Radek Sárközi: Třídní učitelé mají menší hodinovou sazbu, než je minimální mzda

07.01.2021 18:21

Vyjádření k avizovanému navýšení příplatku za třídnictví ze současných 500 až 1300 Kč na 1500 až 2500 Kč měsíčně, jak vyplynulo ze včerejšího jednání školského výboru Poslanecké sněmovny.

Radek Sárközi: Třídní učitelé mají menší hodinovou sazbu, než je minimální mzda
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Pedagogická komora dlouhodobě usiluje o narovnání příplatku za třídnictví, který v současnosti začíná na částce 25 korun za hodinu práce, což je hluboko pod aktuální minimální mzdou, která činí 90,50 Kč/hod. Pokud by se tzv. zvlášní příplatek zvýšil na minimálně 1500 Kč měsíčně, pobírali by třídní učitelé stále pouze 75 Kč za hodinu, což je přibližně polovina státem zaručné mzdy pro pedagogy, která v roce 2021 činí 148,40 Kč/hod.

„Uspořádali jsme šetření mezi učiteli, které prokázalo, že třídní učitel pracuje o 20 hodin měsíčně více, než učitel, který třídnictví nemá,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident Pedagogické komory, podobné šetření proběhlo například v Německu a jeho výsledek byl obdobný.

V Poslanecké sněmovně se zasekl návrh novely zákoníku práce, na kterém Pedagogická komora spolupracovala. V něm skupina poslanců za KDU-ČSL už v roce 2018 navrhovala třídnický příplatek ve výši 2500 až 3500 Kč měsíčně. Bohužel jeho schválení soustavně blokují poslanci za ANO, přestože ministerstvo školství vedené Robertem Plagou k němu dalo kladné stanovisko.

Narozdíl od Slovenska, kde je definována práce třídního učitele zákonem a zákon rovněž stanoví minimální výši příplatku za třídnictví jako 5 % platu, v České republice třídnictví definováno v legislativě není a výše tzv. zvláštního příplatku je určena pouze v nařízení vlády. Narozdíl od Slovenska nemají v Česku na tento příplatek nárok učitelky mateřských škol.

TŘÍDNÍ UČITELÉ (2021)
Minimální mzda: 90,50 Kč/hod.
Minimální příplatek za třídnictví: 25,- Kč/hod. (ZŠ, SŠ), 0,- Kč (MŠ)
Zaručená mzda (učitelé): 148,40 Kč/hod.
Maximální příplatek za třídnictví: 65,- Kč/hod. (ZŠ, SŠ), 0,- Kč (MŠ)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…