Protikorupční Kverulant: Pořadatelům farmářských trhů platí už jen Praha 5

22.07.2016 11:21

Kverulant.org v lednu 2015 jako první upozornil na nerovné podmínky při pořádání farmářských trhů v různých částech Prahy. Zatímco někteří pořadatelé museli za tuto možnost platit, jiní naopak dostávali zaplaceno. Dohadování podmínek svádělo ke korupčnímu a klientelistickému jednání. Kverulantovým cílem bylo odstranit tuto hrubou nerovnost, která byla financována z veřejných peněz. Na Praze 4, 6 a 8 se to podařilo a za pořádání trhů tak platí už jen Praha 5.

Protikorupční Kverulant: Pořadatelům farmářských trhů platí už jen Praha 5
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kverulant.org si na konci roku 2014 vyžádal od jednotlivých městských částí informace o pořádání farmářských trhů a provedl srovnání jejich podmínek. Zjistil, že organizátory trhů lze rozdělit do tří skupin: jsou to pořadatelé, kteří neplatí žádný nebo jen minimální poplatek, takoví, kteří městu odvádějí přes milion korun ročně, a nakonec ti, kterým naopak za pořádání trhů platí městský úřad. V lednu 2015 Kverulant výsledky zveřejnil a požadoval od městských částí narovnání podmínek. Na Praze 4, 6 a 8 se to podařilo a za pořádání trhů platí už jen Praha 5.

Ve sjednání nápravy byla nejrychlejší Praha 6. Farmářské trhy na „Kulaťáku“ bývaly provozovány tak, že městská část platila organizátorovi 1 200,– Kč ročně. Na základě Kverulantovy výzvy rada městské části Praha 6 v březnu 2015 schválila dodatek ke smlouvě o provozování farmářských trhů na Vítězném náměstí v Dejvicích. Díky této nové úpravě radnice od pořadatelů trhů inkasuje ročně částku 907 tisíc korun.

I Praha 4 situaci napravila. V Arkádách bylo 30x ročně, vždy ve středu, 50 stánků. Praha 4 měla uzavřenu příkazní smlouvu se společností 4-Majetková, a.s. Městská část v dokumentu figurovala jako příkazce a příkazníkem byla právě uvedená firma, jejímž jediným akcionářem je Praha 4. Městská část své vlastní firmě v letech 2014 a 2015 vyplácela 528 770,– Kč ročně. Její tiskový mluvčí Jiří Bigas Kverulantovi v únoru 2015 sdělil, že smlouva o pořádání farmářských trhů v letech 2014 a 2015 patří k těm, jejichž účelnost a hospodárnost chce starosta Petr Štěpánek přezkoumat. To se nakonec stalo a výsledkem bylo zrušení této, pro Prahu 4 nevýhodné, smlouvy.

A konečně i Praha 8 sjednala nápravu. Radnice ukončila platnost smlouvy, na jejímž základě vyplácela údajně více než 1 000 000,– Kč ročně firmě Centrum Palmovka, a.s., která byla v jejím stoprocentním vlastnictví. Rada městské části Praha 8 následně usnesením ze září 2015 schválila jako nového provozovatele karlínských farmářských trhů společnost MERCATO FARM, s.r.o., která byla vybrána v otevřeném výběrovém řízení. Praha 8 již tedy trhy nedotuje, naopak za možnost jejich konání od provozovatele inkasuje 240 000,– Kč ročně za pronájem. To je sice ve srovnání s farmářskými trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 podstatně méně, ale na Praze 8 trhy probíhají pouze dvakrát týdně, zatímco na Praze 3 čtyřikrát. Na Praze 3 tak vychází jeden trh na 6 250,– Kč a na Praze 8 pak 2 500,– Kč. Ředitel obecně prospěšné organizace Kverulant.org Vojtěch Razima k tomu dodává: „Je to stále velký nepoměr, ale když uvážíme, že do nedávna Praha 8 za pořádání trhů platila milion korun, je to určitě pokrok a máme z něj radost. Za pořádání trhů platí už jen Praha 5.

Praha 5 je jedinou městskou částí, která dál pořadatelům platí

Trh v Praze 5 na Andělu je díky dennímu průchodu více než 80 tisíc lidí jedním z nejfrekventovanějších. V prosinci roku 2013 byla na pořádání farmářských, velikonočních a vánočních trhů v příštích deseti letech bez výběrového řízení uzavřena smlouva se společností Lucky service, s.r.o. Počet trhů neměl přesáhnout 90 za rok. Smlouva je postavena tak, že Praha 5 za 10 let jejího trvání zaplatí organizátorovi 786 500,– Kč, což odpovídá roční částce ve výši téměř 80 000,– Kč. Oproti tomu organizátor hradí nájem a místní poplatek v celkové výši 26,– Kč/m 2 za den. Kolik m 2 záboru má pronajato, už ale ze smlouvy nelze zjistit. Počet stánků je v rozmezí od 45 po 70 dle konkrétního trhu.

Praha 5 Kverulantovi v únoru 2015 napsala, že si velice váží jeho podnětu a že stávající situace a podmínky pro jednotlivé farmáře a stánkaře městské části nejsou lhostejné a že se její rada tímto problémem aktivně zabývá na svých jednáních. Již prý začala prověřovat dodržování nařízení č. 9/2011 Sb. hl. m. Prahy (tržní řád) a smluvních ustanovení ze strany provozovatele trhů, společnosti Lucky service. Ředitel Razima pokračuje: „ Nedávno jsme se Prahy 5 dotázali, jak ono prověřování dopadlo, a žádali jsme kopii zprávy o jeho výsledcích a informaci, jaká byla přijata opatření. Praha 5 nám odpověděla, že byly zjištěny jen dílčí nedostatky spočívající v prodeji nepovoleného sortimentu a služeb. Členové kontrolní skupiny jsou prý vázáni povinností zachovávat mlčenlivost. Z odpovědi Prahy 5 nicméně jednoznačně vyplývá, že kromě bezzubé kontroly neudělali naprosto nic. Praha 5 je tak jedinou městskou částí, která i nadále pořadatelům farmářských trhů platí. My tento stav považujeme přinejmenším za výsledek klientelistického a dost možná i korupčního jednání a budeme dál usilovat o to, aby tato hrubá nerovnost financovaná z veřejných peněz skončila.“

Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť, ke Kverulantově činnosti říká: „Aktivitu Kverulanta vítáme a jeho práce si obecně vážíme, nejen ve věci kauz, které se týkají farmářských trhů a tržišť. Doufejme, že tato snaha narovnat některé nespravedlivé aspekty existence farmářských trhů v Praze a jejich podpory/nepodpory ze strany samospráv vyústí ve spravedlivější a přehlednější tržní řád hlavního města Prahy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…