Podřízená radního Novotného: Šikanoval mě

26.09.2012 15:45

Ředitelka PIS Lucie Ramnebornová byla odvolána krátce poté, co se ohradila proti šikaně a diskriminaci. Soud předběžným opatřením pozastavil výběrové řízení na nového ředitele PIS

Podřízená radního Novotného: Šikanoval mě
Foto: Archiv
Popisek: Lucie Ramnebornová

Ředitelka Pražské informační služby Lucie Ramnebornová byla dnes Radou hl. m. Prahy odvolána ze své funkce krátce poté, co se ohradila proti šikaně a diskriminaci. „Rozhodla jsem se právní cestou bránit diskriminaci, když účelově nastavenou podmínkou minimální délky praxe mně nebylo umožněno přihlásit se do vypsaného výběrového řízení na mé místo. Nedostala jsem tak šanci obhájit svoji funkci a téměř pětileté výsledky své práce v pozici ředitelky PIS, která se pod mým vedením stala prosperující, ekonomicky stabilní a úspěšnou městskou organizací,“ uvedla Ramnebornová, která se druhou, samostatnou žalobou přímo proti radnímu Václavu Novotnému domáhá ochrany proti dlouhodobé šikaně z jeho strany a žádá jeho veřejnou omluvu.

Obvodní soud pro Prahu 1 v pátek, 21. září 2012 svým předběžným opatřením vyhověl návrhu Ramnebornové a uložil hl. m. Praze pozastavit výběrové řízení na obsazení pozice ředitele/ředitelky PIS a dále nejmenovat do funkce ředitele/ředitelky PIS žádného z uchazečů účastnících se výběrového řízení, které bylo vyhlášeno na základě usnesení Rady hlavního města Prahy č. 1083 ze dne 17. července 2012, pokud bylo toto výběrové řízení v době vydání tohoto rozhodnutí skončeno. Soud také uložil městu nejmenovat do funkce ředitele/ředitelky PIS žádnou třetí osobu.

Podle Ramnebornové ji radní Novotný soustavně šikanoval a opakovaně na ni přímo i nepřímo psychicky útočil s cílem přimět ji odejít z pracoviště. V jeho případě se podle názoru právníků jedná o závažné jednání, které provádí z titulu své „nadřazené“ funkce. Touto soustavnou šikanou a diskriminací vytvořil radní Novotný situaci, kdy měla Lucie Ramnebornová ve své funkci skončit a měla být nahrazena jiným „vhodným“ kandidátem. Současně radní Novotný dnes už bývalé ředitelce PIS Lucii Ramnebornové před několika týdny znemožnil, aby se účastnila nového výběrového řízení na funkci, kterou zastávala a tím jí diskriminačně omezil v přístupu k zaměstnání. „Mstí se mi dál a dál, každý to musí vidět, dnešní odvolání a jeho lživé zdůvodnění bezprostředně po vydání předběžného opatření to konečně jen dokládá,“ domnívá se dnes odvolaná ředitelka Ramnebornová.

Ramnebornová podle svých slov měla po dlouhou dobu výhradně za to, že se jí Václav Novotný před lety začal mstít za zřejmě jím pociťované příkoří z doby, kdy byl předchozím vedením města odvolán. Domnívala se, že se po celou dobu od jeho odchodu z vedení PIS, tedy i ve své současné funkci, snaží dokázat, že on vedl za jeho působení PIS lépe než ona a že byl před čtyřmi lety vystřídán neprávem. „Je to ďábelská kombinace různých faktorů, které jsem nemohla ovlivnit. Kromě osobní msty radního Novotného jsem se stala i nechtěnou obětí „vyřizování účtů“ s předchozím vedením radnice za éry Pavla Béma, jakéhosi politického vymezování, a pozadí mého odvolání je tak částečně i politické,“ domnívá se Ramnebornová. Ve světle událostí posledních týdnů je však podle Ramnebornové otázkou, zda osobní a profesní pomsta a politické důvody jsou jedinou motivací. „Také si do vedení PIS potřebují dosadit svého člověka, protože v mém případě bylo od začátku jasné, že nebudu němě kývat jak oslík na každý návrh, bez ohledu na jeho výhodnost pro PIS a pro město,“ dodává.

„Hledat spravedlnost u soudu jsem se rozhodla až ve chvíli, kdy jsem vyčerpala veškeré možnosti řešení dlouhodobé šikany a diskriminace ze strany svého nadřízeného a nedostalo se mi žádného zastání. Rozhodla jsem se v obavě z totální devastace své profesní kariéry i svého jména,“ vysvětluje Ramnebornová. Ta v této souvislosti připomíná, že se snažila střetu se zřizovatelem a soudnímu sporu dlouho předejít, od jara totiž primátora Bohuslava Svobodu na diskriminační jednání, šikanu a další protiprávní a neetické jednání ze strany radního Václava Novotného opakovaně upozorňovala. „Panu primátorovi jsem v posledních měsících předložila řadu důkazů a prosila ho o pomoc, ale víceméně marně,“ tvrdí Ramnebornová. Dodává, že jako loajální zaměstnanec města a v zájmu zachování dobrého jména PIS se také po celou dobu důsledně vyhýbala medializaci celé věci, i když by to pro byl nejsnadnější způsob obrany a i když ona sama byla naopak v médiích ze strany radního Novotného opakovaně neprávem kritizována.

