Prezident Polské republiky udělil T. Halíkovi vysoké státní vyznamenání

04.03.2012 22:12

Prezident Polské republiky Bronislaw Komorowski udělil prof. Tomáši Halíkovi státní vyznamenání - Rytířský kříž řádu za zásluhy Polské republiky jako uznání za výjimečný přínos k rozvoji polsko-českého kulturního dialogu a spolupráce s katolickými kruhy.

Prezident Polské republiky udělil T. Halíkovi vysoké státní vyznamenání
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Tomáš Halík udržoval kontakty s polskými katolickými intelektuály, disidenty a představiteli církve před r. 1989, v r. 1990 připravoval první návštěvu papeže do Československa a poté byl  Janem Pavlem II. jmenován konzultorem Papežské rady pro dialog s nevěřícími. V letech 1991-2011 prof. Halík v Polsku publikoval 11  knih a množství časopiseckých článků a rozhovorů, často přednášel na odborných konferencích a univerzitách (včetně Hnězdenského sjezdu, Gdaňského Areopagu, Kongresu křesťanské kultury v Lublinu, Dnů Jozefa Tischnera na Jagelonské univerzitě v Krakově apod.) a je zván  polskými biskupy přednášet a vést duchovní cvičení pro kněze a studenty bohosloví. V r. 2007 obdržel ve Varšavě cenu polských knihkupců Fénix za nejlepší knihu zahraničního autora  a v r. 2011 ve varšavské synagoze čestný titul Člověk smíření za zásluhy o křesťansko-židovský dialog.

Rytířský kříž za zásluhy předá  14. března Tomáši Halíkovi v zastoupení prezidenta Komorowského velvyslanec Polské republiky v Praze Jan Pastwa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…