Přemysl Votava: „Che“ Guevara

10.10.2017 8:33

Před 50 lety byl na přímý rozkaz bolivijského prezidenta v Bolivii popraven (přesněji řečeno zavražděn) kubánský revolucionář Ernesto Che Guevara. Jeho ostatky byly v červenci 1997 slavnostně převezeny na Kubu. Che Guevara je pochován v městě Santa Clara, kde je mauzoleum a památník revoluce. Tedy v místě své vítězné bitvy při pochodu na Havanu.

Přemysl Votava: „Che“ Guevara
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Ernesto Che Guevara vystudoval lékařství v Argentině a stál u vítězství kubánské revoluce. Byl jedním z velitelů kubánských revolucionářů. V prosinci 1958 svedl, jako velitel, vítěznou bitvu o Santa Claru a tak vybojoval cestu na hlavní město Kuby Havanu. Do Havany vstoupil se svými revolucionáři 2. ledna 1959. Byl jedním z nejbližších spolupracovníků bratrů Fidela a Raula Castrových. Che Guevara se stal symbolem boje proti americkému diktátu, zejména v Latinské Americe.

I jeho přičiněním se svět změnil. Zejména pro Latinskou Ameriku se stal hrdinou. Jeho fotografie a portréty obletěly svět… Stal se symbolem odporu. Jeho smrt a odkaz straší mnohé dodnes.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …