Přemysl Votava: Měli jsme nabito, přesto se spojenci před Hitlerem přihrbili

25.09.2019 20:33

Studenti, co víte o Mnichovu 1938? Co víte o zradě našich spojenců? Tedy vězte, že v Mnichově se Francie a Británie, dohodly s Hitlerem a Mussolinim o rozporcování Československa.

Přemysl Votava: Měli jsme nabito, přesto se spojenci před Hitlerem přihrbili
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Británie a Francie se řídily svými imperiálními zájmy a Československo jim v té dohodě s Hitlerem překáželo. Máme dnes zapomenout na tento zločin jen proto, že se nehodí do současné režie Evropy a světa?
Pokud dnes probruselská média popichují Rusko za pakt „Ribentrop – Molotov“ (srpen 1939), je to nespravedlivé, dokonce lživé. Již rok před tímto paktem (15. a 22.9. 1938) se britský premiér Chamberlain sešel dvakrát s Hitlerem a následně poté 29.9. v Mnichově. Zde se Británie a Francie dohodly s Hitlerem a s Musolinim o rozporcování Československa. Československo nebylo do Mnichova ani pozváno. „Spojenci“ nám po podpisu „Dohody“ jen sdělili: „nepřijetí Dohody by mělo pro nás nedozírné následky!“ Bylo to pro ně vžité koloniální jednání. Jednali s námi jako s tou poslední africkou kolonií.

Okleštěné Československo ztratilo Mnichovem 30% své rozlohy a 34% obyvatelstva. Ztratilo svá pohraniční vojenská opevnění. Na obsazeném území zůstalo přes milion občanů české, slovenské a rusínské národnosti. Čísla za kterými jsou i osudy českých a slovenských obyvatel obsazeného pohraničí.

Naopak drtivá většina sudetských Němců propadla nadšení, davy vítaly německou armádu. Hitler cestou po obsazeném pohraničí sklízel ovace. Maďarský vládce admirál Horthy vjel do Košic na bílém koni.

Pozdější premiér Velké Británie Winston Churchill se vyjádřil k Mnichovu: „ Anglie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolili si hanbu.“

Poslední pamětníci mnichovské zrady již odchází z tohoto světa. Pro dnešní studenty, mladou generaci obecně, je to příliš vzdálená historie. Navíc jsou ještě manipulováni učebnicemi i médii. Kdo jim dnes připomene, že to vysoce demokratické Československo bylo v předvečer druhé světové války západními mocnostmi obětováno k uspokojení územních požadavků Německa? Mnichovem a následně březnovou okupací zbytku Československa byla německá armáda dozbrojena československými zbraněmi. Cesta na Východ se otevřela. A ta sladká Francie se po prvním Hitlerově útoku zhroutila… A Británii zachraňovali také českoslovenští letci.

Závěry Mnichova daly Stalinovi varování před krátkozrakou politikou Anglie a Francie. Mnichov 1938 byl sdělením, že Anglie a Francie se před Hitlerem v Mnichově přihrbily. …. To jej vedlo v srpnu 1939, k jednáním s Německem. Tedy k tomu tolik mediálně přemílanému „Paktu Molotov – Ribbentrop“. Tento Pakt byl právě důsledkem mnichovanské politiky ústupků Anglie a Francie vůči Německu. Poučení i pro dnešek.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…