Richard Seemann: Kurz bojuje o přežití

18.05.2021 13:52 | Komentář

Týdenní zvláštní parlamentní zasedání bude výbušné kvůli problémům lidoveckého spolkového kancléře Sebastiana Kurze. Hlavním důvodem je, že spolkový ministr financí Gernot Blümel doručil vyžadované dokumenty vyšetřovacímu výboru tzv. Ibizského skandálu, který vedl k pádu první Kurzovy vlády, ovšem až poté, co to Ústavní soud nařídil zajistit spolkovému prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi.

Richard Seemann: Kurz bojuje o přežití
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Mezitím byla přidána k projednání hrozící obžaloba proti Kurzovi za falešné svědectví před tímto výborem. Ustanovení § 288 trestního zákona upravuje, že za „nepravdivé důkazy“ u soudu lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Státní zastupitelství pro ekonomiku a korupci obviňuje kancléře, že před výborem „Ibiza“ nevypovídal pravdivě. Přitom vyšetřovatelé nemusí kancléři prokazovat, že úmyslně lhal výboru, ale stačí být prokázán „podmíněný záměr“. V případě soudního řízení je na soudci, aby posoudil důkazy, že Kurzova „prohlášení jsou nesprávná, a akceptoval je tak, že dezinformoval poslance“. Přitom není nutné, aby obžalovaný věděl, že jeho výroky jsou správné, protože pro trestný čin postačují úmyslné falešné důkazy. Rozhodující otázkou je podle právních expertů zda Kurz úmyslně řekl něco nepravdivého.

Kurz v rozhovoru pro veřejnoprávní ORF zdůraznil, že úmyslně neřekl žádnou špatnou věc a odvolal se na presumpci neviny. Přitom však lze očekávat, že dojde k trestnímu oznámení, protože obžaloba předpokládá, že fakta byla dostatečně objasněna a je o nich přesvědčena. Pokud by přesvědčil Kurz, že nepravdivá tvrzení vznikla díky mezerám v paměti, bylo by možné předejít žalobu zaplacením pokuty nebo charitativní prací. Konečné rozhodnutí, zda bude řízení ukončeno zastavením nebo obžalobou, má pak zelená spolková ministryně spravedlnosti Alma Zadičová. Velký vliv na její stanovisko bude mít zřejmě i postoj spolkového prezidenta, který se zatím nevyjádřil

Koaliční Zelení jsou proto opatrní a jak řekl jejich šéf a vicekancléř Werner Kogler, je důležité, aby soudnictví mohlo vyšetřovat nezávisle. „Soudnictví má za úkol vyšetřovat obvinění a hledat, co je usvědčující a ospravedlňující a Zelení jsou ručiteli právního státu,“ prohlásil. Nechal však otevřené, jak by jako člověk reagoval na obžalobu proti Kurzovi.

Generální tajemník FPÖ Michael Schnedlitz znovu vyzval Kurze, aby odstoupil a k jeho požadavku se připojují i poslanci liberální NEOS, kteří označují jeho vládu za „pochybný kabinet“, který poškozuje zemi a důvěru v politiku. Zemský hejtman Burgenlandu Hans Peter Doskozil očekává, že Kurz v případě vznesení obvinění „zareaguje jako státník“. Každý v této roli si musí položit otázku, zda udělal správnou věc, prohlásil přední sociální demokrat.

Právní experti docházejí k závěru , že projednávání případu Kurze s pravděpodobností bude trvat šest měsíců a rozhodnutí padne až na podzim. Pokud bude proti kancléři vznesena obžaloba nezbude mu nic jiného než rezignovat.Vyšlo na Vasevec.cz.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…