Přemysl Votava: Křišťálově čistá Ursula von der Leyenová?

20.10.2022 15:33 | Komentář

Evropská unie je nám představována jako garant naší demokracie. Je ale tomu opravdu tak? Nejsme jen příliš naivní prosťáčkové? Není pro nás skutečností, že mnohé kroky EU vyvolávají spíše značné rozpaky? Pokud se ozveme, vidíme jen zvednutý prst s vyhrůžkou zastavení dotací. EU ještě před lety řešila jen zcela zanedbatelné problémy, někdy až úsměvné. Když přišly ale skutečné zkoušky, unie zklamala. Připomínám jen některé.

Přemysl Votava: Křišťálově čistá Ursula von der Leyenová?
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

EU nezvládla uprchlickou krizi. EU nezvládla covidovou epidemii. EU nezvládla již na podzim 2021 nastupující energetickou krizi. EU se nyní stále více zaplétá do války na Ukrajině. Kde byla EU v roce 2014, když tam začala občanská válka? Místo míru foukala do ohně.

Ve světle těchto nezvládnutých krizí se dnes dovídáme z úst předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že členské státy EU budou energetickou krizi řešit společným nákupem plynu. Prý výhodně. Je to troufalost, nebo … ? Troufalost proto, že se tak děje po jejím zcela čerstvém skandálu s nákupem 1,8 miliardy dávek vakcíny proti Covidu -19 od společnosti Pfizer. Za tento mega obchod z jara 2021 zaplatily státy EU neskutečných 35 mld. eur. Vše bylo osobně dohodnuto mezi von der Leyenovou a šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Komu ku prospěchu? Byl i ku prospěchu států EU?

Výsledkem této dohody je skutečnost, že Pfizer se stal dominantním dodavatelem těchto vakcín na trhu. Tržby společnosti se během roku zdvojnásobily, dokonce místo slevy za toto množství, vakcína Pfizeru zdražila z 15,50 eur na 19,50 eur. Pro EU je příznačné, že teprve nyní se před poslanci Evropského parlamentu poodkrývá skandál, který nemá v EU obdoby. Parlamentem prochází zděšení.

Ursula von der Leyenová, již z titulu představitelky EU, by měla být zcela morálně čistá. Von der Leyenová se ke cause nevyjadřuje. Právě na základě těchto skutečností se záležitostí začíná zabývat Úřad evropského veřejného žalobce. Tak snad uvidíme světlo na konci tohoto tunelu.

Je ale bohužel také ostudné, že předsedající země EU - Česká republika - k této záležitosti mlčí. Česko se před několika měsíci stalo předsedající zemí EU. U nás je z toho jen vyumělkovaná sláva. Hostitelé jsme byli asi vzorní, hudba hrála, vše bylo vyzdobené, stoly plné, Praha je stále krásná, ale to je málo, co očekáváme od EU. Schází právě ta morální čistota, když jí tak usilovně hledáme u druhých. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová by měla být z tohoto pohledu čistá křišťálově. My v České republice ale víme, jak to s tou křišťálovou čistotou bývá.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.