Petr Žantovský: Dalo se to čekat

20.03.2021 16:49

Jedním z těch, kdo prošli ve volebním výboru PS prvním kolem výběru na čtyři volná místa v Radě ČT, byl Pavel Černocký, známý publicista a DJ. Téměř okamžitě se odkudsi vynořilo obvinění, že spolupracoval s komunistickou StB. Jak můžete vidět z přiloženého nálezu Federálního ministerstva vnitra i z líčení samotného Černockého, nic z toho se nezakládá na pravdě. Je to jen štvanice na člověka, který se někomu jeví být nepohodlným. Posuďte sami:

Petr Žantovský: Dalo se to čekat
Foto: Archiv P. Žantovského
Popisek: Petr Žantovský

Pavel Černocký: „Bylo mi jasné, že pokud postoupím do užšího výběru kandidátů do Rady ČT, dočkám se urážek a pokusů o diskreditaci… včetně absurdních obvinění ze spolupráce s STB. Samozřejmě, opak je pravdou. Čtěte pozorně, vysvětlím, jak to bylo a hlavně doložím dokumenty, aby bylo provždy jasno. Třeba to pomůže i dalším lidem, neprávem obviňovaným...

STB se mě marně pokoušela na konci osmdesátých let po dobu asi čtvrt roku přemluvit ke spolupráci. Vůbec jsem netušil, že si na mně založili spis a dokonce mi, bez mého vědomí přidělili jakési směšné „krycí jméno“ J To jsem zjistil až v roce 1990.

V kategorii „C“ (Kandidát tajné spolupráce, Důvěrník) jsem se octnul po boku třeba i Václava Havla, (KTS), jehož jméno bylo z jasných důvodů z Cibulkova seznamu později vypuštěno. Když jsem se Petra Cibulky zeptal proč vlastně seznam „C“ vydal tiskem, když dobře věděl, že je v něm většina naprosto nevinných lidí, řekl mi, že mu docházejí peníze a potřebuje další… Protože jsem v roce 1992 kandidoval do Federálního parlamentu, musela můj případ prověřit „Nezávislá komise MV“.

Já měl ohromné štěstí. Spis čítající asi jen tři stránky se zachoval! Komise měla snadnou práci a rozhodla během pár minut. V komisi zasedal jako předseda můj, tehdy, „ideologický protivník“ Jaromír Bašta i policejní president Stanislav Novotný. Žádnou „protekci“ jsem tedy mít nemohl. Pokud by snad někdo pochyboval, může se na můj zachovaný spis podívat v archivu, který je uložen, tuším, někde v Kolíně. Zároveň nabízím komukoliv, kdo by snad objevil jakýkoli doklad o mém souhlasu ke spolupráci, a nebo dokonce nějaké udání, odměnu 100.000 Kč.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Mimochodem, celou moji „kauzu“ jsem již podrobně popsal v mojí knížce „Takoví jsme byli“, která vyšla vloni.

Proč byla vlastně kategorie „C“ zrušena? Podívejte se do oficiálního dokumentu MV:

Nález Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky (pléna) ze dne 26. listopadu 1992 sp. zn. Pl. ÚS 1/92

Osvědčení o evidenci (§ 2 odst. I písm. c)) mají pouze podmíněný charakter. Neosvědčují totiž vědomou spolupráci, pouze vyjadřují záměr orgánů StB takto podchycené osoby do budoucna pro vědomou spolupráci získat. Co do skutkového závěru v této části odkazuje se jak na několikrát již zmíněné směrnice ministerstva vnitra, tak na svědecké výpovědi dr. Šetiny, dr. Novotného a Jar. Bašty; z nich jednoznačně vyplývá, že zápisy v této kategorii napadeného zákona byly prováděny nejen bez vědomí zapsaných osob, ale často i s úmyslem pracovníků StB předstírat svoji služební horlivost a aktivitu (čárkovací kód).

V této souvislosti bylo nutno vzít v úvahu i zjištění Ústavního soudu, že k nezávislé komisi bylo podáno dosud - podle výpovědi svědka Jar. Bašty ze dne 7. 10. 1992 (č. l. 34 a následující) - celkem 2 650 návrhů občanů na zjištění, že jsou evidováni neprávem jako spolupracovníci StB (§ 2 odst. I písm. c). Z těchto návrhů bylo vyřízeno zatím jen celkem 300 (II %), z nichž pouze u 13 dospěla komise k závěru, že šlo o spolupracovníky vědomé.

...a stanovisko současného MV-

Kategorie operativních spisů Státní bezpečnosti důvěrník (D), kandidát tajné spolupráce (KTS), kandidát agenta (KA) či kandidát informátora (KI) nejsou na základě nálezu Ústavního soudu, sp. zn. Pl. ÚS 1/92, kategoriemi vědomé spolupráce ve smyslu zákona č. 451/1991 Sb. (tzv. lustrační zákon).

Pokud ani toto podrobné, podložené, vyjádření někdo úmyslně nechce pochopit, může by mně jej být jenom líto…“

Lustrační osvědčení:

Černocký

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …