Radim Valenčík: Ad BIS - senátor P. Fišer se ještě neprobudil

21.12.2018 20:10

V úterý 18. prosince proběhla zajímavá diskuse na UK ČT 24 na téma spor o BIS a kyberbezpečnost v souvislosti s čínskou firmou Huawei. Zúčastnili se jí tři senátoři. Připomenu nejzajímavější moment diskuse (21. minuta pořadu):

Radim Valenčík: Ad BIS - senátor P. Fišer se ještě neprobudil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Pavel Fišer (nezávislý, předseda bezpečnostního výboru!): "Zítra bychom se mohli probudit v zemi, která už nám nebude moc patřit. Z hlediska informačních technologií, z hlediska zabezpečení soukromí, z hlediska zabezpečení našich strategických sítí bychom najednou zjistili, že se o nás rozhoduje jinde."

Dodejme – z hlediska vlastnění a ovládání bankovního systému, z hlediska vlastnění strategických firem, z hlediska úkolování BIS, z hlediska špiclování, dosazování a vydírání ústavních činitelů, z hlediska vyhrožování naší zemi z pozice silnějšího... Pan senátor se asi ještě neprobudil. Ono se o nás nerozhoduje jinde?

To bylo trochu moc, takže ostatní dva senátoři se to pokusil uvést více na pravou míru:

Ladislav Václavec (ANO): "Chtěl bych vyvážené informace, vyvážené i v tom smyslu, že budou předloženy důkazy týkající se obvinění (Huawei) a nechtěl bych být zatahován do obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou."

Tomáš Jirsa (ODS): "Obchodní zájmy v tom mohou hrát roli, ty hrají roli ve všem." A na otázku, kdo to všechno zaplatí, pře tím dodal: "Jednoduchá odpověď, zaplatí to daňoví poplatníci." (ZDE)

A pokud někdo chce vědět, jak je to s Huawei v porovnání s US firmami, ZDE je vyčerpávající rozbor

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…