Výsledky mimořádné kontroly Ramnebornová odmítá. „Zásadně odmítám negativní výsledky kontroly. Z podrobně odůvodněných námitek Pražské informační služby proti výsledkům kontroly vyplynulo, že byla nejméně z pěti důvodů nezákonná jako celek, nejméně z 23 důvodů byla nezákonná jednotlivá kontrolní zjištění a ve všech případech byla kontrolní zjištění shledána jako věcně nesprávná,“ uvedla Ramnebornová. Město se podle ní velmi dlouho zdráhalo kontrolu vůbec ukončit a vypořádat námitky PIS, které čítají stovky stran a stanoviska renomovaných právních kanceláří. Poté, co byla konečně, po opakovaných žádostech PIS kontrola ukončena, podala Pražská informační služba v září 2012 žalobu na nezákonnost kontroly a věcnou nesprávnost jednotlivých kontrolních zjištění k Nejvyššímu správnímu soudu.

Podle svých slov si Ramnebornová za téměř pětiletými výsledky své práce v pozici ředitelky PIS, která se pod jejím vedením stala prosperující, ekonomicky stabilní a úspěšnou městskou organizací, stojí a odmítá se nechat nadále bezdůvodně šikanovat a očerňovat. „Dlouhodobý tlak, stres a práce v prostředí, ve kterém se dlouhé měsíce od rána do večera člověk jen brání, se už neblaze podepsal i na mém zdraví. Do PIS jsem přišla po téměř dvaceti letech práce v nejvyšších manažérských pozicích v nadnárodních společnostech. Nikdy mne nenapadlo, že je něco takového vůbec možné. Na takový přístup jsem nebyla připravená, s šikanou nadřízeného jsem se do příchodu radního Novotného nikdy nesetkala,“ doplnila své vyjádření Ramnebornová.

Lucie Ramnebornová se své tiskové vyjádření rozhodla, pro doložení svých tvrzení a dokreslení celé situace, v příloze doplnit tuto tiskovou zprávu o částečné shrnutí vývoje událostí spojených s šikanou a diskriminací, tak, jak se staly předmětem žalob na její ochranu.

Jednání radního Václava Novotného vůči Lucii Ramnebornové před nástupem do funkce člena Rady hl. m. Prahy

Nynější člen Rady hl. m. Prahy, Ing. Václav Novotný byl předchůdkyní Ing. Lucie Ramnebornové na místě ředitele PIS. Konkrétně tuto funkci zastával od roku 1990 až do února 2008. Po více než sedmnáctiletém působení Václava Novotného v čele PIS bylo městskou radou tehdy rozhodnuto o vypsání výběrového řízení na jeho pozici, ve kterém svoji pozici neobhájil a v čele PIS ho nahradila právě Ramnebornová.

Již v roce 2008, bezprostředně po nástupu Lucie Ramnebornové do čela PIS a zahájení ekonomické restrukturalizace, poštval Václav Novotný proti Ramnebornové 65 zaměstnanců, kterým dal podepsat otevřený dopis městské radě, aby byla Ramnebornová odvolána. Kritický text byl dokonce vyvěšen na internetových stránkách organizace, kde turisté hledají informace o Praze. Když radní tehdy nijak nereagovali, tak nynější člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný závodnímu odborovému výboru řekl, že asi nemá smysl psát druhý dopis, že musí postoupit o krok dál a doporučil jim, ať vyhlásí stávkovou pohotovost. Ramnebornová přitom neměla v minulosti jakékoli vazby na nové pracovní prostředí, Novotného ani jiné tehdejší představitele města vůbec neznala a jednala čistě v zájmu dobrého hospodáře a jako zkušený manažer přicházející do veřejného sektoru ze soukromé sféry.

Již tehdy Václav Novotný zásadním způsobem proti Ramnebornové brojil, a to aniž by již dále měl k PIS jakýkoli vztah a jakýkoli seriózně zdůvodnitelný mandát a důvod pro své konání. Václav Novotný ve skutečnosti svůj odchod z funkce ředitele PIS neunesl a dál se pokoušel dění v organizaci ovlivňovat z pozice samozvaného neformálního šéfa. Do toho zapadají i tehdy jím šířené lživé výroky, že Ramnebornová vyhrála výběrové řízení s projektem přeměny právní formy PIS z dosavadní příspěvkové organizace na holding čtyř akciových společností a že důvodem je její snaha oddělit ziskové činnosti od neziskových a ty první lukrativní někomu zprivatizovat. Ve skutečnosti o privatizaci PIS nebylo v projektu Ramnebornové ani slovo a nikdy by o takové věci nemohla ani rozhodnout, protože nespadá do jejích kompetencí. Pravdou je, že městská rada uvažovala o transformaci PIS do formy akciové společnosti, jejímž stoprocentním akcionářem mělo být v souladu se zákonem hl. m. Praha, PIS však nakonec zůstala příspěvkovou organizací.

