Prosíme ambasádu Ruska: Zařaďte nás také na seznam

02.06.2015 14:03

Nesouhlasíme s tím, že současné Putinovo Rusko zakázalo některým našim politikům (Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu) pobyt na svém území.

Prosíme ambasádu Ruska: Zařaďte nás také na seznam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Jsme přesvědčeni, že tito lidé neudělali nic špatného, naopak svým jednáním pomáhají Rusku překonat současnou smutnou etapu, ve které se kvůli nynějšímu vedení tato země vrací k totalitnímu systému, etapu, kterou vrací svět do studené války.

Ukazuje se to nejen na obsazení Krymu a vojenském zasahování Ruska na zbylém území Ukrajiny, ale také na tvrzeních nového dokumentu o "odtajněných stránkách" dějin ruské státní televize Rossija 1. o tom, že 21. srpen 1968 u nás byl zásahem proti připravovanému převratu a prevencí proti invazi NATO. Jak se píše v textu zprávy z ČT24, v posledním čtvrtstoletí ruští prezidenti tuto událost už hodnotili jako nepřípustnou akci a přijali morální odpovědnost Ruska za invazi do Československa. Historici z českých institucí se nad vyzněním dokumentu podivili, Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV upozornil, že jeho autoři oprášili i dávno vyvrácená tvrzení. (viz informace ČT24: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/313124-uz-zase-slo-o-pratelskou-pomoc-ruska-televize-obhajuje-srpen-68/ ).

Je pravděpodobné, že tato petice nepřiměje pana Putina a další představitele současného Ruska, aby zákaz vstupu odvolali. Proto aspoň žádáme, ať nás, kteří tuto petici podepisujeme, k uvedeným politikům na seznam osob se zákazem pobytu v Rusku přidají. Nejde nám jen o to, že se tak ocitneme v dobré společnosti, ale vyjadřujeme tím také naději, že se Rusku brzo podaří vrátit se k normální demokratické politice, aby se ostatní demokratické země nemusely bránit jeho současnému totalitnímu jednání a aby pak i Rusko podobné seznamy mohlo zrušit.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.