Radek Pokorný: Svoboda projevu jen pro někoho. Půjdou odpůrci spolu, nebo na popraviště?

03.07.2015 14:16

Radek Pokorný se zamýšlí nad skandální reakcí politiků závislých na pražské havlistické kavárně na středeční demonstraci na Václavském náměstí a klade si též vážnou otázku nad buducností euroskeptické a národovecké scény u nás

Radek Pokorný: Svoboda projevu jen pro někoho. Půjdou odpůrci spolu, nebo na popraviště?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům, proti kvótám a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

Symbolické šibenice podle ministra vnitra Milana Chovance k demokracii nepatří. Napsal to den po tisícihlavé demonstraci proti imigraci na Václavském náměstí na svém Twitteru – sociální síti, která v posledních letech stále častěji nahrazuje úlohu tiskových mluvčích.

Nic proti výroku samému, ačkoli vzhledem k tomu, jak dlouho je pan ministr ve funkci, by šlo o vnuknutí poněkud pozdní. Ministr Chovanec to ovšem kupodivu prohlásil v souvislosti s chováním účastníků zmiňované demonstrace. Někteří totiž nesli kromě transparentů a vlajek i makety dvou šibenic popsaných nápisy „vlastizrada“.

Útok na policii

Důvod páně ministrova „prozření“ je zřejmý: Symbolika připomínající co nás čeká, pokud se uprchlické vlně nezačneme okamžitě razantně bránit, rozžhavila doběla především „pražskou havlistickou kavárnu“. Ihned po uveřejnění prvních fotografií z Můstku se na sociálních sítích „aktivistů a osobností“ objevily výzvy útočící na policii, jak to, že proti těmto „nepřístojnostem“ nezasáhla.

Přidal se i premiér Sobotka: "Pokládám za absurdní a zvláštní situaci, že policie zasahuje vůči demonstrantům, kteří blokují cestu silně zfanatizovanému průvodu s šibenicemi v rukou, aniž by ji jakkoli zajímaly právě tyto šibenice a to, co je s nimi spojeno." Pozadu nezůstala ani pionýrsky "vždy připravená" levičácká aktivistka v ODS, poslankyně (denní husa) Miroslava Němcová: "Nechápu postoje policie," povzdechla si a havlistická kavárna spkojeně zamručela. To její kolega z kavárny M. Uhl lidovým novinám přímo řekl, že policisté sympatizovali s demonstrací.

Představme si, že by se to stalo opačně. Toho řevu, co si to politici dovolují útočit na politickou neutralitu policie. O nic jiného totiž nešlo. Šibenice zatím k "zakázaným symbolům" nepatří. Odhlédněme od skutečnosti, že zakazovat jakékoli symboly je vizitkou stavu občanských svobod u nás. Šibenice je však symbol zatím "volný". Možná, že by bylo ještě účinnější nést v průvodu "alegorické" mačety a uříznuté hlavy. Ale i tak bylo naprosto zřejmé, co protestující občané mají na mysli.

A je stejně tak zřejmé, proč se proti tomu zvedl takový rachot levičáků, kteří v destrukci národních států prostřednictvím islámských imigrantů vidí báječnou metodu k dokončení bruselského "koncentráku". To asi měl na mysli premiér Sobotka: Ano, pane premiére, právě to je s těmi šibenicemi spojeno. A váš útok na policii je v každém směru nestoudný a návodný: Po těchle jděte, po těch, co budou protestovat proti homosexualistickému pochodu Prague Pride. Po všech, co nechtějí naši zemi nechat definitivně zpustnout.

Dvojí metr

Samozřejmě příslovečný dvojí metr funguje i v jiných případech: Když 17. listopadu minulého roku na Albertově na prezidenta republiky Miloše Zemana a zahraniční hosty létaly z rukou "zfanatizovaných demonstrantů" vejce a další předměty, konstatovaly úřady, že vše bylo v rámci zákona. Jde přece o svobodu projevu. A prezident Zeman, který tutéž svobodu zjevně nepožívá, si vajíčkovou kanonádu vykoledoval: neměl mluvit o vstřícném postoji k nenáviděnému Rusku.

Zato když policisté odvlečou „multikulturalisty“, bránící pochodu demonstrantů, strhne se vlna kritiky a mluví se o nepřiměřeném zásahu. Mluví dokonce o personálních „změnách“, jak dnes roztomile nazýváme čistky. Zvláštní, že se o tomtéž nemluvilo, když stejným způsobem vloni bránili pochodu homosexuálů obhájci přirozených hodnot - a byli odvlečeni k výslechu.

Prostě padla kosa na kámen. Páni „havlisté“ si zřejmě uvědomili, že lest s „dobrovolným“ přijetím „uprchlíků“, které tuhle „slavně vybojoval“ premiér Sobotka, tak trochu nevyšla. Pořád ještě existují politické síly, které se nebojí říci, jak se věci skutečně mají. A existují i občané, kterým rozklad našeho státu a evropské civilizace není lhostejný. Proto se o protestu samotném, jeho průběhu a o tom, co zde bylo řečeno, téměř neinformuje. Mainstream (politický i mediální) se vyřádí na "šibenicích". Pojďme to alespoň trochu napravit:

Okamura: STOP imigraci!

Demonstraci zahájil předseda strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který se ve svém projevu jasně vymezil proti uprchlické vlně a konstatoval, že jsme ve válce, kterou Evropě vyhlásili islamisté:

„Mimořádná doba žádá mimořádné prostředky. Jediné řešení je absolutní STOP imigraci a absolutní STOP nepřizpůsobivým skupinám lidí. Musíme trvat na nulové toleranci. Každý ilegální imigrant, který je dnes na evropské půdě, by měl být vrácen do své rodné země. Jen tak zachráníme naše evropské hodnoty a ubráníme se islamizaci. Jen tak udržíme sociální smír v naší republice.“

Podle něho musíme imigranty obracet pryč už na moři a nesmíme jim dovolit na evropskou půdu vstoupit. Česká republika musí také obnovit kontrolu svých hranic po celé jejich délce. „Hrnou se na nás statisícové hordy nepřátelských vetřelců. Pokud chceme přežít, pokud chceme, aby naše děti vyrůstaly jako svobodní občané a žily v bezpečí, tak tyto hordy musíme zastavit a vrátit kam patří. Do Afriky a do arabských zemí.“ V závěru svého vystoupení vyzval k obnovení vlastenectví. „Pokud nebudeme chránit svou zem a svůj národ, tak zahyneme.“

Ultimátum v podobě smyčky

V podobném duchu vystoupil i další z řečníků, předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš. Ten ovšem zašel ještě dále. Vyzval vládu, aby odvolala svůj „dobrovolný“ závazek přijímat uprchlíky. Zdůraznil, že naše země nesmí přijmout ani jednoho uprchlíka. Celý problém takzvaných uprchlíků je ovšem podle něho akcí globálních elit, která zničí zbytky křesťanské Evropy. „USA a NATO svojí agresivní politikou destabilizují svět a způsobují migrační vlny. Tyto vlny řídí ti, kteří stojí za USA. Jsou to právě globální elity, kdo platí tyto černé žoldáky a jejich přesun, aby Evropu rozložily a uvrhly do chaosu. Když se nepodařilo zatáhnout Rusko do války, zvolili plán B - rozvrat Evropy,“ řekl Bartoš.

Vyzval také k referendu o vystoupení z EU, která podle něj spolu s USA tento plánovaný přesun národů podporuje. Na pódiu také vytáhl symbolickou smyčku, kterou zdvihl do výšky. Pohrozil, že vládě dává ultimátum jeden týden. Otázka: Patří smyčka mezi "zakázané" symboly, nebo ta se ještě smí?

S projevy vystoupili i zpěvák Aleš Brichta a předseda Českého hnutí za národní jednotu Jan Skácel. Sérii vystoupení uzavřel předseda České strany národně socialistické Karel Janko. Následný pochod Prahou, ke kterému se přidávali i další občané, prošel za stálého skandování hesel jako „Imigranty nechceme“ či „Vystoupit z EU“ přes Staroměstské náměstí a Mánesův most na Klárov a dorazil před úřad vlády. Zde celá akce pokračovala zhruba do osmi hodin dalšími projevy zástupců vlasteneckých organizací.

Dokáží se spojit?

Demonstrace znovu potvrdila, že právě imigrantské téma a s tím spojená obhajoba národních zájmů se stává důležitou ikonou v politickém boji. Nejspíš s ní budou brzy šermovat i ti, kteří se této problematice zatím spíše vyhýbali, nebo dokonce multikulturalismus podporovali.

Kromě nich se tu ale otevírá i prostor pro vznik skutečně vlastenecké euroskeptické platformy, která by dokázala oslovit dostatečný počet voličů pro úspěch ve sněmovních volbách za dva roky – pokud se nestane něco mimořádného a nepůjdeme volit ještě dříve.

To pan premiér, ministr vnitra, denní husa i „kavárna“, která je jejich ideovým zázemím, nepochybně také vědí. Frustrace, kterou prožili zástupci radikální levice, kteří se v počtu zhruba dvaceti osob sešli na protidemonstraci organizované Stranou zelených, musela být značná. Tváří v tvář tisícihlavému davu, požadujícímu uzavření hranic a odchod z Evropské unie působil hlouček multikulturalistů jako přslovečný kůl v plotě.

Demonstrace názorně ukázala poměr Čechů ke své zemi, i poměr zastánců „národní sebevraždy“ a rozumných lidí, kteří chtějí bránit své rodiny a svou zemi před valící se imigrantskou tsunami. Tisíc možná není moc. Ale je to dokladem, že ledy nezájmu začínají pukat. V tomto směru budou testovacím balónkem nejspíš krajské volby v příštím roce. Dokáže se roztříštěná euroskeptická a národovecká scéna domluvit na společném postupu, nebo spolu svede další nesmyslný boj? Pak by ty symbolické šibenice dostaly ještě úplně jiný rozměr.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.