Podnikatelé: Růst minimální mzdy pro nás může být likvidační

16.09.2014 17:50

Členové Unie malých a středních podniků (UMSP) nesouhlasí se zvýšením minimální mzdy o 700 korun z 8 500 korun na 9 200 korun, které včera jednomyslně schválila vláda. Shodují se, že povede k dalšímu omezení pracovního trhu a zvýšení nákladů zaměstnavatelů, které může být pro mnoho z nich likvidační.

Podnikatelé: Růst minimální mzdy pro nás může být likvidační
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

 „Včerejší krok vlády, se kterým mnoho zaměstnavatelů nepočítalo, považujeme za nezodpovědné hazardování s osudy podnikatelů a jejich zaměstnanců. Důsledky zvýšení v podobě zvýšení nákladů zaměstnavatelů mohou ohrozit nejen podniky, ale i zaměstnance pobírající minimální mzdu. Zvýšení nakonec může mít zcela opačný efekt, než vláda zamýšlela,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Podle UMSP nejrazantněji pocítí negativní dopady dnešního schválení firmy citlivé na změnu cenové politiky, které v rámci konkurenceschopnosti pracují s maržemi na hranici minima. Osudné mohou být rovněž pro podniky, které se dosud vzpamatovávají z následků ekonomické krize, například pro podniky z textilního, kožedělného či stavebního průmyslu.

Dnešní krok vlády se dotkne zhruba dvou procent pracujících zaměstnaných na nejnižších pozicích, které pracují za minimální mzdu. Zvýšení nákladů zaměstnavatelů povede u této sociálně nejvíce ohrožené skupiny k propouštění, zkrácení úvazků, nebo naopak k nadměrnému vytížení pracovních sil. Můžeme rovněž očekávat nárůst nucených přechodů ze zaměstnaneckého poměru do pozice OSVČ.

UMSP také upozorňuje, že vedlejším efektem schváleného zvýšení minimální mzdy bude navýšení odvodové zátěže českých živnostníků, jelikož některé daňové předpisy a jiné, jako například základní sazby veřejného zdravotního pojištění, se odvozují právě z výše minimální mzdy v ekonomice.

Členové UMSP, kteří před přijetím návrhu a jeho možnými dopady varovali již v červenci letošního roku, připomínají, že přestože došlo ke zvýšení minimální mzdy v loňském roce, stále nejsou k dispozici definitivní statistické údaje dopadů tohoto zvýšení na českou ekonomiku a zaměstnanost.

Další nárůst nezaměstnanosti očekávají členové UMSP v souvislosti s následujícím navyšováním minimální mzdy, které by mělo podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové postupně dosáhnout úrovně čtyřiceti procent minimální mzdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…