Bez ohledu na různé pomluvy a šíření nepravd mezi lidmi, jednání Václava Novotného jen dokresluje, že se dokonce pokoušel Ramnebornovou urážet a výsledky její práce znevažovat osobními urážkami v rámci internetových diskusí. Diskusi vedl pod přezdívkou, nicméně registrovanou pod svým soukromým emailem a z IP adresy svého počítače na svém novém pracovišti, Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Asi v domnění, že pod přezdívkou „Bulík“ nebude zjevná jeho totožnost, Ramnebornovou v diskusích očerňoval a častoval urážkami, jako například, že „…při svých schopnostech, mohla dělat leda v hampejzu.“ Už tehdy se Ramnebornová obrátila na své právní zástupce a dala si vypracovat právní rozbor, ale nakonec nad vším mávla rukou, protože nechtěla zvyšovat napětí vůči jejímu předchůdci, kterého neznala a vůči němuž se nechtěla vymezovat.

Plíživě narůstající nenávist Václava Novotného vůči Ramnebornové pokračovala jeho téměř trvalou kritikou Ramnebornové po jeho zvolení členem Zastupitelstva hl. m. Prahy, významně se však projevila až po jeho nástupu do funkce člena Rady hl. m. Prahy. Tím se stal v listopadu 2011. Od té doby kontinuálně a vzestupně narůstal jeho tlak vůči Ramnebornové až do neúnosných mezí.

V lednu 2012 se naplno projevil pokus radního Novotného postihovat Lucii Ramnebornovou za její manažerská rozhodnutí. Stalo se tak v souvislosti s požadavkem radního Novotného na výpověď smlouvy s provozovatelem objektů ve správě PIS („pražské věže“). Výpověď měla být provedena bez dalšího, tj. bez jakéhokoli posouzení výhodnosti stávajícího stavu a současném posouzení výhodnosti a řešení stavu budoucího. Důvodem byl pocit radního Novotného, že původní výběr dodavatele nebyl transparentní a pro město výhodný. Svou roli jistě sehrály i politické důvody, protože provozovatel objektů, firma ABL, se v té době stala terčem mimořádného mediálního zájmu v souvislosti se známými politickými kauzami. Transparentnost ovšem zcela jasně potvrdil audit veřejné zakázky, který byl pro vyloučení všech pochybností proveden renomovanou nadnárodní auditorskou společností PWC na přelomu roku 2011/2012. Přestože šlo o příjem pro město a podle zákona tak nebyla soutěž vůbec nutná, vypsala PIS transparentní tendr podle zákona o veřejných zakázkách, s jediným kritériem hodnocení, kterým byla cena. Výhodnost pak dokládají rozbory hospodaření. Smlouva měla na pokyn radního Novotného zaniknout výpovědí před uplynutím původně sjednané doby. PIS upozornila radního Novotného na zákonnou povinnost dobré správy veřejného majetku. Tomu však nynější člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný nechtěl dostát a donutil Lucii Ramnebornovou z titulu své funkce smlouvu s provozovatelem vypovědět bez odkladu. Všechno se dělo výhradně na základě pokynů radního Novotného, které Ramnebornová bezvýhradně splnila.

Mediální výhružky v souvislosti s kontrolou zřizovatele v PIS

V únoru 2012 byla z pokynu radního Novotného v PIS zahájena mimořádná kontrola hospodaření zřizovatele, s postupně odhaleným cílem najít jakékoli pochybení ředitelky Ramnebornové. Podle vyjádření samotných kontrolních pracovníků totiž v průběhu kontroly nic žádným závažným pochybením nenasvědčovalo. Radní Novotný přesto již v průběhu kontroly zahájil proti Lucii Ramnebornové negativní informační kampaň a začal mediálně informovat veřejnost o údajných negativních výsledcích kontroly jako výsledků údajných pochybení Lucie Ramnebornové. Tehdy také Ramnebornová poprvé marně žádala primátora Svobodu a další členy vedení města o pomoc a poukazovala na možné protizákonné politické zasahování radního Novotného do kontroly.

Požadavek na bezdůvodné navýšení rozpočtu PIS

V dubnu 2012 se situace dále vyhrotila, když radní Václav Novotný opakovaně nutil Ramnebornovou, aby v souvislosti se změnou zřizovací listiny PIS požádala o významné navýšení rozpočtu pro roky 2012 a 2013, aniž by jakkoli zdůvodnil takový požadavek. Tento požadavek byl později tlumočen i příslušným ředitelem Odboru kultury, cestovního ruchu a zahraničních vztahů. Ředitelka Ramnebornová však vyjádřila při osobních jednáních i písemně radnímu Novotnému svůj zásadní nesouhlas s nezdůvodnitelným navýšením rozpočtu PIS pro roky 2012/2013. Ramnebornová vytvořila a předložila vlastní návrh úpravy rozpočtu PIS pro rok 2012 a návrh rozpočtu PIS pro rok 2013. Pro rok 2012 PIS požádala o navýšení původně schváleného neinvestičního příspěvku ve výši 13,5 mil. Kč o 2,1 mil. Kč na konečných 15,6 mil. Kč. Přesto byla dále radním Václavem Novotným nucena, aby rozpočet upravila a požádala o navýšení příspěvku v roce 2012 na hodnotu 40 mil. Kč, což bylo o 24,4 mil. více (tedy téměř dvanáctkrát více), než byl požadavek a potřeby organizace! Pro rok 2013, podle pokynu radního Novotného, měla PIS uvažovat s příspěvkem 60 mil. Kč, což je však téměř třikrát více, než vyplývalo z plánu a potřeb PIS. Ramnebornová proto radního Novotného upozornila, že pro tak zásadní navýšení příspěvku PIS není žádné odpovídající organizační ani ekonomické zdůvodnění, kterým by organizace dokázala obhájit tak dramatické navýšení příspěvku a tím i výdajů veřejných rozpočtů a je tedy i v rozporu s požadavkem dobré správy veřejného majetku. Přesto radní Václav Novotný přikázal příslušnému odboru zřizovatele, aby rozpočet upravil podle jeho pokynu bez ohledu na reálný požadavek PIS. I v tomto případě Ramnebornová upozornila primátora Bohuslava Svobodu na bezdůvodné navyšování rozpočtu, zpětnou reakci však nedostala.

Nátlak radního Novotného na Lucii Ramnebornovou, aby rezignovala na funkci ředitelky PIS

V květnu 2012 dlouhotrvající šikana a diskriminace radního Novotného vygradovala na společné schůzce konané dne 2. května 2012. Na ní radní Václav Novotný vyvinul na Lucii Ramnebornové silný nátlak, že pokud Ramnebornová dále setrvá ve funkci ředitelky PIS a neukončí sama pracovně právní vztah rezignací ve stanovené lhůtě 48 hodin, výsledky právě probíhající kontroly zřizovatele v PIS „dopadnou“ pro ni krajně negativně a Ramnebornová může s jistotou očekávat vážné postihy, včetně souvisejících negativních mediálních důsledků. Radní Novotný přikázal Ramnebornové přesné datum a čas, do kterého musí svoji rezignaci podat na podatelně magistrátu. Pokud by Lucie Ramnebornová vyhověla a ihned rezignovala, „nabízel“ člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný, že ze své funkce zajistí přerušení a nedokončení právě probíhající kontroly a nepodnikne vůči Lucii Ramnebornové žádné další kroky. Svůj nátlak Václav Novotný stupňoval i v další komunikaci, mj. zasláním SMS zprávy.

O tomto konání radního Novotného dala šokovaná Ramnebornová neprodleně vyhotovit úředně ověřený zápis a za přítomnosti právního zástupce osobně informovala primátora hl. m. Prahy MUDr. Bohuslava Svobodu. Právní postup a zveřejnění protiprávního a neetického jednání radního Novotného Lucie Ramnebornová přerušila výhradně na základě příslibu primátora hl. m. Prahy, že se osobně zasadí o řešení celé situace a že radního Novotného v jeho zjevně protiprávních a neetických aktivitách zastaví.

„Zajištění“ negativních výsledků kontroly zřizovatele

Poté, co se Ramnebornová odmítla nátlaku radního Novotného podrobit, naopak důrazně oficiálně a opakovaně požadovala řádné provedení a ukončení kontroly, pak předem vyřčený úmysl radního Novotného zajistit, aby kontrola nedopadla pro Ramnebornovou příznivě, nezůstal bez odezvy. Původní plán kontroly se náhle rozšířil i o dosud nezkoumané oblasti a jejich kontrola se následně svěřila externí právní kanceláři navržené radním Václavem Novotným. PIS se v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím pokusila zjistit, za jakých podmínek a za jakou finanční částku byla najata externí právní kancelář, přes urgence však neobdržela odpověď, a to i přesto, že Ministerstvo vnitra ČR, na které se PIS obrátila, město vyzvalo, aby tak učinilo. Z jednoho plánovaného měsíce, po který měla kontrola trvat, byly najednou měsíce tři. Do té doby nikoli negativní kontrolní zjištění kontrolních pracovníků, kteří jsou jako zaměstnanci zřizovatele na rozhodnutích radního Novotného ekonomicky závislí, byla ve výsledku zásadně negativně modifikována v neprospěch PIS a přeneseně tedy i Lucie Ramnebornové.

Jako hlavní údajné pochybení vyplývající ze závěrů kontroly vnímá Ramnebornová názor kontrolního orgánu, že jí údajně nepříslušelo právo uzavřít smlouvu o správě památek s externí firmou, že tedy buď měla PIS spravovat památky v plném rozsahu svým jménem a na svůj účet, nebo provozovatel měl být vybrán nikoli na základě realizovaného otevřeného výběrového řízení, nýbrž na základě koncesního řízení, což by spadalo do kompetence Zastupitelstva hl. m. Prahy. Přes skutečnost, že PIS doložila oficiální pokyny zřizovatele z té doby, podle kterých postupovala, ale i právní analýzy renomovaných právních a poradenských kanceláří, magistrát z tohoto názoru neustoupil. To by mohlo mít za příčinu zpochybnění smluv, na jejichž základě PIS a tím přeneseně i Praha získala přes dvě stě milionů korun jako příjem do svého rozpočtu.

