Petr Žantovský: Petice proti diskriminaci na základě věku (ageismu) na univerzitách a vysokých školách

22.02.2020 18:08

Před nedávnem byla zveřejněna níže uvedená petice, která se staví zcela zásadně proti trendu, který na mnoha dnešních vysokých školách a univerzitách panuje: totiž zbavovat se zkušených pedagogů, profesorů, kteří v odborném světě mnoho dokázali a mají nyní jedinečnou příležitost se o své vědomosti a zkušenosti podělit se svými nástupci, studenty.

Petr Žantovský: Petice proti diskriminaci na základě věku (ageismu) na univerzitách a vysokých školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský, publicista, vysokoškolský pedagog

Potíž je však v tom, že mnohdy překážejí mladým, dosud nic neznamenajícím, ale velmi ambiciózním adeptům akademických kariér: těžko najdeme v širém okolí takové kvantum třicetiletých docentů; i dnešní předseda ODS Petr Fiala byl profesorem již ve 39 letech, což bývá obvykle věk, kdy skuteční vědci teprve začínají shrnovat první závěry svého bádání a zkoumat další cesty. Pro někoho však tam, kde jiný pokorně nachází start, stojí už sebevědomý cíl.

Pamatuji se, jak před několika lety jistá výsadní rozhodující úřednice o bytí a nebytí vysokých škol, když jsme jí předložili žádost o akreditaci nových oborů, v nichž stála i taková jména pedagogů jako prof. Valtr Komárek (tehdy cca osmdesátiletý) či prof. Jan Hyvnar (tehdy sotva sedmdesátiletý), byli jsme vyhnání s poukazem na to, že tito staří pánové již nejsou zárukou kvalitního odborného rozvoje oboru a školy. Pan prof. Hyvnar byl přímo u toho, a vida jeho blednoucí tvář, bál jsem se o jeho zdraví. Panu prof. Komárkovi jsme zprávu o této neuvěřitelné zpychlosti ani nepodali. Styděli jsme se totiž za tu úřednici a tu komisi. Kdo už jiný, než zkušení odborníci, duševně plně při síle, byť třeba fyzicky již nikoli, nositelé nenahraditelných zkušeností, vědeckých i životních, by měl být zárukou „kvalitního odborného rozvoje“!

Tehdy jsem pochopil, že ve státě akademickém není vše v pořádku. A proto nyní naprosto vítám petici, která protestuje proti diskriminaci z důvodu věku, a vyhání de facto z akademického prostředí ty nejlepší z nejlepších, nebo alespoň nejzkušenější ze zkušených – a nahrazuje je nezkušenými, kteří mnohdy ještě nedokázali předvést, co v nich po stránce vědecké i lidské vlastně je. Je to diskriminace. V naší zemi existuje anitidiskriminační zákon, do jehož gesce ageismus naprosto spadá. A proto se na dálku k této petici připojuji a podporuji ji. Text petice je níže. Připojit se k ní lze na http://www.stari-je-mladi-vecnosti.cz/?pid=35417.

„Jako členové akademické obce Univerzity Karlovy spatřujeme podstatu univerzitního vzdělávání v osobním kontaktu s pedagogy, kteří mají bohatou profesní i životní zkušenost. Svou moudrostí a hlubokým vhledem vytvářejí prostor pro poznání, které je těžko srovnatelné s jakýmkoli jiným způsobem vzdělávání. Znepokojuje nás, že právě tito pedagogové ztrácejí vliv na podobu a fungování školy a dochází k tlakům na jejich eliminaci z oborových rad a vedoucích pozic.

Jsme přesvědčeni, že jakékoli zpochybňování odbornosti na základě věku je nedůstojné a popírá smysl a tradici vzdělávaní; už starověké kultury stáří uctívaly, protože vyrovnávalo nezralost činů mladších členů společenství. Hrozí přerušení kontinuity v řadě tradičních oborů, jejichž existence byla po staletí těžištěm nejen Univerzity Karlovy. Současně se domníváme, že věk představuje v tomto směru jen jakýsi zástupný důvod. Lidé, kteří mají být ve svých funkcích nahrazeni mladšími kolegy, jsou často nepohodlní pro pevnost svých názorů a hodnot, jež zastávají.

Moderní univerzita by podle našeho názoru měla především ctít závazky ke své tradici a k vlastním kořenům, není dostačující segmentovat vzdělání do příliš úzkých specializací. Univerzitní vzdělání obohacuje formální kvalifikaci o důležitý nadhled, znalost kontextů a souvislostí. V tomto duchu by se podle nás měla nést podoba a struktura vysokých škol, aby se vyvážil rychlý sled změn a všech možných vnějších tlaků, které na současného člověka denně působí. Vědění se od nepaměti předávalo z učitele na žáka a jejich vztah působil na rozvoj obou osobností. Kultura tohoto typu vzdělání je dnes však celospolečensky narušována. Omezování vlivu zkušených pedagogů se může stát vážnou hrozbou pro další rozvoj vzdělanosti nejen na Univerzitě Karlově a ve svých důsledcích vést k uniformnímu myšlení a názorovým manipulacím.“

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…