Průzkum: V Praze skokově ubyl hazard, místo heren vzkvétají internetová casina

16.02.2018 20:16

Podle údajů Ministerstva financí ČR poklesl v hlavním městě Praze na začátku roku 2018 skokově počet automatů na hazardní hry ze 5200 na 3700, tedy téměř o třetinu. A to ministerská statistika nezahrnuje tzv. výherní hrací přístroje, které povolují obce a které musely všechny do konce roku 2017 skončit. To jsou další stovky svítících skříní, které byly instalovány hlavně v hospodách a barech. Nový zákon o hazardních hrách tak měl na hazard v hlavním městě větší vliv než všechny vyhlášky, které zatím obce a města k regulaci hazardu vydaly.

Průzkum: V Praze skokově ubyl hazard, místo heren vzkvétají internetová casina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Skokový pokles hazardu nejvíce vyniká na celorepublikové statistice počtu automatů registrovaných Ministerstvem financí. Na konci roku 2017 se jich evidovalo 51 599, aktuálně počet klesl už pod 30 000.

Za skokovým úbytkem skříní s hazardními hrami se ale skrývá jedna podstatná skutečnost: Nový zákon o hazardu sice zreguloval kamenné herny, ale povolil bez omezení hazardní hry na internetu. Tam dříve mohly být legálně jen sportovní sázky. Od roku 17 ale toto omezení zmizelo a na internetu jsou ty samé válcové hry se symboly ovoce, jaké dříve mohly být jen v kamenné herně nebo casinu. A to s nejvyšším možným limitem sázek.

Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu ČR, vysvětluje: „Do kamenné herny musí člověk dojít, registrovat se a při každé návštěvě znovu ukazovat občanku. Při hře ho sleduje kamerový systém, po dvou hodinách se mu hra automaticky na 15 minut zablokuje na všech automatech v herně. Hraní přes internet je pohodlné a všude k dispozici, protože přístup na internet se nikomu zakázat nedá.“

Není divu, že dle statistik Ministerstva financí se hraje v České republice za čím dál vyšší sázky, ale tento nárůst tvoří právě hraní přes internet. „Kamenné herny a casina si ještě drží velký kus celkového koláče, ale postupně budou kvůli nástupu internetové generace klesat,“ uvádí Čírtek a dodává: „Nejen podnikatelé v loterním průmyslu, ale už i odborníci na závislosti si kladou otázku: Je větším problémem dobře regulovaná kamenná herna nebo daleko dostupnější internetové casino?“

Pro města hraje roli ještě jeden faktor: Z hraní v kamenné provozovně se daň dělí tak, že 65 procent výnosu dostanou města a obce, 35 procent si nechá stát. U hraní na internetu je poměr opačný: Stát si nechává 70 procent a jen 30 procent přerozdělí obcím, i když každý český hráč v nějaké obci bydlí.

Není divu, že některá města již přikročila k dříve nevídanému kroku, kdy ruší regulační vyhlášky. Ukázalo se, že nový zákon zreguloval kamenné herny daleko účinněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…