Radomil Bábek: Vyzýváme ministra vnitra, aby stát začal chránit soukromé informace o podnikatelích a živnostnících

18.03.2022 9:15 | Tisková zpráva

Podnikatelské odbory vyzvaly ministra vnitra Víta Rakušana k oficiálnímu jednání na téma ochrany osobních údajů podnikatelů a živnostníků v České republice.

Radomil Bábek: Vyzýváme ministra vnitra, aby stát začal chránit soukromé informace o podnikatelích a živnostnících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

Přestože respektujeme naléhavost řešení bezpečnostní krize spojenou s válkou na Ukrajině a neospravedlnitelnou vojenskou agresi Ruska na území suverénního státu, domníváme se, že není možné právě v této době přehlížet dlouhodobě neřešené narušování soukromí statisíců živnostníků a podnikatelů v naší zemí. 
 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69685 lidí
„Podnikatelské odbory odsoudily nedávné zveřejní soukromých adres poslanců. Jedním dechem jsme však připomněli, že to, co se stalo poslancům, se permanentně děje podnikatelům a živnostníků. Ti jsou jediným segmentem společnosti, jejichž osobní, a to ty nejcitlivější údaje, stát nejenže nechrání, ale naopak veřejně a anonymně dává k dispozici komukoliv. Každý se může dozvědět, jak je podnikatel starý, kde bydlí, kolik vlastní firem a jakých, jak jsou ty firmy úspěšné, kolik vydělávají, jaké má podnikatel závazky a pohledávky, jaký má majetek, kolik má zaměstnanců atd. atd. V současné době se po vyhledání všech údajů velmi snadno zobrazí i konkrétní bydliště podnikatele i s fotografiemi domu, v kterém žije, a dokonce s jmenným seznamem sousedů“ uvedl Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů, který se na ministra vnitra obrátil oficiálním dopisem již v druhé polovině února s výzvou k otevření diskuse o změně zákona o veřejných rejstřících. Ministerstvo vnitra však na tuto výzvu i přes opakované urgence doposud nereagovalo. 
 
„Není pochyb o tom, že to je stav neobhajitelný a neudržitelný. Společnost nepotřebuje anonymně dostupné údaje o vybrané, a tím diskriminované skupině občanů. My samozřejmě nezpochybňujeme, že stát má vést evidenci podnikatelů a jejich firem, a dokonce ani neodmítáme omezenou veřejnou dostupnost některých našich údajů. Chceme však zabránit tomu, aby stát údaje o podnikatelích a podnikání shromažďoval zbytečně, v nadbytečném množství a rozsahu, a aby je dával k dispozici zcela bez omezení veřejně a anonymně,“ vysvětlil důvody apelu na vládu Radomil Bábek. 
 
Předseda Podnikatelských odborů proto doufá, že i přes jiné starosti si ministr vnitra udělá čas na jednání právě o změně zákona o veřejných rejstřících. „Domnívám se, že by mělo jít primárně o vládní iniciativu. Nebude-li to možné, obrátíme se s tímto apelem přímo na poslance a senátory,“ dodal Bábek. 
 
 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …