Richard Seemann: Izrael dokázal již očkovat čtvrtinu obyvatelstva

21.01.2021 17:04

Židovský stát - mající počet obyvatelstva na úrovni s námi - již naočkoval proti Covidu-19 čtvrtinu svých příslušníků, včetně arabských spoluobčanů.

Richard Seemann: Izrael dokázal již očkovat čtvrtinu obyvatelstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Jde o pozoruhodný počet, který vzbuzuje velkou pozornost celého světa, včetně Evropské unie, kde se to zatím nepodařilo, zejména v důsledku nedostatku očkovací látky a nedokonalé organizace. Velkou pozornost tomu věnuje i osmdesáti milionová Spolková republika Německo a podrobně o tom referuje, jak ukazuje příspěvek veřejnoprávní ARD. Její dopisovatel Tim Assmann, z Tel Avivu reportuje:

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

Izrael je považován za průkopníka v očkování a téměř čtvrtina populace již dostala počáteční dávku. K uvolnění je však daleko, protože počet nových infekcí dosáhl rekordně vysokých hodnot. Existují vrcholy v pozitivním i negativním. Na jedné straně izraelská očkovací kampaň pokračuje působivým tempem. Více než 2,2 milionu Izraelců, čtvrtina z celkové populace, již dostalo první ze dvou očkování a více než 400000 z nich podstoupilo již i druhé očkování. Premiér Benjamin Netanjahu pečlivě sledující parlamentní volby v polovině března, drží se svého slibu umožnit očkování všech Izraelců starších 16 let do konce tohoto měsíce. „Doufám, že dokážeme očkovat 200000 lidí denně. Takže se budeme i nadále postupně vracet k normálu navzdory růstu nových infekcí denně, ale o tom v tuto chvíli nemůže být pochyb“.

Země zůstává v přísném uzamčení, když koronavirem v malém Izraeli je denně infikováno až 10000 lidí - z devíti milionů obyvatel, přičemž menšina přísně náboženských židovských Izraelců je zvlášť postižena. V této skupině bylo zaznamenáno 30 procent pozitivních případů koróny jen za minulý týden. Ochota nechat se očkovat u přísně věřících a arabských Izraelců je přitom nižší než průměr běžné populace.

Předseda vlády Netanjahu na to reaguje slovy: „Abychom zachránili mnoho životů a dostali se z krize, musí být celková míra očkování vysoká - zejména mezi arabskou a ultraortodoxní populací.“ Je pod domácím politickým tlakem, protože jeho vláda je velmi shovívavá k porušování opatření přísně náboženskými občany. Mnoho ultraortodoxních Židů nedodržuje požadavek nošení roušek a pravidla dodržování vzdálenosti. V současné době je otevřena řada náboženských škol, i když je to zakázáno. Ani skutečnost, že jsou velké svatby zakázány, ultraortodoxním nebránila, aby je stejně oslavovaly - v některých případech s tisíci účastníky.

Zásoba vakcín je nyní zjevně stabilní. Poskytují je společnosti Moderna a BioNtech/Pfizer. Na oplátku dostává společnost Pfizer data z izraelské očkovací kampaně. Nebyla zveřejněna cena, kterou Izrael platí za dávku vakcíny. „Společnost Pfizer bude moci vidět účinky očkování - na šíření viru a na možnost otevření veřejného života a ekonomiky,“ říká izraelský ministr zdravotnictví Juli Edelstein. Rovněž je třeba chápat vlivy na společenský život a pozorovat vedlejší účinky. Již existují počáteční poznatky o riziku infekce po očkování, že k první měřitelné ochraně dochází až po 12 až 14 dnech a poté se zvyšuje.

Z téměř 190000 Izraelců v testované skupině bylo po očkování stále infikováno přibližně 6,6 procenta, většina z nich během prvních dvou týdnů po první dávce a jen několik se nakazilo po druhé. Izraelské ministerstvo zdravotnictví však zdůrazňuje, že všechna dosavadní zjištění jsou předběžná. Zdají se ovšem světlem na konci tunelu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …