Radomil Bábek: Babišova vláda dláždí Česku cestu do pekla

17.09.2021 15:12 | Tisková zpráva

Stanovisko Podnikatelských odborů k navrhovanému navyšování platů ve státní správě

Radomil Bábek: Babišova vláda dláždí Česku cestu do pekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

„Podnikatelé, živnostníci a jejich zaměstnanci živí všechny zaměstnance státu. Nejen úředníky, ale například i zdravotníky, ošetřovatele, učitele, policisty či hasiče. Podnikatelé, živnostníci a jejich zaměstnanci dnes, díky mnoha krizovým faktorům, sami nevědí, co bude zítra. Navrhnout plošné zvýšení platů všem zaměstnancům státu, v nejisté době, v době kdy je rozpočet státu v historicky největším deficitu, může jen šílenec, nebo ten, kdo to nemyslí s republikou dobře,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Průměrné platy ve státní správě jsou vyšší než v soukromých firmách. To je zvrácený stav, kdy ti, kteří živí (podnikatelé, živnostníci a jejich zaměstnanci) mají méně než ti vyživovaní, tedy úřadníci. Platy ve státní správě musí být striktně navázány na platy v soukromém sektoru. Podle Podnikatelských odborů musí platit, že když se nedaří těm, kdo státní zaměstnance živí, pak ani státní zaměstnanci nemohou mít horentní mzdy, benefity a odměny v podobě třináctých či dokonce patnáctých platů.

Podnikatelské odbory navíc upozorňují, že už několik let má ČR v přepočtu na obyvatele například víc policistů než Polsko a Německo (ZDE). Obdobně jsme na tom i s armádou úředníků na finanční a celní správě. V přepočtu na obyvatele jich máme dvakrát víc než v Rakousku (ZDE). Stát navíc zřizuje a provozuje řadu zbytečných úřadů a institucí typu Výzkumný ústav zemědělské techniky (ZDE). O tom se ví jen to, že existuje a jeho činnost stojí ročně přes sto milionů korun.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Jako náš vzor zmiňoval premiér Babiš a jeho ministři často Švýcarsko. Porovnáme-li počet zaměstnanců ve veřejné správě (v přepočtu na obyvatele), snadno zjistíme, že je jich v ČR téměř 3x víc než v alpské zemi (rok 2018: ČR – cca 635 000, Švýcarsko – cca 194 000). „Švýcarskem ve střední Evropě (ZDE) se rozhodně nestaneme tím, že bude naše vláda neustále navyšovat počet zaměstnanců ve veřejném sektoru a jejich plat. To, co teď slibuje Babišův kabinet je cesta do pekla, která navíc není dlážděna ani dobrými úmysly,“ doplňuje Radomil Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají víc než 15 000 členů. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…