Richard Fuxa: Nabídneme informace o umístění Slovanské epopeje v Bunkru

25.10.2016 19:15

Ve chvíli, kdy odbornou i laickou veřejností opětovně rezonuje téma, kam se Slovanskou epopejí, a diskutuje se o její blízké i vzdálené budoucnosti, vstupuje do hry iniciativa Epopej v Praze. Jejím záměrem je soustřeďovat informace o vznikajících projektech, a vyhledat a podpořit vhodný prostor, kde by Slovanská epopej, české národní bohatství světového významu, našla svůj domov. Stálé a důstojné místo, kam by se vracela z cest.

Richard Fuxa: Nabídneme informace o umístění Slovanské epopeje v Bunkru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

V poslední době se objevilo hned několik návrhů na její trvalé umístění. Jde o prostory v Praze na Vítkově, v Revoluční ulici, na Výstavišti, v Těšnově, v Eliščiných lázních či v Bunkru na Letné. Poslední jmenovaný je v nejrozpracovanější fázi a nejblíže k realizaci.

„Na Designbloku, který se koná od 27. do 31. října v prostorách Výstaviště Praha Holešovice, bude mít naše iniciativa stánek, jenž nabídne informace jak o svých cílech, tak například o projektu umístění epopeje v Bunkru, který vypracovala společnost SGL Projekt s.r.o. K dispozici máme také bližší informace k projektu na Vítkově, k dalším pak sháníme. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo dát dohromady podklady ke všem návrhům, a soustředili jsme tak u nás ucelenou nabídku možností, se kterou by se mohla seznámit široká veřejnost,“ říká Richard Fuxa, který před několika lety objevil kouzlo Muchova díla, když se mu podařilo pro Nadační fond Richarda Fuxy získat nejucelenější sbírku plakátů secesního velikána, kterou zkompletoval tenista Ivan Lendl. Richard Fuxa také stojí za iniciativou Epopej v Praze. A kromě soustředění informací je připraven se rovněž na celém projektu, který bude případně v budoucnu realizován, organizačně a finančně podílet.

Vybudování výstavního prostoru pro Slovanskou epopej by neznamenalo jen splnění požadavku, kterým byl podmíněn dar tohoto monumentálního díla hlavnímu městu, ale Slovanská epopej, Praha a Pražané by z něj mohli výrazně profitovat.

„Mezi pozitivní dopady řadíme vznik významného kulturního stánku, který by charakterizoval Prahu, stejně tak jako mekky kultury v zahraničí charakterizují jiné významné světové metropole. Například u Bunkru pak vidíme jako přednost také zatraktivnění Prahy i samotné lokality na Letné, která se dlouhé desítky let potýká s nekoncepčností a není žádným způsobem efektivně využívána,“ doplňuje Richard Fuxa.

Slovanská epopej by především získala důstojný a trvalý prostor, kde by mohla být umístěna po eventuálních zápůjčkách. Odpadla by tak náročná hledání řešení pokaždé, když se bude vracet. Měla by svůj domov.

Více informací, včetně podrobnějšího popisu některých studií, najdete na webových stránkách www.epopejvpraze.cz nebo facebookovém profilu iniciativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.