Přemysl Votava: Julius Fučík (*23. 2. v Praze – popraven v Berlíně 8.9.1943)

06.09.2016 15:19

V těchto dnech si připomínáme jméno hrdiny, vlastence. Julius Fučík měl být po listopadu 1989 vymazán z naší paměti. Mizí odkazy a památky na jeho hrdinství v období nacistické okupace. Ano, Fučík byl komunistou a věřil této myšlence. Tak, jako další tisíce statečných z období okupace, kteří položili své životy za svobodu své vlasti.

Přemysl Votava: Julius Fučík (*23. 2. v Praze –  popraven v Berlíně  8.9.1943)
Foto: andina.com.pe
Popisek: Julius Fučík

Před 73 lety zemřel na nacistickém popravišti v Berlíně Julius Fučík. Významný levicový novinář, divadelní kritik, spisovatel a překladatel. Julius Fučík byl zejména statečným člověkem. Patřil k významným členům předválečné komunistické strany Československa, byl redaktorem Rudého práva a šéfredaktorem Tvorby. V období nacistické okupace byl Julius Fučík představitelem komunistického odboje.

Jeho nejznámější literární dílo, „Reportáž psaná na oprátce“, které vzniklo v pankrácké věznici, bylo přeloženo do desítek jazyků. Vyšlo v milionových nákladech. Pohnutý osud „Reportáže psané na oprátce“, je i obrazem vývoje pohledu na jeho autora. Tedy od poválečného obdivu, až po dnešní snahu na něj zapomenout. Julius Fučík byl komunistou, byl i obdivovatelem SSSR, o kterém napsal řadu reportáží a knížek, byl i moskevským dopisovatelem Rudého práva.

Julius Fučík byl ale především bojovníkem proti nacismu. Za svoji odbojovou činnost, byl nacisty v berlínské věznici 8. září 1943 popraven. Jakékoliv dnešní pokusy znevážit jeho hrdinství či jeho odkaz, jsou urážkou všech dalších hrdinů odboje. Julius Fučík se těmto urážkám již bránit nemůže. Julius Fučík vykonal za války svoji vlasteneckou povinnost. Obětoval svůj mladý život. Naším krédem, je nebát se připomínat jeho jméno, hrdinství i odkaz. Nestydět se za to!

Julius Fučík byl a je českým vlastencem. Jeho „Reportáž….“ se stala světoznámou.

Jméno Julius Fučík se stalo historickým pojmem a symbolem odboje.

Jeho odkazem se stalo to známé… „Lidé bděte! “

Přemysl Votava
místopředseda
České národní sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…