Richard Seemann: Kontrola lockdownu se v Rakousku stala problémem

30.12.2020 21:30

Jakým způsobem a kdo má provádět kontrolní činnost, jak jsou dodržovány zásady vyhlášené lockdownem, to jsou otázky, které se staly mezi odpovědnými orgány „horkým bramborem“. Zatímco lidovecký spolkový ministr vnitra Karl Nehammer vidí jako odpovědného za kontrolu příslušného provozovatele, jeho spolustranička, spolková ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová, a také Hospodářský a obchodní svaz to zásadně odmítají.

Richard Seemann: Kontrola lockdownu se v Rakousku stala problémem
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka


Zdali se dodržují předpisy v barech a obchodech a kdo to má provádět, je stále otevřeným problémem . Spolkový ministr zdravotnictví za Zelené Rudolf Anschober  nechtěl  komentovat otázku kontrolních pravomocí na  tiskové konferenci. Omezil se na prohlášení, že  vláda vytvoří a předloží právní rámec v prvním lednovém týdnu. Proto požádal o „trochu trpělivosti“. Köstingerová, ale dala ještě před Vánocemi jasně najevo, že by je neměli kontrolovat jmenovitě samotní majitelé. Bylo by absurdní ukládat jim tuto odpovědnost  a určitě to nebude, prohlásila.  Také v pondělí její mluvčí zdůraznil, že je za to odpovědný příslušný zdravotní úřad. Znovu potvrdil, že za kontrolu  nebudou nést odpovědnost majitelé.

Ministr vnitra Nehammer v rozhovoru pro sdělovací prostředky jasně uvedl, že kontrola  za normálních okolností nebude prováděna policií.  Kdokoli, kdo dostane povolení k podnikání, je odpovědný za to, co se stane v jeho zařízení, prohlásil. Může se pochopitelně stát, že zdravotní úřady požádají policii o náhodné kontroly. Je však zamýšleno pouze v případě, že dojde k eskalaci - například pokud osoba odmítne opustit zařízení, přestože nemá pozitivní test na CoV.

Generálního tajemníka lidovecké Hospodářské asociace Kurta Eggera znepokojily Nehammerovy výroky. Úkolem zaměstnanců nebo podnikatelů není dělat práci policie a rozhodně to dělat nebudou. Ministrovo prohlášení zbytečně znepokojilo poskytovatele služeb, řekl přední lidovecký politik  na adresu  svého stranického kolegy

Předseda divize Gastro v Obchodní komoře  uvedl, že hostinští za žádných okolností nemohou převzít kontrolu. Podle jeho názoru vytváří Nehammer další nejistotu mezi majiteli v nejistou dobu.

Co přesně bude následovat se sledováním kontaktů v penzionech, když se znovu otevřou, je proto stále  otevřené. Čekáme na nové nařízení a  potom o tom budeme vědět snad také více, řekl předseda gastro divize. Nemáme kapacitu ani zákonnou pravomoc takové kontroly provádět, dodal předseda maloobchodní divize. Zdravotní úřad musí zůstat odpovědný za tyto kontroly. Ani pro obchod, ani pro zaměstnance není další dodatečná zátěž přiměřená. Apelujeme proto na spolkovou vládu, aby dodržovala již slíbený postup, uvedl Rainer Will, výkonný ředitel obchodního sdružení.

Opoziční sociální demokracie se připojila ke kritice lidoveckého  ministra vnitra.  Její ekonomický mluvčí    odmítl povinnost kontroly ze strany hostinských s tím, že gastronomové a podnikatelé nejsou poslanci, kteří o tom mohou rozhodovat. Pravicově populističtí Svobodní  to vidí podobně .Podnikatelé v oblasti stravování mají v současné době jiné starosti, než v lednu si hrát na policii uvedl mluvčí FPÖ pro ekonomii .Takovou nadpozemskou poptávku může vznést pouze někdo, kdo nemá tušení, jak se podnikatelům v tuto chvíli skutečně daří a  označil to za nápad spolkového lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze.

Sociálně demokratická předsedkyně mocných odborů soukromých zaměstnanců Barbara Treiberová  vyloučila, že by pracovníci obchodu  kontrolovali například testy na koronaviry. Návrh je pobuřující a absurdní, kdy kvůli napjaté situaci si zaměstnanci obchodu stěžují na zvýšení agresivity ze strany zákazníků. Další zátěž by byla nepřiměřená a  pokud si zákonodárce myslí, že strategie bezplatného testování má smysl, musí také zajistit nezbytné podmínky organizačního rámce, uvedla Treiberová.

Ministerstvo vnitra zatím oznámilo, že bude nasazeno na čtyři tisíce policistů, aby provádělo kontroly dodržování lockdownu na Silsvestra. Výjimky pro soukromníky při provádění ohňostrojů se však přenáší do kompetence jednotlivých obcí. Na veřejnosti jsou zakázány a pro všechny platí vyhlášený zákaz nočního vycházení a kdo v tuto dobu se bude pohybovat mimo svůj domov, bude to muset „zcela přesně“ policii vysvětlit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.