Radomil Bábek: Miliardové dotační eldorádo pro pár vyvolených

12.01.2022 20:44 | Komentář

Stanovisko Podnikatelských odborů k dotaci pro nákup elektromobilu

Radomil Bábek: Miliardové dotační eldorádo pro pár vyvolených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

„Všichni daňoví poplatníci se složí a nepatrný zlomek osob dostane dárek v podobě dotace na elektromobil. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
To není podpora elektromobility, to je dotační eldorádo pro pár vyvolených,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Dělat tento krok v době, kdy raketově roste státní dluh, je podle něho nezodpovědný krok, který v konečném důsledku nepomůže vůbec nikomu.

Podnikatelské odbory upozorňují, že vláda vyčlenila, prý pro podnikatele a živnostníky, na pořízení elektromobilu dotace ve výši téměř jedné miliardy korun. Podpora se má týkat pořízení pouze asi 4 500 elektroaut. To je naprosto zanedbatelné množství, protože v ČR podniká asi 1,4 milionu ekonomicky aktivních subjektů (firem a živnostníků). Jde tedy zjevně jen o propagační trik.

Podnikatelské odbory dotace do soukromého sektoru dlouhodobě odmítají. Miliardová dotace na podporu elektromobility jen dokazuje, že současná podoba dotací pokřivuje trh, dává prostor pro korupci, poskytuje neoprávněnou konkurenční výhodu a v konečném důsledku prohlubuje deficit státního rozpočtu. Podle předsedy Podnikatelských odborů si stačí položit jednoduchou otázku: “Kdo bude mít prospěch z toho, když vláda pomůže nepatrnému zlomku podnikatelů koupit si elektromobil? A kdy se dočkají všichni, kteří si nepořídí dotovaný elektromobil, pokut za znečišťování ovzduší?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …