Richard Seemann: Na Rudém náměstí byla připomenuta okupace

29.08.2018 15:55

Zřejmou tečkou vzpomínek na okupaci tehdejšího Československa 21. srpna 1968 byla sobotní demonstrace na moskevském Rudém náměstí za účasti půl stovky osob.

Richard Seemann: Na Rudém náměstí byla připomenuta okupace
Foto: František Dostál
Popisek: Okupace Praha 1968

Její iniciátoři Sergej Šarov-Deloně synovec účastníka proslulého protestu před padesáti lety, Leonid Gozman a Anna Krasovnická vnučka další historické účastnice Natalje Gorbaněvské skončili v rukách policie, když se pokusili rozvinout historický transparent s heslem Za vaši a naši svobodu proti tehdejší intervenci Varšavské smlouvy.

Krátkodobé zadržení nebylo politicky zdůvodněno, ale jako údajný zásah proti nedovolené demonstraci v době, kdy se na náměstí konal hudební festival. Zadrženým nyní hrozí peněžitý trest ve výši až dvaceti tisíc rublů. Tato událost již nebyla hodna zaznamenání světových agentur, protože byla zřejmě překryta jinými událostmi jako úmrtím Trumpova kritika senátora John McCaina a opětného zatčení Putinova kritika ruského vedoucího opozičního politika Alexeje Navalnyje.

Padesátého výročí pro nás tragické události zejména u německy hovořících zemí byla široce komentována i když kromě Angely Merkelové ze světových státníků k tomu nezaujal stanovisko. Zahraniční sdělovací prostředky upozornily, že nejvyšší představitel našeho státu se kriticky tomu vyslovil prostřednictvím svého mluvčího a o průběhu pietního shromáždění před budovou Českého rozhlasu referovali s údivem. Německá veřejnoprávní televize v této souvislosti poukázala, že za půl století žiji Češi i Slováci ve zcela jiné společnosti, která je v současnosti konzumní. Ideály Alexandra Dubčeka a Václava Havla nejsou pro ně závazné v době, kdy současníci ani o nich nic nevědí. Třetina mladých přitom myslí, že Dubček byl hokejovou legendou a televizní komentátor přitom klade otázku, co v tomto směru dělá české školství.

Výjimečně jsme se dostali v době výročí i na stránky světového tisku. New York Times, konstatovaly, že „ruská invaze do Československa nejen udusila naděje tamního lidu, ale zcela odhalila totalitní charakter sovětského komunistického režimu. Vládní ruská Rossijskaja Gazeta, že Brežněv invazí se dopustil nepochopitelné politické hlouposti. Sovětské vedení tím zcela rozbilo myšlenky socialismu. Vídeňský Der Standard k tomu připomíná, že traumatické vzpomínky na porážku Pražského jara před padesáti lety jsou již dnes překryty současnou politickou situací.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…