Nad míru zarážející je, že v tomto bodě se výsledek kontroly z května 2012 věcně shoduje se zprávami jinými, a to z doby před dvěma lety, v roce 2010. Ty přitom vypracoval právě nynější člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný, který si v té době vedle svého pracovního poměru na Ministerstvu průmyslu a obchodu přivydělával kontrolou svěřených památek PIS; Ramnebornová ho tehdy na základě doporučení zřizovatele přijala do pracovněprávního vztahu. V zásadě stejná terminologie a textace závěrů v obou dokumentech nedává jiné vysvětlení, že dva roky starý názor radního Novotného byl dodatečně převzat jako základ negativního kontrolního zjištění ve věci externí správy „pražských věží“.

Celé toto jednání namířené proti Lucii Ramnebornové z popudu radního Novotného je nezákonné ovšem již samo o sobě. Z podrobně odůvodněných námitek PIS proti výsledkům kontroly totiž vyplynulo, že byla nejméně z pěti důvodů nezákonná jako celek, nejméně z 23 důvodů byla nezákonná jednotlivá kontrolní zjištění a ve všech případech byla kontrolní zjištění shledána jako věcně nesprávná. Město se velmi dlouho zdráhalo kontrolu vůbec ukončit a vypořádat námitky PIS, které čítají stovky stran a stanoviska renomovaných právních kanceláří. Poté, co byla konečně, po opakovaných žádostech PIS kontrola ukončena, podala Pražská informační služba v září 2012 žalobu na nezákonnost kontroly a věcnou nesprávnost jednotlivých kontrolních zjištění k Nejvyššímu správnímu soudu.

Vyvedení nemovitého majetku zřizovatele svěřeného PIS a okamžitý nevýhodný a netransparentní pronájem části Zámku Ctěnice komerční firmě

V zásadě již od svého nástupu do funkce radní Václav Novotný pracoval na změně zřizovací listiny PIS. Ta měla primárně spočívat v tom, že se PIS odejmou všechny svěřené památky. Jen pro rekapitulaci to byly Staroměstská radnice, Staroměstská mostecká věž, Malostranská mostecká věž, Novomlýnská vodárenská věž, věž chrámu Sv. Mikuláše na Malé Straně, Prašná brána, bludiště na Petříně, Petřínská rozhledna a zámek Ctěnice. Současně s tím PIS přišla i o významnou část svého rozpočtu nezávislého na zřizovateli, když ta byla zabezpečována z plnění plynoucího od provozovatele těchto objektů.

Radní Novotný to stručně odůvodnil údajným jiným zaměřením činnosti PIS a v této souvislosti se PIS snažil vnutit i nový rozpočet. To se mu nakonec v krátké době podařilo a v červnu 2012 prosadil přijetí změny zřizovacích listin PIS a Muzea hl. m. Prahy. Hlavním argumentem pro změnu bylo, že Muzeum hl. m. Prahy dokáže vlastními silami památky lépe spravovat a využívat, například pro výstavy exponátů z depozitáře. Během doslova několika dnů však byla jediná komerčně využitelná část jediného z převedených objektů, kde jsou volné komerční prostory (za více než čtvrt miliardy nedávno zrekonstruovaného Zámku Ctěnice), pronajata bez jakéhokoli výběrového řízení včetně kompletního vybavení movitým majetkem za 1000 Kč měsíčně jisté obchodní společnosti k čistě komerčním účelům (provozování hotelu, restaurace a kavárny).

Záměr vypsat výběrové řízení na funkci ředitele PIS

V červnu 2012 se ředitelka Ramnebornová z médií dozvěděla, že radní Václav Novotný hodlá na její místo ředitelky PIS nechat vypsat nové výběrové řízení. To by bylo samozřejmě za standardní situace legitimní právo zřizovatele. Z pohledu kontinuálního úsilí radního Novotného, jakýmkoli způsobem zpochybnit výsledky činnosti Lucie Ramnebornové v čele PIS, je zcela zřejmá i jeho poslední snaha zamést námitky PIS vůči jím zadané nezákonné kontrole pod koberec a znemožnit odvoláním Ramnebornové z funkce ředitelky PIS domáhat se přezkumu negativního rozhodnutí zřizovatele o námitkách u příslušného soudu a tedy v konečném důsledku i reálná hrozba, že proti ní budou vyvozovány důsledky něčeho, co by již nemohla a podle přání radního Novotného ani neměla mít šanci zákonnými prostředky ovlivnit. Nový ředitel PIS totiž může kdykoli podané žaloby jménem PIS vzít zpět a pravda se už nikdy neukáže. Z uvedeného důvodu Ramnebornová opět informovala představitele zřizovatele, primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobodu o svých obavách. I tentokrát vše zůstalo bez jakékoli reakce.

