Petruška Šustrová: Atentát

03.10.2012 16:21

V neděli jsem zaslechla ironickou poznámku: „Fakt už jsme světoví – napřed si lidi koupěj v krámě láhev kořalky a otráven se, a teď atentát na prezidenta, akorát že zbraň je atrapa a atentátník ho nechtěl zabít. Není to pochoutka pro bulvární tisk?“

Petruška Šustrová: Atentát
Foto: repro BBC
Popisek: Vondroušův útok v hlavním vysílání BBC

Musela jsem uznat, že je. I u nás se běžně píše o kuriózních příhodách v nejrůznějších koutech světa, takže na těch našich si nepochybně smlsnou zase jinde. Ono to trvá dlouho, než se člověk smíří s tím, že je lepší být zdrojem posměchu, než vyvolávat děs nebo lítost, a mnozí se s tím nesmíří nikdy.

Lidem často bývá k smíchu to, co postiženému vůbec k smíchu není – je na tom například založen princip grotesky, kde se pořád někomu děje něco nepříjemného a obecenstvo se mlátí smíchy.

Musím přiznat, ze mě z duše otravovalo, když se dva týdny z většiny médií člověk skoro nedozvěděl nic jiného než nové a nové podrobnosti o takzvané etanolové aféře. Vůbec tím nechci umenšovat neštěstí, které potkalo postižené, ani vážný problém, jímž byla – a dost možná ještě je – neschopnost státu odhalit a potrestat nelegální obchod s lihovinami, jen připomínám, že existují rovněž jiné vážné problémy.

Kapitolou samotnou pro sebe jsou v této aféře, jakož ostatně i v mnoha jiných, vyjádření představitelů opozice. Ty tvrdý výroky na adresu vlády mi připadaly nepatřičné. Oni snad nebyli dlouhé roky u moci? Oni snad černému obchodu s lihovinami zabránili?

Ty neustálé útoky na „tuto vládu“ mi připadají kontraproduktivní: ať se stane cokoli, může za to podle představitelů opozice „tato vláda. To už ani nemusím poslouchat nebo číst, stejně vím předem, co řeknou – že nejlepším řešením by byla demise vlády a nové volby. A co takhle hledat, jak problém vyřešit?

A pak ten atentát. Vlastně se mi příčí používat toho slova – atentát přece je, když se někdo pokusí někoho zabít, a o nic podobného v tomto případě nešlo. Útočník neměl v úmyslu prezidenta zabít a dobře věděl, že atrapa zbraně, které použil, k tomu ani není způsobilá. Byl to spíš happening, samozřejmě naprosto nevhodný a nepřijatelný, ale atentát? 

Kdosi z vedoucích prezidentovy ochranky hájil své podřízené s tím, že takové věci je těžké zabránit, což má pravdu. Incident byl daní za popularitu – a každý politik se musí rozhodnout, zda chce na veřejnosti vystupovat za neprůstřelným sklem, anebo riskovat něco nepříjemného a dost možná i nebezpečného.

Mluvit o tom, že společnost je v nedobrém rozpoložení, nebo dokonce o tom, že ji někdo rozeštvává, pokládám za nemístné. Ve společnosti je vždycky řada zklamaných a nespokojených a nešťastných lidí, a také lidí, kteří na sebe rádi upozorní i takto naprosto nepřijatelným způsobem. S napadením politiků jsme se přece už setkali – svého času byl přepaden komunistický předák Jiří Svoboda nebo sociální demokrat Pavel Dostál.

Tolik mé nedělní úvahy. A v pondělí jsme se dozvěděli, že policie přišla na ministerstvo práce a sociálních věcí a zatkla náměstka ministra a šéfa informatiky. Další pochybné zviditelnění naší země. 

Komentář byl publikován v pořadu Zamyšlení Rádia Česko na rozhlasové stanici ČRo Rádio Česko.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…