Petr Žantovský: Nevím, tedy jsem

03.12.2018 7:35

Padesát šest, přesně tolik nenávistných glos vyvolal můj druhdy zveřejněný text o etických aspektech vztahu novinářů a tiskových mluvčích. Je to zatím, pokud se pamatuji, v tomto směru můj osobní rekord. Tolik hlušiny, hlouposti a sprostot, které jsem si v tom, co se nazývá vznešeně „diskusí", přečetl, jsem dosud ještě nezaznamenal.

Petr Žantovský: Nevím, tedy jsem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Potěšilo mě to, musím říci. Potvrdilo mi to totiž několik tezí:

1. Do podobných diskusí píšou řečí dlaždičskou lidé vesměs anonymní, skrytí nějakými více či méně hloupými přezdívkami (často také pod jménem autora původního příspěvku, ve snaze udělat z něj ještě většího idiota, než by se kdy podařilo jemu samému).

2. Přispěvatelé těchto diskusí, krytí anonymitou přezdívky a stádním reflexem otevírají temné stránky svých myslí dokořán a dávají nám do nich nahlédnout. Bývají plné hořkosti, mindráků, neuspokojených ambicí, osobních záští, nevědomosti, často i nevzdělanosti, ale to všechno bývá zabaleno do náležitě nafoukaného a suverénního podání: s takovou sebejistotou obvykle mluví a píšou jen hodně velcí omezenci.

3. Přispěvatelé těchto diskusí necítí sebemenší potřebu zjišťovat si popřípadě dokonce ověřovat informace, které zbůhdarma vystřelují do prostoru. Prostě cokoli napíšou, tím se pak více či méně vážně zaobírají, ačkoli je to diskuse o ničem, protože sám její základ není postaven na faktu, nýbrž na výlevu nějakého retardovaného jedince.

4. Přispěvatelé těchto diskusí v drtivé většině nedebatují k věci (reflektovaným textům), nýbrž k osobě (zpravidla autora původního textu). Je to tedy obyčejně jen snůška urážek, jimiž se soudný člověk ani nezabývá, aby se neušpinil.

5. Přispěvatelé těchto diskusí velmi často odejdou téměř ihned od původního tématu a předkládají si navzájem nějaké své fixní ideje, čímž docela úspěšně naplňují nejeden příznak psychické choroby (autismus, paranoia atd.).

6. Pikantní je, že nejčastější urážkou, kterou přispěvatelé těchto diskusí na adresu původního autora užívají, je: grafoman. Dovolím si zde připomenout hezké úsloví „podle sebe soudím tebe".

7. Ale je tu ještě jeden související aspekt. Přispěvatelé těchto diskusí zpravidla vyzývají původní autory, aby přestali na příslušné webové stránky psát a tím je (ony debatéry) obtěžovat. To je příznačné: debatéři mají svaté právo nečíst příspěvky autorů, které nemají rádi nebo je nezajímají. Oni to ale dělají, záměrně a důsledně. Z toho je patrné, že si v tom realizují nějaký jiný typ psychické poruchy – zjednodušeně řečeno jde o duševní masochismus, který navíc nutí svého nositele z toho problému se prostě vypsat. Tak teď mi povězte: kdo tu je grafoman?

8. V důsledku toho všeho přispěvatelé řečeného typu vlastně diskreditují samotný smysl internetové diskuse, znehodnocují toto fórum (ve své podstatě nejsvobodnější diskusní fórum, jaké si umíte představit) a odrazují od něj psychické zdravé a rozumem vybavené eventuální autory, kteří z pochopitelných důvodů nechtějí a nemají zapotřebí ocitat se v takové hromadě exkrementů.

Mimochodem, oněch 56 příspěvků vyvolal jeden docela nevinný text přednášky z konference tiskových mluvčích, který byl de facto přílohou ke zprávě o konání té konference, do té doby první svého druhu a pro lidi profesně spjaté s médii docela důležité. Když takovou bouři „ohlasů" vyvolal nevinný, velmi obecně zaměřený příspěvek, jak potom bude vypadat „diskuse", až o něco doopravdy půjde.
Nebo že by ne? Není spíše pravděpodobné, že pod příspěvkem opravdu podstatným a zásadním zpravidla diskuse chybí, protože čtenáři obvykle vůbec nepochopí, o čem je řeč, a tak vyčkávají na nějakou „hladší" příležitost, při níž nebude třeba o dané věci vědět zhola nic, a tedy bude možno říci o ní naprosto cokoli?

Tak mě napadá: není to tak trochu metafora světa, v němž žijeme?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…