Radek Rozvoral: 10 let byrokratického Bruselu!

30.04.2014 7:32

Již deset let jsme součástí Evropské unie, o jejímž fungování měla v roce 2004, kdy jsme do ní vstupovali na základě referenda, většina z nás úplně jiné představy.

Radek Rozvoral: 10 let byrokratického Bruselu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Vzhledem k tomu, že jsme malá země ve středu Evropy, nemáme zřejmě jinou možnost, než členem EU být. Musí to však být ku prospěchu všech občanů ČR a to na základě zachování národní suverenity a identity. Cílem EU je vytvoření společného trhu a hospodářské a měnové unie, podpora rozvoje a růstu hospodářství, zaměstnanosti, konkurenceschopnosti a zlepšování životní úrovně a kvality životního prostředí. K zabezpečení těchto cílů slouží čtyři základní svobody vnitřního trhu: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, a dále společné politiky Evropské unie například v oblastech hospodářské soutěže, společné vnější obchodní politiky a zemědělství.

Ne všechno se z těchto cílů podařilo spravedlivě naplnit. Stačí se zmínit jen o zemědělské politice, kde nespravedlivé přerozdělování dotací všem bije do očí. Další věcí, kde EU šíleně tlačí bota je neskutečná byrokracie, která nás stojí spousty peněz a dále špatně nastavená imigrační politika. Podle mého názoru není v možnostech Evropy jako takové přijímat takové množství cizinců převážně z Afriky a Blízkého východu, jak se to děje dnes a proto se v budoucnu musí imigrační politika EU zpřísnit. Pokud se tak nestane, čeká nás v budoucnu opravdu velký problém. Dále se musíme postarat také o to, aby se Evropa stala prostorem pro společné vědecké projekty a aby společně bojovala s kriminalitou a daňovými úniky. Zároveň by také měla více dbát o společnou obrannou politiku a méně se zabývat všemi nesmyslnými nařízeními, které většinu obyvatel nadzvedávají ze židle a jsou úplně zbytečné. Pokud bych se měl vyjádřit k přijetí společné měny, jsem proti přijetí eura bez rozhodnutí občanů v referendu, jelikož odmítám, aby naše země ručila za nezodpovědnou politiku Řecka a dalších zemí a abychom platili jejich dluhy.

EU musí být takové společenství, kde budou mít všechny zúčastněné země stejná práva a stejné povinnosti bez pozitivní diskriminace. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla