodářské persony, ekonomika silně závislá na rublu mu už teď dělá vrásky.

Ruský prezident Putin v novoročním projevu označil anexi Krymu, tedy v jeho slovech návrat Krymu, za jeden z nejdůležitějších milníků ruské historie. Co se týká onoho návratu, pořád je na místě si připomínat, že Krym byl pod ruskou nadvládou 170 let, ukrajinský byl posledních let šedesát a s Ruskem nemá ani pozemní spojení.

Hlavně však musíme doufat, že oním milníkem nemyslel Putin další agrese, pardon, návraty. Ukrajina se definitivně vzdala své neutrality a prezident Porošenko národu sdělil, že válku vyhrají a vstoupí do Evropské unie – zůstává ovšem otázkou, kdy se Ukrajina dostane na takovou úroveň, aby o EU vůbec mohla vážněji uvažovat.

V Kyjevě pochodovalo podle různých odhadů dva až pět tisíc nacionalistů s loučemi na oslavu Banderových narozenin, a při tom rozbili kameru ruským novinářům, loni pochodovalo nacionalistů několikrát více, takže Ukrajina dělá navzdory válce pokroky.

Česká republika věnovala ukrajinské armádě vyřazené ušanky, vložky do bot, pláště a další zimní vybavení. Někdejší vojenský lékař Obrtel chce vrátit medaile, které dostal za svou účast na zahraničních misích, protože NATO je prý zločinecká organizace. Poslankyně Černochová ho tedy vyzvala, aby dal své výsluhy za tyto mise na charitu, zatím bez reakce, zřejmě žít ze zločineckých peněz nevadí.

USA a NATO se stahují z Afghánistánu. Komedie o severokorejském diktátorovi Kimu třetím, proti jejímuž uvedení KLDR zuřivě protestovala, studio Sony bylo vystaveno hackerskému útoku a velká americká kina se bála ji proto uvést, se stala nejstahovanějším titulem historie.

Hodně smíchu a radosti, mír v sobě, mezi lidmi, národy i státy přeje do nového roku posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…