Radim Valenčík: Další Jandovo absurdní číslo

31.05.2016 10:26

V "Prvních zprávách" v rubrice "A co vy na to říkáte pane Zbořile?" popsal 29. května Zdeněk Zbořil velmi vtipně novou iniciativu Jakuba Jandy spočívající v hledání toho, kdo financuje proruské informační zdroje působící u nás.

Radim Valenčík: Další Jandovo absurdní číslo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Jakub Janda a jemu podobní vidí příčinu v účinnosti "proruského" propagandistického působení v tom, že příslušné informační zdroje či média jsou financovány ruskou stranou či přímo Putinem. Tomu odpovídá i pojetí Jandovy akce – odhalit finanční zdroje a utnout tipec těmto zdrojům. Vůbec mu přitom nedochází, že do této akce projektuje svůj vlastní svět, do kterého se zapouzdřuje, to, jak on sám se chová pod vlivem finančních stimulů, jak si sám pro sebe upravuje své vidění reality – a také jak se tím vzdaluje od cítění a myšlení normálních lidí, jak ztrácí svou použitelnost i jako "slouha slouhů" současné (rozpadající se) globální moci.

Nádherná ukázka toho, jak se hroutí cely systém současné globální moci a do jaké duchovní bídy se propadají "slouhové slouhů" této moci. Vždyť přece si každý dovede představit, že pokud by to, jak je účinná ta či ona propaganda, záviselo jen na penězích, tak by si nějaká proruská média u nás ani neškrtla.

Ve financování "proamerických" médií versus "proruských" to vidím hrubým odhadem tak 10:1 ve prospěch "proamerických". A když započítám roli těch médií, která jsou placena z našich daní a která nelze nazvat jinak než "proamerická", pak to tak nějak 10000:1.

Financováním "nepřátelských", "proruských", "proputinovských" informačních zdrojů (médií) působících u nás tedy to, že lidé nepovažují za hlavní zdroj nebezpečí Putina, asi vysvětlit nelze. Pokud někdo založí projekt, který se to takto vysvětlit pokouší, pak nemůže být zcela normální.

"Slouhové slouhů" současné globální moci ovšem skutečně přestávají být v podmínkách rozpadu této moci normální – ztrácejí nadhled i soudnost, zapouzdřují se do své skupinové konformity (stádní stupidity).

Vůbec jim nedochází následující:

- Pravda existuje a tu si za peníze koupit nelze. Za peníze si lze koupit jen pronásledování a umlčování pravdy, ale to není nikdy dlouhodoběji účinné. (Ostatně právě dnes si připomínáme výročí 600 let upálení Jeronýma Pražského, kterého při této příležitosti stojí zato připomenout.)

- To, co považují za "proruskou" propagandu, je ve skutečnosti obhajobou střízlivého a kritického rozumu.

- Nejúčinnější v působení na veřejné mínění jsou názory těch, které nikdo neplatí. Ani z jedné, ani z druhé strany. Lidé totiž mají dostatečný cit, aby rozpoznali, co je a co není poctivé.

- Aniž by si to uvědomili, dokumentují lidí typu Jandy to, že se nechali koupit a stali jen hlásnou troubou názorů druhých. Pokud by totiž byli schopni mít vlastní názor, nezesměšňovali by se podobnou aktivitou.

Jak jsem již uvedl, rozpad globální moci, které jsme svědky, se bude projevovat stále zřetelněji stále většími absurditami. Pro veřejnost stále zřetelnějšími. Je otázkou, zda to, že se rozpad globální moci vyjevuje v podobě gejzíru absurdit (někdy i hodně nebezpečných), dojde i některým ze "slouhů slouhů" současné globální moci. Jakub Janda je z tohoto hlediska lakmusový papírek a jako takový je užitečný.

Odkaz na upozorňovaný text Zdeňka Zbořila: Pokus o podvod nebo o privatizaci cenzury?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…