Radim Perlín: Jak dál ODS?

30.08.2013 18:57

Starý vtip z komunistické totality vypráví o tom, že v roce 1968 jsme stáli na okraji propasti. Naštěstí jsme od té doby udělali rozhodný krok vpřed. Nyní asi můžeme podobně mluvit o ODS.

Radim Perlín: Jak dál ODS?
Foto: red
Popisek: Logo ODS

ODS se po 7 letech s podílem na moci nachází v programové, ideologické a částečně i personální vyprahlosti. Alespoň media a komentátoři často takto ODS veřejnosti představují.  Po období 7 let ve vládě s velmi rozdílnými  a často nevyzpytatelnými partnery (Strana Zelených, Věci veřejné), v období ekonomické recese a především v období poněkud chaotického hledání vnitřní jednoty a smyslu politiky po odchodu Václava Klause se nedaří ODS najít svoji tvář.

Uvnitř ODS probíhá mezi členy ODS častá a poměrně vzrušená debata o jednotlivých krocích, o jednotlivých tématech a pochopitelně i o jednotlivých rozhodnutích představitelů ODS. Názory jsou velmi rozdílné, od naprostého odmítání současné politiky ODS a následného vystupování ze strany, až po bezvýhradnou podporu jednotlivých i kontroverzních kroků. Konec konců i nejvyšší vedení ODS (úřadující místopředseda Kuba a potenciální volební lídryně M. Němcová) polemizují ve veřejném prostoru třeba o roli Václava Klause v politice ODS.

Je tedy zcela patrné, že ODS se v současné době dramaticky proměňuje a  ODS formuluje politickou pozici, která se pokouší najít odpovědi na výzvy  a otázky druhé dekády 21. století a nevrací se již do minulých dekád a nehledá odpovědi na deset patnáct let stará témata.

Po poněkud do ztracena  vyšumělé aktivitě Mirka Topolánka a jeho tehdejšího týmu s názvem Vize 2020 má shodou okolností právě nyní ODS šanci redefinovat svoje  priority, postoje a odpovědi na témata přítomnosti a budoucnosti. Touto možností je volební program pro volby do PSP a především volební kampaň. V ní může ODS tyto priority,postoje a názory jednoznačně prezentovat.

Proto si dovolím formulovat několik poznámek nejen pro stratégy volebních kampaní, ale i pro širší veřejnou diskuzi o politice jako správě věcí veřejných.

Zaměřil jsem se na aktuální situaci ODS. Na jedné straně je ODS vytýkána, a přiznejme, že nikoliv neprávem, jistá programová vyprahlost, a na druhé straně je právě ODS velmi silně spojována s některými neblahými praktikami minulosti. Kritika spojená s minulými postoji dopadá převážně na ODS i přesto, že právě probíhá soudní líčení s exhejtmanem  za ČSSD, který byl načapán s penězi v krabici od vína.

ODS v minulosti nepochybně prosadila celou řadu velmi významných rozhodnutí, která se i nyní hodnotí většinově pozitivně. To ale neznamená, že v současné době se můžeme ohlížet do minulosti. Naše minulost je právem i neprávem výrazně toxikována výstřelky některých rádoby krajských  bossů ve straně i formálně mimo politické struktury. Pohled do minulosti je i spojen diskuzí o roli Václava Klause. Bohužel bývalý prezident ve společnosti do značné míry symbolizuje minulé dekády, odpovídá na problémy minulosti a na příkladu jeho politického souputníka Zemana je možné dobře dokumentovat, co znamená návrat stranického vysloužilce k moci. A není to hezký pohled.

Cílem volební kampaně a obecněji cílem politiky ODS v současnosti musí být představit ODS jako stranu s jasnými a ukotvenými hodnotami a stranu otevřenou a ochotnou k diskuzi s veřejností.  Deklarovaným cílem politiky a proto i volební kampaně není jen úspěch volbách, ale prosazení základních principiálních hodnot politické strany. Jasné znovudefinování principů politiky strany je odpovědí na kritiku programové vyprázdněnosti a pragmatičnosti jednotlivých programových bodů. Voliči musí vědět, že pokud volí ODS, volí konkrétní názor na společnost, na ekonomiku, na způsob řízení státu. Jednotlivé programové body, návrhy změn legislativy nebo další dílčí programové návrhy musí vycházet z obecných a dlouhodobě platných programových principů.

Mezi současné moderní programové principy, tedy mezi pilíře politiky ODS řadím

svobodu jednotlivce,
minimum státu,
liberální (otevřenou) ekonomiku, založenou na inovacích, znalostní ekonomiku,
pružnou sociální síť,
otevřenou společnost.

Tyto principy musí být jasně formulovány, musí být neustále vysvětlovány a musí se s nimi seznámit i imaginární tetička z Orlických hor. Prostě každý volič by měl vědět, že ODS prosazuje tyto hodnoty, tyto principy a že politici ODS od nejmenší obce až po Poslaneckou sněmovnu budou prosazovat takové přístupy.

Volič pak může každý krok zastupitele nebo poslance poměřovat těmito krátkými a zjevnými tezemi. Každé sdělení ODS musí být v tomto duchu. Prosazujeme pouze takové návrhy, které jsou v souladu s našimi  principy, a odmítáme cokoliv, co je ve zjevném rozporu. Proto ODS odmítá paternalistický stát sociální demokracie, proto ODS považuje za chybu zvyšovat minimální plat, proto ODS bude podporovat zeštíhlení státní správy, proto ODS nechce v Česku budovat manuální dílnu Evropy, ale chce se podpořit inovace, moderní výrobu a export s vysokou přidanou hodnotou.

ODS je pro otevřenou společnost, kde nejen stranicí mají právo vyjadřovat se ke společenským problémům. Všechny stranické struktury by proto měly zahájit veřejnou diskuzi s významnými filosofy, vědci, ekonomy, představiteli soudní moci, umělci nebo s dalšími významnými osobnostmi na národní nebo regionální úrovni. Je možné například formou volební kampaně, veřejných setkání a konferencí diskutovat základní principy pravicové politiky.

Poslední poznámka se týká postojů uvnitř strany. V minulosti pod heslem vnitrostranické demokracie došlo k výraznému uvolnění vertikání organizace ODS.

Jednotlivé regionální organizace ODS se staly do značné míry autonomní a nezávislé na vůli a rozhodování celostátních stranických orgánů. Výsledkem bylo prosazení regionálních zájmových partiček, které sledovaly vlastní prospěch, ale oslabovaly pozici ODS jako celku. Neúspěch tohoto postupu názorně dokládá mimo jiné i debakl v dvojích krajských volbách. ODS musí obnovit autoritu centra a to i navzdory zdánlivě demokratickým způsobům rozhodování v regionech a v oblastech. První kroky spočívající ve zrušení některých oblastních sdružení nebo ve vyloučení některých členů, kteří dlouhodobě poškozují ODS, se již povedlo prosadit.

Budoucnost ODS bude záviset na tom, jak se podaří obnovit pošramocenou důvěru v politiky a politiku, kterou hájíme a kterou reprezentujeme. Chci pevně věřit, že na kandidátních listinách pro volby do PSP budou ODS reprezentovat osobnosti, které v minulosti prokázaly svoji mravní integritu a respekt k morálce. To ale stačit nebude. Je nutné také deklarovat hodnoty politiky ODS a tyto hodnoty v konkrétním rozhodování bez ohledu na momentální politické krátkodobé profity jasně a  pevně prosazovat. To by podle mého názoru mělo být cílem volební kampaně i politiky ODS v budoucnosti.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …