Radek Rozvoral: Ať to cinkne aneb proč právě v zemi diktatury!

10.05.2014 9:10

Jako náruživý sportovec, vlastenec a optimista věřím, že naši hokejisté přivezou z nadcházejícího mistrovství světa v Bělorusku medaili a budu jim jako vždy v každém zápase s čepicí a šálou v národních barvách fandit, aby to byla ta nejcennější.

Radek Rozvoral: Ať to cinkne aneb proč právě v zemi diktatury!
Foto: Archiv
Popisek: Zimní brusle, ilustrační foto

Tým je složený dle mého názoru dobře a to od dravého a šikovného mládí, přes kvalitu středního věku až k té nejzkušenější legendě s číslem 68, který tomu dá společně s trenéry hlavu a patu a ty mladé dravce bude usměrňovat. No, a kdyby to náhodou nevyšlo, tak nevadí, je to jen sport. Důležitejší je určitě to, že nás to společné fandění zase o trochu více jako národ stmelí, budeme se cítit, jako vlastenci a budeme hrdí na českou vlajku.

V tom velkém očekávání před prvním zápasem, ve kterém mimochodem vyzveme své bývalé bratry ze Slovenska, mě na tom jedna věc štve. Proč šampionát hostí právě Bělorusko, které je podle mnohých označováno jako „poslední evropská diktatura“. Prezident Alexandr Lukašenko vládne zemi pevnou rukou už dvacet let, to když si změnou ústavy zrušil omezení prezidentského mandátu na dvě období. Navzdory olympijským pravidlům je coby prezident země i předsedou běloruského olympijského výboru. Proslul také řadou kontroverzních výroků, například když někdejšímu německému homosexuálnímu ministrovi zahraničí Guidovi Westerwellemu vzkázal: „Lepší být diktátor než gay.“ Bělorusko je jedinou zemí v Evropě, která nezrušila trest smrti, a loni k němu byli odsouzeni dva lidé. Podle americké nevládní organizace Human Rights Watch se situace v oblasti lidských práv v Bělorusku v roce 2013 mírně zlepšila, ale stát stále potlačuje doslova jakoukoliv formu disidentu a využívá restriktivní zákony a nekalé praktiky, aby potlačil svobodu shromažďování. Novináři jsou běžně zastrašování a jsou terčem svévolných zatčení.

Přisoudit pořadatelství mistrovství světa do země, která omezuje lidská práva a dělat tím Lukašenkovi reklamu mi nepřijde moc vhodné i když vím, že lidé žijící v této zemi za to nemohou a určitě se na celou akci těší. Komentátor České televize Robert Záruba k tomu na svém twitterovém účtu ve středu poznamenal: „Minsk je vzorově vyzdoben. Devadesát procent lístků prodáno. Trochu mi to připomíná šampionáty u nás za totáče. Ten hlad po světě, po akci, po zábavě…“

A tak českým hokejistům přeji, ať to cinkne a běloruskému lidu ať se co nedříve Lukašenkové diktatury zbaví! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…