Realizace výběrového řízení na funkci ředitele PIS

V červenci 2012 se radnímu Novotnému konečně podařilo prosadit realizaci svého záměru zbavit se ředitelky Ramnebornové. Na jeho návrh Rada hl. m. Prahy vypsala výběrové řízení na ředitele/ředitelku PIS. Již při běžné analýze usnesení Rady je viditelná pokračující diskriminace radního Novotného vůči Lucie Ramnebornové. Podmínkou účasti ve výběrovém řízení je totiž nejméně pětiletá praxe ve vedoucí funkci v oblasti cestovního ruchu; tato podmínka je navíc obligatorní. Žalobkyně byla přitom ke dni uzávěrky přihlášek do výběrového řízení ve funkci 4 a půl roku, což Václav Novotný ze své pozice dobře věděl. Je jasné, že Václav Novotný ji tím chtěl zcela jasně znemožnit i prostou účast ve výběrovém řízení a tak i možnost obhájit výsledky své dosavadní práce.

Členem Rady hl. m. Prahy Václavem Novotným prosazené diskriminační podmínky o to více vynikají ve srovnání s podmínkami pro účast ve výběrových řízeních jiných dvou příspěvkových organizací zřizovatele, a to Galerie hlavního města Prahy a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Ty vypsala Rada hl. m. Prahy usneseními ze stejného dne. Na návrh radního Novotného, který byl v obou případech rovněž jejich předkladatelem a do jehož gesce organizace spadají, však obsahují pouze doporučené, tj. nezávazné podmínky, jakými jsou délka praxe v (doporučené) délce pěti let na (doporučené) obdobné pozici.

Ramnebornová i tentokrát osobně i písemně informovala primátora Prahy Bohuslava Svobodu o šikaně ze strany radního Novotného i diskriminaci v souvislosti její osobou. Zastání se však ani v tomto případě nedočkala.

V září 2012 zřizovatel uzavřel výběrové řízení, kterého se, díky diskriminačnímu jednání radního Novotného, Lucie Ramnebornová nemohla účastnit. V těchto dnech se Rada hl. m. Prahy chystala potvrdit výběr nového, z tohoto diskriminujícího výběrového řízení vzešlého nového kandidáta.

Možné důvody šikany a diskriminace

Václav Novotný měl jako novopečený člen Rady hl. m. Prahy hned po svém nástupu do funkce přeci možnost navrhnout Ramnebornové její odchod dohodou nebo Radě hl. m. Prahy navrhnout její odvolání nebo vypsání výběrového řízení na její pozici. Neměl k tomu však žádný reálný důvod, protože organizace pod jejím vedením řádně plnila své úkoly a kvalitně hospodařila. Proto si ho musel vytvořit a celé jeho úsilí za více jak posledního roku k tomu směřovalo.

Jak Ramnebornová uvádí, místo slušného a profesionálního chování, jak by se na této pracovně společenské úrovni slušelo, zvolil radní Novotný vůči ní praktiky šikany a diskriminace. Jednání radního Novotného nejprve směřovalo k omezení komunikace, Ramnebornová, byla vystavena v souvislosti s pracovními úkoly nátlaku, byla zastrašována, vystavena výhrůžkám. Kroky radního Novotného směřovaly i k šíření nepravd, Lucie Ramnebornová byla očerňována, neustále kontrolována, na jejím pracovním výkonu byly neustále hledány nedostatky a její manažerská rozhodnutí byla bez jasného zdůvodnění zpochybňována, a to i mediálně. V jiných případech se jednalo o naprosto zjevné pomluvy, kterými se nynější člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný netajil a šířil je dál. Ale proč?

Ramnebornová popravdě měla po dlouhou dobu výhradně za to, že se jí Novotný před lety začal mstít za zřejmě jím pociťované příkoří z doby, kdy byl předchozím vedením města odvolán. Měla za to, že její pracovní úspěchy vyvolávaly a vyvolávají u radního Novotného nevraživost, žárlivost a především závist. Měl závidět něco, co, nikoli sebemenším jejím přičiněním, před čtyřmi lety ztratil, tedy pozici ředitele PIS. Domnívala se, že se po celou dobu od jeho odchodu z vedení PIS, tedy i ve své současné funkci, snaží dokázat, že on vedl za jeho působení PIS lépe než ona a že byl před čtyřmi lety vystřídán neprávem. Ramnebornová se současně domnívá, že vedle osobní msty ze strany radního Novotného se stala nechtěnou obětí „vyřizování účtů“ s předchozím vedením radnice za éry Pavla Béma, jakéhosi politického vymezování, a jeho motivy tak jsou i politické.

Ve světle událostí posledních týdnů je však podle Ramnebornové otázkou, zda osobní a profesní pomsta a politické důvody jsou jedinou motivací. Jak je asi možné nahlížet na situaci, kdy je Ramnebornová půl roku bez jakéhokoli zastání brutálně diskriminována a šikanována s jasným cílem znechutit ji práci a přimět ji k „dobrovolnému“ odchodu z funkce ředitelky PIS. Z různých stran tak přicházely od různých zaměstnanců pražského magistrátu „přátelské“ vzkazy, aby Ramnebornová raději sama odešla, že jí to přeci za to nestojí. Následně, když se to nedaří, a nechtěná ředitelka neposkytuje očekávanou „součinnost“, přistupuje radní k nátlaku a výhrůžkám.

Když ani to nezabírá, některé kroky realizuje bez ohledu na podložená stanoviska a návrhy vedení PIS, sem patří například neodůvodněné navyšování dotace organizaci, což evidentně, v souvislosti s očekávaným příchodem nového ředitele přináší pochybnosti, zda nejde jen o předem připravenou snahu alokovat do PIS reálně nepotřebné finanční dotace, které budou následně, už ve spolupráci s novým vedením, neznámo jak utraceny.

Nebo, vzhledem k tomu, že pokyny radního Novotného vůči Ramnebornové byly v této věci výhradně ústní, zda nešlo naopak o lest radního Novotného, jak poté, co by Ramnebornová přistoupila na jeho silný nátlak a požádala o vyšší dotaci a rozpočet PIS neodůvodněně významně navýšila, byla by samotným radním Novotným obviněna z nehospodárného přístupu, za což by mohla být bez dalšího na návrh radního Novotného Radou hl. m. Prahy samozřejmě ihned odvolána.

Radní Václav Novotný dále urychleně, přes všechny právní pochybnosti, prachmizerné odůvodnění a bez jasně předloženého finančního plánu, za což byl kritizován i při projednání návrhu před zastupiteli HMP realizuje záměr vyvedení nemovitého majetku svěřeného PIS do jiné příspěvkové organizace v jeho gesci. To vše přitom zcela náhle a nekoncepčně naplánoval a připravil jako věcně odpovědný gestor zřizovatele, který celý proces zajišťuje a odpovídá za něj přesto, že mu dosavadní stav správy nemovitostí pod PIS nevadil celých předchozích 18 let, kdy byl ředitelem PIS on sám, ba dokonce na jeho návrh byly touto organizací vybrané objekty rozsáhle a nákladně (za stovky milionů korun) rekonstruovány. Jinak řečeno, Václav Novotný náhle prosadil převod vybraných lukrativních nemovitostí ze správy organizace „nepovolné“ ředitelky do jiné organizace.

Výše uvedené kroky radního Novotného dostávají svoje odůvodnění v krátké době. Součástí vyvedeného majetku je i již zmíněný zámek Ctěnice, sám o sobě nevyčíslitelné historické hodnoty a navíc zrekonstruovaný za více než čtvrt miliardy korun z rozpočtu města a evropských fondů. PIS pod vedením Lucie Ramnebornová se v transparentním, otevřeném a veřejně známém výběrovém řízení realizovaném podle zákona o veřejných zakázkách v minulosti dvakrát marně pokoušela zajistit využití a pronájem alespoň části zámku a tím zlepšit negativní ekonomickou bilanci objektu, což se však pro nedostatečný zájem nepodařilo. Následně byl PIS celý areál v součinnosti se zřizovatelem (hl. m. Prahou) uzavřen a zakonzervován, aby bylo zabráněno zvyšujícím se provozním ztrátám. Po pouhých dvou týdnech od vyvedení nemovitostí z dispozice PIS se z médií dozvídáme, že nejlukrativnější část nedávno zcela zrekonstruovaného Zámku Ctěnice, včetně kompletního vybavení movitým majetkem, do kterého tedy nájemce v zásadě nemusí investovat ani korunu a může druhý den otevřít, byl během několika dnů pronajat bez transparentního výběrového řízení za 1000 Kč měsíčně jisté obchodní společnosti k čistě komerčním účelům! Je jasné a muselo to být jasné i radnímu Novotnému, že Lucie Ramnebornová by jako profesionální manažerka s ekonomickým backgroundem něco takového nikdy nepřipustila, stejně tak, jako nepřipustila bezdůvodné navyšování rozpočtu z městské kasy. Ramnebornová se prostě ve své pozici stala nepohodlnou.

Právní postup ze strany Ramnebornové

Podle právního hodnocení několika renomovaných právních kanceláří si člen Rady Hl. m. Prahy, Václav Novotný vůči Lucii Ramnebornové po dobu jejího pracovněprávního vztahu přisvojil pravomoci celé Rady, dokonce si přisvojil pravomoci a kompetence ředitelky PIS, protože ta je z podstaty zřizovací listiny PIS plně odpovědná a kompetentní za veškerou činnost této organizace. Přitom ji soustavně psychicky terorizoval, systematicky, cílevědomě, a opakovaně na ni brutálně přímo i nepřímo psychicky útočil s cílem přimět ji odejít z pracoviště. V jeho případě se podle názoru právníků jedná o závažné jednání, které provádí z titulu své „nadřazené“ funkce. Touto soustavnou šikanou a diskriminací vytvořil radní Novotný situaci, kdy měla Lucie Ramnebornová ve své funkci skončit a měla být nahrazena jiným „vhodným“ kandidátem. Současně člen Rady hl. m. Prahy, Václav Novotný ředitelce PIS Lucii Ramnebornové znemožnil, aby se účastnila nového výběrového řízení na ředitele PIS, tím jí diskriminačně omezil v přístupu k zaměstnání. V posuzovaném případě je diskriminační jednání Václava Novotného jednáním zřizovatele PIS – Hlavního města Prahy. Proto Hlavní město Praha je také subjektem odpovědným za takové diskriminační jednání.

Proto poté, co Ramnebornová vyčerpala veškeré možnosti řešení dlouhodobé šikany a diskriminace ze strany svého přímého nadřízeného a nedostalo se jí žádného zastání u nadřízeného vyššího, tedy primátora hl. m. Prahy, rozhodla se, v obavě z totální devastace své profesní kariéry i svého jména, pokusit se dosáhnout spravedlnosti soudní cestou. Lucie Ramnebornová v této souvislosti připomíná, že se snažila střetu se zřizovatelem a soudnímu sporu dlouho předejít, od jara osobně i písemně opakovaně upozorňovala primátora Bohuslava Svobodu na diskriminační jednání, šikanu a další protiprávní a neetické jednání ze strany radního Václava Novotného. Opakovaně primátora prosila o pomoc a byla připravena ke klidnému a důstojnému řešení celé věci. Jako loajální zaměstnanec města a v zájmu zachování dobrého jména PIS se také po celou dobu důsledně vyhýbala medializaci celé věci, i když by to byl nejsnadnější způsob obrany a i když sama byla v médiích ze strany radního Novotného opakovaně neprávem kritizována.

Podle svých slov si Ramnebornová za téměř pětiletými výsledky své práce v pozici ředitelky PIS, která se pod jejím vedením stala prosperující, ekonomicky stabilní a úspěšnou městskou organizací, stojí a odmítá se nechat nadále bezdůvodně šikanovat a očerňovat. Dlouhodobý tlak, stres a práce v prostředí, ve kterém se dlouhé měsíce od rána do večera jen musí bránit, se Ramnebornové neblaze podepsal i na jejím zdraví. V průběhu posledních měsíců musela mimo jiné podstoupit náročné vyšetření z důvodu vážných žaludečních obtíží a opakovaného krvácení do zažívacího traktu prokazatelně vyprovokovaného chronickými stresovými faktory.

V první žalobě Ramnebornová žaluje hl. m. Prahu za diskriminaci, když jí nebylo umožněno se přihlásit do vypsaného výběrového řízení na ředitele/ředitelku PIS a nedostala tak příležitost obhájit svoji pozici. Součástí této žaloby byla žádost o vydání předběžného opatření, které soud vyhověl. Obvodní soud pro Prahu 1 dne 21. září 2012 svým předběžným opatřením uložil hl. m. Praze pozastavit výběrové řízení na obsazení pozice ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Pražská informační služba a dále nejmenovat do funkce ředitele/ředitelky PIS žádného z uchazečů účastnících se výběrového řízení, které bylo vyhlášeno na základě usnesení Rady hlavního města Prahy č. 1083 ze dne 17. července 2012, pokud bylo toto výběrové řízení v době vydání tohoto rozhodnutí skončeno. Soud také uložil městu nejmenovat do funkce ředitele\ředitelky PIS žádnou třetí osobu.

Druhou žalobou se Ramnebornová v občanskoprávním řízení proti radnímu Václavu Novotnému domáhá ochrany proti šikaně z jeho strany, včetně zadostiučinění v podobě omluvy.

Ing. Lucie Ramnebornová

Lucie Ramnebornová od ukončení Vysoké školy ekonomické v roce 1990 až do nástupu do funkce ředitelky PIS pracovala v řadě významných mezinárodních firem na vysokých manažerských pozicích, například Molnlycke Health Care, Astra Pharmaceuticals nebo Organon. V uvedených společnostech zastávala post finanční ředitelky. V roce 1998 se stala výkonnou finanční ředitelkou a jednatelkou společnosti Universal Music, s.r.o. pro Českou a Slovenskou republiku. Téměř deset let byla odpovědná za komunikaci s příslušnými vládními institucemi, za ekonomiku celé společnosti a za řízení a rozvoj lidských zdrojů. Dále se účastnila rozhodování o prodeji a marketingu a podílela se na tvorbě prognóz podnikání, plánování, hodnocení výkonnosti, identifikace příležitostí pro rozvoj podnikání. Později pracovala v manažerské pozici v agentuře CzechInvest. Do funkce ředitelky PIS byla jmenována v roce 2008 na základě výsledků výběrového řízení na ředitele PIS, ve kterém zvítězila se svým návrhem koncepce dalšího fungování. Jejím úkolem bylo PIS restrukturalizovat a nakonec jí i provést ekonomickou krizí, která v minulých letech postihla cestovní ruch. Díky restrukturalizaci a výraznému zeštíhlení se z PIS pod vedením Ramnebornové stala známá, úspěšná a prosperující městská organizace. Je vdaná, matka desetileté dcery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Ramnebornová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…